Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 09-19-2013, 12:07 PM
mrsawi mrsawi is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2013
Location: Bangi/Kajang
Posts: 2
Rep Power: 0
mrsawi is on a distinguished road
Default Bercuti : Tinggal Kucing di Rumah?

Salam semua...
tak pasti topik ini pernah dibincangkan sebelum ini atau tidak.
jika sudah pernah dibincangkan, harap maafkan saya, boleh tutup thread ni

saya ada sedikit persoalan...
kucing saya mmg tidak duduk dalam cage, 100% bebas berkeliaran dalam rumah.
sekali sekala dia akn mintak utk keluar rumah melepak, berekreasi... lps 1-2jam dia akn blk sendiri.

selalunya, hari2 akan tinggal dia bebas dlm rumah, pergi kerja jam 9am, dan kebiasaannya sampai rmh semula dah lewat malam, 10-11pm.

setakat ni takde masalah, dia pandai jaga rumah tak kotor, etc.

jadi persoalan saya, andaikata saya mahu pulang ke kampung utk tempoh kurang 1 minggu.

katakan balik kampung 3hari 3malam.
selamatkah untuk biarkan kucing saya bebas di dalam rumah?
tinggalkan makanan secukupnya, utk najis sediakan bekas lebih besar dari biasa yg secukupnya (biasa kucing saya buang najis sehari dalam 1-2kali saja)

jadi minta pendapat semua yg dh berpengalaman dalam dunia kucing ni beri pendapat.

terima kasih atas pendapat & pandangan semua
Reply With Quote
  #2  
Old 09-19-2013, 12:52 PM
izawanee izawanee is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 2
Rep Power: 0
izawanee is on a distinguished road
Smile Re: Bercuti : Tinggal Kucing di Rumah?

Wsalam,

Ok je insya Allah. Saya dah biasa buat.
Reply With Quote
  #3  
Old 09-19-2013, 02:02 PM
mrsawi mrsawi is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2013
Location: Bangi/Kajang
Posts: 2
Rep Power: 0
mrsawi is on a distinguished road
Post Re: Bercuti : Tinggal Kucing di Rumah?

tima kasih atas maklumbalas dari izawanee

tanak bawak balik bersama sebab kesian nnt kucing tu stress naik kereta + stress sampai kampung tak biasa dgn rumah di sana, maybe akan gaduh pula dgn kucing2 di sana + stress naik kereta balik semula KL... 3x stress tu...

lagipun balik tak lama, 2-3hari jer.
kalau bawa balik kampung, tak sempat hilang stress naik kereta hari pertama, hari kedua... hari ketiga dah nak stress smula naik kereta.

tapi nak tinggal risau takut kucing stress cari tuan dia lepas seharian tak balik2...
atau ada masalah2 lain yg rakan2 tuan kucing pernah alami sebelum ni, blh la saya ambil langkah berjaga-jaga utk elakkan masalah tersebut.
Reply With Quote
  #4  
Old 09-19-2013, 04:52 PM
Bard186 Bard186 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2011
Location: Kuantan
Posts: 33
Rep Power: 0
Bard186 is on a distinguished road
Default Re: Bercuti : Tinggal Kucing di Rumah?

ok je.. saya pernah juga buat...
paling lama tinggal 5 hari 4 malam..masa kucing ada 4 ekor..
sekarang ada 10ekor paling lama tinggal 3 hari 2 malam..

pastikan segala keperluan kucing cukup..makanan air dan litter
Reply With Quote
  #5  
Old 09-28-2013, 12:30 PM
Casis's Avatar
Casis Casis is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2012
Location: KL
Posts: 37
Rep Power: 0
Casis is on a distinguished road
Default Re: Bercuti : Tinggal Kucing di Rumah?

sy blum pernah buat lagi. paling lama sy tinggal 2 hari aje. cuma yg sy risau tu pasal toilet dia. Anak2 kucing sy ni fussy, klu toilet dia kotor, diorg tak akan pakai..

so far, sy tak pernah hantar diorg pergi boarding. Majority boarding kat luar pakai cage.. kucing2 sy mmg tak penah duduk dlm cage.
__________________
"All I'm saying is, kindness don't have no boundaries. from Kathryn Stockett's book - The Help"
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Rumah Baru Furkids.. thini Cat TV and Photos 9 10-21-2011 03:25 PM
Tempat tinggal. Eizam Cats & Kittens 1 07-16-2010 05:08 PM
Selamat Tinggal Princess Melody crool Pet Memorial 11 02-16-2010 07:52 PM
anak kucing di rumah betta Cat TV and Photos 2 02-16-2010 07:36 AM
:::Selamat Tinggal Maya:::RIP::: hakeem Pet Memorial 27 02-04-2010 11:23 AM


All times are GMT +8. The time now is 03:56 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.