Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 02-02-2010, 03:10 PM
yana_lyn yana_lyn is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 24
Rep Power: 0
yana_lyn is on a distinguished road
Exclamation ibu tumpang xnk kasi susu

hi all petlovers..smlm sedara kasi sekor anak kucing usia lebih kurang 2 minggu coz die jumpe kitten tu..sy kesian sgt kt die so sy offer la nk jaga lgpun sy ade sekor kucing betina yg mane sblum ni pernah jd ibu susuan gak kt kitten lain, so die bleh la tumpang menyusu.tp bile da smpai rumah,try la kasi,tp die refuse xnk kasi,sblum ni ade juga kawan tumpangkan kitten die kt kucing sy tu tp ok je..tp smlm die xnk...huhuhu..ade cara lain x nk bg susu kt kitten tu,kesian kt die, lg satu kawan sy tu pun bwk kucing die dtg rumah utk tumpang susu,sama gak die refuse..nape ye?..plz if ade sesape bleh bg idea...sy xnk kehilangan kitten tu...
Reply With Quote
  #2  
Old 02-02-2010, 04:37 PM
gabriel gabriel is offline
...
 
Join Date: Jan 2010
Location: cheras
Posts: 83
Rep Power: 14
gabriel is on a distinguished road
Default Re: ibu tumpang xnk kasi susu

SUSU DIA DA ABIS KOT..
Reply With Quote
  #3  
Old 02-02-2010, 04:55 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 18
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: ibu tumpang xnk kasi susu

Hi Yana_Lyn,

Ada separuh kucing leh terima dan ada yang tak boleh. Memandangkan kucing tu tak leh terima si kecik tu Yana terpaksa la bottle feed anak kucing tu. Beli bottle kecik dari petshop serta susu dia dan mulakan susu si kecik tu.

Good Luck
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #4  
Old 02-02-2010, 05:58 PM
yana_lyn yana_lyn is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 24
Rep Power: 0
yana_lyn is on a distinguished road
Default Re: ibu tumpang xnk kasi susu

thanks Guru..sy da beli dah bottle tu n beli susu tepung brand nikki ...ok x ngn kitten tu..risau la
Reply With Quote
  #5  
Old 02-02-2010, 06:01 PM
yana_lyn yana_lyn is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 24
Rep Power: 0
yana_lyn is on a distinguished road
Default Re: ibu tumpang xnk kasi susu

thanks gabriel..tp impossible..her own kitten klu ikutbru 1 month..xkn da hbis kot..heheheh
Reply With Quote
  #6  
Old 02-03-2010, 01:04 AM
Pak Lubis's Avatar
Pak Lubis Pak Lubis is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Location: Lot 1247.Jalan KB 1, Kampung Bangi, Bangi Old Town
Posts: 259
Rep Power: 14
Pak Lubis is on a distinguished road
Default Re: ibu tumpang xnk kasi susu

Quote:
Originally Posted by yana_lyn View Post
thanks Guru..sy da beli dah bottle tu n beli susu tepung brand nikki ...ok x ngn kitten tu..risau la
Saya pun sekarang tgh jaga 4 ekor anak kucing yg ibunya telah hilang. Saya juga beri susu jenama yg sama. Beli botol tetapi amat susah nak beri susu dgn botol. Lebih baik guna syringe tanpa jarum. Masukan syringe dari sebelah tepi mulut dan injek sikit2 sehingga anak kucing tersebut puas (dia akan tolak jika dia puas). Beri setiap 2 atau 3 jam sekali.
Tempat kurungan kalau (cage) mesti berlantai yg berlubang dan ada bekas tadahan air dibawahnya dan harus juga dilapik kertas surat khabar. Ganti kertas lapik setiap hari.
Jika guna pet carrier pastikan anak kucing tu tidak duduk atau tidur dilantai pet carrier tu.. Anak kucing bnyak terkencing. Nanti badan dia basah dek air kencingnya. Kalau ada ibunya tak apa.. Dia akan bersihkan.
Buat sedikit pangkin dari kayu atau dawai. Jadi kencingnya akan berada di bwah pangkin tersebut . Walau bagaimana pun alas surat khabar dan tukar hari hari. Ini pengalaman saya membela anak kucing yg umur seminggu. Sekarang umurnya mungkin antara 15 atau 20 hari.
Reply With Quote
  #7  
Old 02-03-2010, 09:10 AM
yana_lyn yana_lyn is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 24
Rep Power: 0
yana_lyn is on a distinguished road
Default Re: ibu tumpang xnk kasi susu

thanks ye pak lubis..huhuhu..risau ni..nnt sy cbe
Reply With Quote
  #8  
Old 02-03-2010, 10:23 AM
yana_lyn yana_lyn is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 24
Rep Power: 0
yana_lyn is on a distinguished road
Default ibu tumpang xnk kasi susu

lg satu,sy rase ibu kucing sy tu da xnk kasi susu coz sy nmpak die dah start 'on heat' la...sy xde kucing jantan,camne ye..ade x sesape tau tmpat yg ade mating service?huhuhu
Reply With Quote
  #9  
Old 02-03-2010, 10:38 AM
azraf azraf is offline
Cat Lover
 
Join Date: Nov 2008
Location: Seksyen 30, Shah Alam
Posts: 273
Rep Power: 15
azraf is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to azraf
Default Re: ibu tumpang xnk kasi susu

CAYALAH PAK LUBIS!

Quote:
Originally Posted by Pak Lubis View Post
Saya pun sekarang tgh jaga 4 ekor anak kucing yg ibunya telah hilang. Saya juga beri susu jenama yg sama. Beli botol tetapi amat susah nak beri susu dgn botol. Lebih baik guna syringe tanpa jarum. Masukan syringe dari sebelah tepi mulut dan injek sikit2 sehingga anak kucing tersebut puas (dia akan tolak jika dia puas). Beri setiap 2 atau 3 jam sekali.
Tempat kurungan kalau (cage) mesti berlantai yg berlubang dan ada bekas tadahan air dibawahnya dan harus juga dilapik kertas surat khabar. Ganti kertas lapik setiap hari.
Jika guna pet carrier pastikan anak kucing tu tidak duduk atau tidur dilantai pet carrier tu.. Anak kucing bnyak terkencing. Nanti badan dia basah dek air kencingnya. Kalau ada ibunya tak apa.. Dia akan bersihkan.
Buat sedikit pangkin dari kayu atau dawai. Jadi kencingnya akan berada di bwah pangkin tersebut . Walau bagaimana pun alas surat khabar dan tukar hari hari. Ini pengalaman saya membela anak kucing yg umur seminggu. Sekarang umurnya mungkin antara 15 atau 20 hari.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Hi Everyone (Tumpang Lalu ya) Dinosaurbuncitgigi Member Introductions 30 11-11-2009 06:19 PM
dah kasi tp gatal, is it possible? chibimoruku Cats & Kittens 4 10-20-2009 06:57 PM
sapa taw SUSU terbaik utk KITTEN Yong Katana Ashica Cats & Kittens 31 07-29-2009 10:47 AM
anak kucing putus susu daRLing Cats & Kittens 22 01-07-2009 11:01 AM
kasi babysweet5858 Health, Disease & Diet 12 10-14-2008 06:34 PM


All times are GMT +8. The time now is 05:52 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.