Go

Go Back   PetFinder.my > Latest News & Happenings > Member Introductions

Member Introductions Introduce yourself to our fun community and meet some new friends here!

Reply
 
Thread Tools
  #21  
Old 08-25-2010, 10:44 AM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 15
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

frontline spray tak boleh spray suka hati.. kena ikut per kg ( berat badan ) kucing. The best way to consult your vet for the first time then follow afterwards. terlebih boleh jadi racun.
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #22  
Old 08-25-2010, 10:53 AM
azmyrax's Avatar
azmyrax azmyrax is offline
was a cat before
 
Join Date: Jul 2010
Location: PJ
Posts: 118
Rep Power: 12
azmyrax is on a distinguished road
Default Re: Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
frontline spray tak boleh spray suka hati.. kena ikut per kg ( berat badan ) kucing. The best way to consult your vet for the first time then follow afterwards. terlebih boleh jadi racun.
kekeke betul betul betul!
ada tulis kat botol tu
Reply With Quote
  #23  
Old 08-25-2010, 10:55 AM
rawr2buny's Avatar
rawr2buny rawr2buny is offline
nyan nyan :3
 
Join Date: Jul 2010
Location: himitsu ;)
Posts: 114
Rep Power: 12
rawr2buny is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to rawr2buny
Default Re: Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

yayyy dah faham! nice one siap ade sound effect sap-sup-sap kutu

ahh boleh la affordable. siap la budak 2 orang tu bulan depan OPS buang kutu.

so if tahap teruk its better to use FL Spot On? :3
Koko is being VERYVERY naughty. semenjak hunybuny hilang makin suka Koko keluar nak kata tak neuter, memang dah. Super risau. Then die gelap, mana la nak perasan, haritu koko mimpi ape tah, belek tengok2 banyakkknyaaa terus sha freaked out haritu. dah la Kyon suka bergayut dekat ekor abang dia tu. but i guess its the 'pepper' kot. its black, very fine looks like dust and tengok betul-betul die bergerak kan?

gosh, kalau nak buat dekat koko & kyon FL Spray tu mau pengsan sha. fur dorang tak ingat punye lebat

and its okay for us to pet them kan? hehe. im a bit allergic to benda chemical2 ubatan2 ni. rasa macam termakan je and rasa pening lepas tu especially everytime buat ape2 experiment dekat lab dulu. my friend said im paranoid. LOL

thanks mira hahaha! *hugglomps*

@tuan thread: ampun maaf. hahaha tumpang bertanye kat sini m(_ _)m

@nurkasih: ohh okay will take note of that. seriously menakutkan la benda2 ni, suruh vet je buat boleh kan. haha *is bricked*
__________________
http://rawr2buny.blogspot.com
Reply With Quote
  #24  
Old 08-25-2010, 11:08 AM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 15
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

from my understanding and what I have been practicing so far..

frontline spray = untuk kes-kes teruk / serangan teruk terutamanya waktu musim hujan , kutu makin bercambah.

frontline combo spot on = untuk control tetiap bulan kalau tiada kes kutu melampau.. suitable for preggy mums / nursing mums

I got both at home as precaution / untuk spray newcomer and also for kittens ( sapu-sapu guna towel sikit-sikit ja )

mana-mana pun boleh.. tapi dekat vet dia akan spray sebab ekonomi.. kalau spot on..1 pun dah dekat RM10..perset of 3 dalam RM50 gitu

and erm..dia ada frontline spot on combo dengan frontline spot on normal.. combo lebih 'liputan' untuk kutu-kutu and lebih 'meluas' ( malas nak google and terangkan..try google..)
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #25  
Old 08-25-2010, 11:24 AM
Nur_illiyana's Avatar
Nur_illiyana Nur_illiyana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: Bandar Kinrara
Posts: 288
Rep Power: 13
Nur_illiyana is on a distinguished road
Default Re: Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Quote:
Originally Posted by anizarina View Post
tah..rina sbb doc intan kata pas boh ubat kutu..jgn mandikan selama 2 weeks...hehe
hi,
dulu masa my baby and aden kena kutu, Dr Intan cakap jangan mandikan selama 4 hari ja..
Macam Nurkasih cakap, pakai frontline tak boleh mandi 4 hari before dan after..
Saya guna yang spot on ja..
__________________
http://myfurrkids.blogspot.com/
Reply With Quote
  #26  
Old 08-25-2010, 11:28 AM
Nur_illiyana's Avatar
Nur_illiyana Nur_illiyana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: Bandar Kinrara
Posts: 288
Rep Power: 13
Nur_illiyana is on a distinguished road
Default Re: Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Sha,
Kalau takut nak buat, baik bawak jumpa vet dan biar vet yg buat..
at the same time awak boleh belajar macam mana nak buat dengan betul..
A good Vet will help to show u how to do it..
__________________
http://myfurrkids.blogspot.com/
Reply With Quote
  #27  
Old 08-25-2010, 11:34 AM
rawr2buny's Avatar
rawr2buny rawr2buny is offline
nyan nyan :3
 
Join Date: Jul 2010
Location: himitsu ;)
Posts: 114
Rep Power: 12
rawr2buny is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to rawr2buny
Default Re: Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

@nurkasih: Oooo okay understood. hahaha okay sis. *goes googling* haritu ada baca jugak then somewhere. thread memang pasal kutu tapi makin baca makin pening sebab ade macam2 nama, frontline spot on combo la normal la spray la. isk isk takpe if pening sangat will angkut the boys pegi doctor and see ape die buat.

Nur_illiyana: alright! (^o^)7
yeah think its better untuk tengok and bagi vet ajar macam mana. next time boleh buat sendiri. hehe.

so kalau yang spray tu, like Mira said, tak sedap so miow2 ni tak la lick their fur, tapi kate la degil, die buat jugak. will that be okay?

thank youu, akan disegerakan proses OPS buang parasit ASAP
__________________
http://rawr2buny.blogspot.com
Reply With Quote
  #28  
Old 08-25-2010, 11:52 AM
Nur_illiyana's Avatar
Nur_illiyana Nur_illiyana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: Bandar Kinrara
Posts: 288
Rep Power: 13
Nur_illiyana is on a distinguished road
Default Re: Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Quote:
Originally Posted by rawr2buny View Post
[B]
so kalau yang spray tu, like Mira said, tak sedap so miow2 ni tak la lick their fur, tapi kate la degil, die buat jugak. will that be okay?

thank youu, akan disegerakan proses OPS buang parasit ASAP
Kalau spray i tahu sebab tak penah guna..
penah guna spot on ja.. tu pon kena selak habis2 sampai nampak kulit dan letak kat leher je..

Last time i letak kat dua2 ekor..walaupun kat leher je, i tetap asingkan sampai kering..takut diorg gomol2..
__________________
http://myfurrkids.blogspot.com/
Reply With Quote
  #29  
Old 08-25-2010, 11:52 AM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 15
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Quote:
Originally Posted by rawr2buny View Post

so kalau yang spray tu, like Mira said, tak sedap so miow2 ni tak la lick their fur, tapi kate la degil, die buat jugak. will that be okay?
No raw2bunny..it is not okay..even us have to wear gloves while spraying as the chemical is designed to absorb under the skin.. basically our skin as well.. just remember that
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #30  
Old 08-25-2010, 01:17 PM
anizarina's Avatar
anizarina anizarina is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 157
Rep Power: 12
anizarina is on a distinguished road
Default Re: Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

azmyrax: mmg doc intan did explain pasal minyak kucing tuh...unfortunately masa rina bwk bubuye jmpe doc intan..a day b4..rina mandikan dia(bubuye nie stray cat and nie pes time rina bela kucing)..
so doc intan xleh nk ltak masa tuh...she teach me how to apply the ubat kutu...

waaa..byk info...tenkiu2..hehe
rina tgh mencari2 nk bg bubuye mkn blackwood...dh laa rina baru dpt tahu rina salah bagi makanan..rina bg bubuye mkn untuk adult sedangkan bubuye baru masuk 6 bulan...ini pun ada forumer yg bitau..adei..
Reply With Quote
  #31  
Old 08-25-2010, 01:18 PM
anizarina's Avatar
anizarina anizarina is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 157
Rep Power: 12
anizarina is on a distinguished road
Default Re: Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

nak tanya..mcm mana nk naikkan selera mkn kucing erk..bubuye nie kurang mkn laa....risau rina....kne bg apa 2 vitamin ke?
Reply With Quote
  #32  
Old 08-25-2010, 01:26 PM
azmyrax's Avatar
azmyrax azmyrax is offline
was a cat before
 
Join Date: Jul 2010
Location: PJ
Posts: 118
Rep Power: 12
azmyrax is on a distinguished road
Default Re: Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Quote:
Originally Posted by rawr2buny View Post
@nurkasih:
Nur_illiyana: alright! (^o^)7
yeah think its better untuk tengok and bagi vet ajar macam mana. next time boleh buat sendiri. hehe.
hantar je g klinik. kat dr intan dia charge rm29 je pon ^^
Reply With Quote
  #33  
Old 08-25-2010, 04:06 PM
boy_milna's Avatar
boy_milna boy_milna is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Aug 2010
Location: damansara
Posts: 92
Rep Power: 12
boy_milna is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to boy_milna
Default Re: Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Quote:
Originally Posted by azmyrax View Post
hantar je g klinik. kat dr intan dia charge rm29 je pon ^^
dr intan kat mana?macam mana nak tahu baby ade maslah kutu?ade tengok2 tapi tak nampak pun kutu..tapi baby selalu garu2.,
__________________
hye hye bye bye ---/@
Reply With Quote
  #34  
Old 08-25-2010, 04:15 PM
Nur_illiyana's Avatar
Nur_illiyana Nur_illiyana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: Bandar Kinrara
Posts: 288
Rep Power: 13
Nur_illiyana is on a distinguished road
Default Re: Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Famous rupanya Dr Intan kat sini..

Boy_milna,
Dr Intan kat Kelana Jaya.. boleh buka Facebook KJVC @ kat blog sy ada info psl KJVC..
dari pengalaman sy yg tak seberapa ni, kutu warna hitam, sangat kecik..
selak bulu betul2(untuk DMH & DLH), boleh nampak kutu tu jalan2..
Kalau kucing bulu cerah mudah nampak..
__________________
http://myfurrkids.blogspot.com/
Reply With Quote
  #35  
Old 08-25-2010, 04:41 PM
boy_milna's Avatar
boy_milna boy_milna is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Aug 2010
Location: damansara
Posts: 92
Rep Power: 12
boy_milna is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to boy_milna
Default Re: Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Quote:
Originally Posted by Nur_illiyana View Post
Famous rupanya Dr Intan kat sini..

Boy_milna,
Dr Intan kat Kelana Jaya.. boleh buka Facebook KJVC @ kat blog sy ada info psl KJVC..
dari pengalaman sy yg tak seberapa ni, kutu warna hitam, sangat kecik..
selak bulu betul2(untuk DMH & DLH), boleh nampak kutu tu jalan2..
Kalau kucing bulu cerah mudah nampak..
oh okay thanks kak. yeke boleh nampak kutu jalan2..macam best je..
__________________
hye hye bye bye ---/@
Reply With Quote
  #36  
Old 08-25-2010, 09:08 PM
rawr2buny's Avatar
rawr2buny rawr2buny is offline
nyan nyan :3
 
Join Date: Jul 2010
Location: himitsu ;)
Posts: 114
Rep Power: 12
rawr2buny is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to rawr2buny
Default Re: Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

@nurkasih: yikes! absorb under skin? okay itu bahaya. ni memang kena mintak yang pakar buatkan. right, next month or next week i'll bring both of them!

but after dia dah kering, we can pat then as usual kan? kesian pulak kalau biarkan sampai nak mandi baru manja2kan diorang hehe ^^;

@Nur_illiyana: ooo dear, kena sampai kulit ya? 8D dah la budak berdua tu tebal nye fur and yang kecik tak reti duduk diam, yang besar pulak penakut ya Allah ahahha sah angkut pegi vet senang.

@azmyrax: yeahh betul bawak pegi vet je senang. tak payah nak berpeluh pening takut-takut. and siap la doctor tu kena hujan soalan dari sha

@anizarina: so far apa yang sha bace, ramai bagi their cats makan kitzyme. its for their coat, selera and macam2 lagi! cube try cari dekat thread2 dalam PF ni. baru terbaca few days ago tapi dah lupa dekat mane lah pulak

by the way, sis duduk mane ye? mesti ade forumers tau mana senang nak dapatkan BW yang berpatutan hehe :)

ni dari random googling:
Helps maintain a shiny, healthy coat and skin
Suitable for kittens and cats, especially in time of need like illness, stress & pregnancy
Helps support natural immune system
Helps to guard against nervousness
Typically 98% fat-free


-------
thank you semua. hehe banyaknye tanya!
__________________
http://rawr2buny.blogspot.com
Reply With Quote
  #37  
Old 08-26-2010, 09:04 AM
anizarina's Avatar
anizarina anizarina is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 157
Rep Power: 12
anizarina is on a distinguished road
Default Re: Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

xjugak..klo mcm kutu yg dekat bubuye nie jenis yg mcm black pepper..kne tgk under mikroskop baru nmpak dia jalan2...arituh doc intan amik sample n tunjuk kt kitaorg..huhu..mmg dgn mata kasar..xnmpak pun dia jalan2....tp under microskop..huh
Reply With Quote
  #38  
Old 08-26-2010, 09:13 AM
azmyrax's Avatar
azmyrax azmyrax is offline
was a cat before
 
Join Date: Jul 2010
Location: PJ
Posts: 118
Rep Power: 12
azmyrax is on a distinguished road
Default Re: Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Quote:
Originally Posted by anizarina View Post
xjugak..klo mcm kutu yg dekat bubuye nie jenis yg mcm black pepper..kne tgk under mikroskop baru nmpak dia jalan2...arituh doc intan amik sample n tunjuk kt kitaorg..huhu..mmg dgn mata kasar..xnmpak pun dia jalan2....tp under microskop..huh
Masa dr intan tunjuk Oreo punya pon, i was like WAAAAA!!!!
Reply With Quote
  #39  
Old 08-26-2010, 10:41 AM
anizarina's Avatar
anizarina anizarina is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 157
Rep Power: 12
anizarina is on a distinguished road
Default Re: Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

haha..kitorg pun sama....tak sangka rupe kutu nye mcm tuh..nmpak dgn mata kasar mcm black pepper je(bubuye kan bulunye kaler putih..so senang nk nmpka)
Reply With Quote
  #40  
Old 08-26-2010, 10:48 AM
Nur_illiyana's Avatar
Nur_illiyana Nur_illiyana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: Bandar Kinrara
Posts: 288
Rep Power: 13
Nur_illiyana is on a distinguished road
Default Re: Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Kita dok bercerita pasal kutu la pulak kat sini

Masa my baby kena kutu memang langsung i tak tahu.. sebab masa tu umur dia 2 bulan..first time g jumpe Dr intan..
Dr intan ambil sample bulu dia dan letak bwk microskop, nampak la kutu tu jalan2, ada yg tengah gemuk tunggu masa nak bertelur..
Terus letak ubat..
Next monthnya check dh tak ada..

Masa Aden kena, i perasan bila tengah mandikan Aden.. Kutu tu jalan naik atas kepala aden..senang nampak sebab Aden shorthair warna oren..
terus kejar kutu tu nak buang.. Baby i tak check dh sebab confirm mesti ada gak..
5 hari lepas tu terus bawak jumpe Dr intan untuk ubat kutu..

Diorg kena kutu for second time sebab i bawak masuk stray cat dalam rumah..
masa tu tak ingat langsung pasal hal2 ni..
So, kalau bawa masuk kucing lain especially stray, jangan campur takut kucing kita dpt apa yg dibawa oleh stray.. kena pastikan stray tu bersih dulu..

Kalau jumpa Dr Intan, dia akan sahkan kucing kita ada kutu lepas dia tengak guna microskop..bukan macam sesetengah vet yg suka2 ja buat kesimpulan..
__________________
http://myfurrkids.blogspot.com/
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Assalamualaikum to all Apies Member Introductions 15 01-04-2010 01:55 PM
Assalamualaikum, HishamuddinRaisKD Member Introductions 16 01-04-2010 01:50 PM
salam sejahtera to all moiraz Member Introductions 17 09-30-2009 06:47 PM
Assalamualaikum all.. and hie thini Member Introductions 9 07-11-2009 11:11 AM
Assalamualaikum & Hello... fantasticat Member Introductions 29 08-15-2008 03:00 PM


All times are GMT +8. The time now is 02:18 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.