Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Health, Disease & Diet

Health, Disease & Diet Find out the best tips and practices on managing your cat's diet, health care, and issues with diseases from our community of animal lovers

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 02-09-2010, 06:04 PM
Joey'A's Avatar
Joey'A Joey'A is offline
Animal Police
 
Join Date: Jan 2010
Location: Ampang, Selangor, Malaysia.
Posts: 99
Rep Power: 13
Joey'A is on a distinguished road
Question Lepas kene vaccine tibe-tibe...

Guys,
I need your advice. I have 2 kittens both age 3 months. Last week I anta gi vet for their 1st vaccine. Balik je diorg x active mcm biase.. tido je.. After 2-3 days my Chika dah start active balik and eat as usual but Mika walaupun dia active balik..she refuse to eat.. I try pujuk bg mkn canned food (Hill’s Science diet).. tapi dia makan sikit je..slalu berebut makan. kalo bg vitamins dia nak plak.. nape dia jadi camtu? Sbb gi vet ari tu ke?
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	a.jpg
Views:	320
Size:	37.3 KB
ID:	8858  
__________________
When I'm good I'm very good but when I'm bad I'm better

http://tailstory.blogspot.com/
Reply With Quote
  #2  
Old 02-09-2010, 06:22 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 14
kuntum is on a distinguished road
Default Re: Lepas kene vaccine tibe-tibe...

Cutenye anak2 u...

Memang biasanya lepas vaccine kucing akan demam dalam 2-3 hari. Ikut kekuatan immmune system dia...ada yang tak demam. Macam kucing2 saya yang sulung tu, demam setiap kali kena vaccine. Tapi yang 2 lagi tak demam pun...

Lepas vaccine jgn kena air dalam seminggu ye...
__________________
“What greater gift than the love of a cat?” – Charles Dickens
Reply With Quote
  #3  
Old 02-09-2010, 07:03 PM
Joey'A's Avatar
Joey'A Joey'A is offline
Animal Police
 
Join Date: Jan 2010
Location: Ampang, Selangor, Malaysia.
Posts: 99
Rep Power: 13
Joey'A is on a distinguished road
Default Re: Lepas kene vaccine tibe-tibe...

Time kasih atas pujian ikhlas tu..

*Dats y la.. kwn2 i pon ckp camtu.. kalo 2-3 hari demam.. tp ni dah sminggu makan dia sikit je.. Yg chika(Cream kaler) dah elok dah makan dia.. cume si Mika ni haa..

**owhh.. mmg xle kene air eh? Naseb baik bgtau awal.. next weekend la baru shower~
__________________
When I'm good I'm very good but when I'm bad I'm better

http://tailstory.blogspot.com/
Reply With Quote
  #4  
Old 02-09-2010, 08:11 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 14
kuntum is on a distinguished road
Default Re: Lepas kene vaccine tibe-tibe...

Quote:
Originally Posted by Joey'A View Post
Time kasih atas pujian ikhlas tu..

*Dats y la.. kwn2 i pon ckp camtu.. kalo 2-3 hari demam.. tp ni dah sminggu makan dia sikit je.. Yg chika(Cream kaler) dah elok dah makan dia.. cume si Mika ni haa..

**owhh.. mmg xle kene air eh? Naseb baik bgtau awal.. next weekend la baru shower~
Kalau ikut macam anak sulung saya, dia demam lepas 4 hari kena vaccine....pelik kan? Demam pulak sampai seminggu...memula cuak jugala...asyik call vet je...sebab tu tengok anti-body diorang masing2. Kalau Mika tak nak makan tu agaknya masih kurang sihat lagi tu...cuba u bagi ayam rebus (tanpa garam) dgn air rebusannya (sikit). Just nak boost selera makan dia...kucing mesti makan kalau nak sihat

A'ah, jgn kena air...kalau tak, nanti makin demam dia. Lepas vaccine, immune system kucing menurun selama 7-10 hari. Biasanya kalau saya nak mandikan kucing, lepas 14 hari (2 weeks after vaccine).
__________________
“What greater gift than the love of a cat?” – Charles Dickens
Reply With Quote
  #5  
Old 02-10-2010, 08:40 AM
Joey'A's Avatar
Joey'A Joey'A is offline
Animal Police
 
Join Date: Jan 2010
Location: Ampang, Selangor, Malaysia.
Posts: 99
Rep Power: 13
Joey'A is on a distinguished road
Default Re: Lepas kene vaccine tibe-tibe...

hmm.... tp takot kalo bg mkn ayam nanti dia xnak makan kibbles tu plak..xpe lah nanti balik try bg ayam.. at least try bg dia mamam~ last nite g check gigi dia takot dia ade sore gum.. tp elok jee.. gigi tanggal ade la..
lately dia byk lepak kat katil mintak kene belai je.. sian plak~
__________________
When I'm good I'm very good but when I'm bad I'm better

http://tailstory.blogspot.com/
Reply With Quote
  #6  
Old 06-16-2011, 02:22 PM
hanissyazwan's Avatar
hanissyazwan hanissyazwan is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 136
Rep Power: 12
hanissyazwan is on a distinguished road
Default Re: Lepas kene vaccine tibe-tibe...

ni sy nk tnya.,..kalau ,mandi lepas vaksin jd mcm mna? ni adik sy mandikan kucing sy lepas vaksin selepas 1hari je di vaksin..semalam vaksin.hari ni dia mandikan dgn syampoo kutu lg.. syampoo kutu ni dia kena perap selama 15minit.kemudian baru bilas bulu kucing tu dgn air...

sy tak tahu la apa akn jd...

kepada sesiapa yg ada ilmu.. tolong beritahu apa kesan2 dia? dan
kalau kucing kena astma dia batuk 2 tak berhenti ke? atau kalau kucing tu batuk 4-5kali dlm sehari ..tu dah kira kena astma..??
__________________
A cat thinks: Hey, these people I live with feed me, love me, provide me with a nice warm, dry house, pet me, and take good care of me... I must be a god! O.O.O.O.O.O.O
rep me if i help,so others will also follow my right suggestion/recommendation!!!
Reply With Quote
  #7  
Old 06-16-2011, 03:12 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 18
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: Lepas kene vaccine tibe-tibe...

Quote:
Originally Posted by hanissyazwan View Post
ni sy nk tnya.,..kalau ,mandi lepas vaksin jd mcm mna? ni adik sy mandikan kucing sy lepas vaksin selepas 1hari je di vaksin..semalam vaksin.hari ni dia mandikan dgn syampoo kutu lg.. syampoo kutu ni dia kena perap selama 15minit.kemudian baru bilas bulu kucing tu dgn air...

sy tak tahu la apa akn jd...

kepada sesiapa yg ada ilmu.. tolong beritahu apa kesan2 dia? dan
kalau kucing kena astma dia batuk 2 tak berhenti ke? atau kalau kucing tu batuk 4-5kali dlm sehari ..tu dah kira kena astma..??
Salam....

Kucing selepas vaksin DILARANG di mandikan selama seminggu. Ini adalah sebab kucing di vaksin dengan live virus yang akan menyebabkan dia demam, hilang nafsu makan atau nampak tak ada mood je.

Kalo adik dah mandikan kucing tu dah nak wat cam maner. Kena tunggu dan lihat apa yang akan terjadi. Harap kucing Hanis tu tak akan jatuh sakit ngan teruk. Kalo ye... cepat cepat bawa g jumpa vet.

Selalunya Vet akan nasihat JANGAN mandikan selama seminggu selepas Vaksin. Tolong ikut nasihat Vet.

Kucing bukan batuk tapi bersin. Tu tanda kena demam selsema. Kena rawat secepat mungkin.
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #8  
Old 06-16-2011, 11:21 PM
kiwiCiku Graphy kiwiCiku Graphy is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 20
Rep Power: 0
kiwiCiku Graphy is on a distinguished road
Default Re: Lepas kene vaccine tibe-tibe...

btol ckp kak felix. kucing yg baru vaksin xboleh mandikan selama seminggu lebih kurang. takut bila kucing tu demam, virus from the vaksin akan take over badan kucing tu dan akan dapat sakit.
Reply With Quote
  #9  
Old 06-17-2011, 06:44 PM
hanissyazwan's Avatar
hanissyazwan hanissyazwan is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 136
Rep Power: 12
hanissyazwan is on a distinguished road
Default Re: Lepas kene vaccine tibe-tibe...

Quote:
Originally Posted by Felix The Cat View Post
Salam....

Kucing selepas vaksin DILARANG di mandikan selama seminggu. Ini adalah sebab kucing di vaksin dengan live virus yang akan menyebabkan dia demam, hilang nafsu makan atau nampak tak ada mood je.

Kalo adik dah mandikan kucing tu dah nak wat cam maner. Kena tunggu dan lihat apa yang akan terjadi. Harap kucing Hanis tu tak akan jatuh sakit ngan teruk. Kalo ye... cepat cepat bawa g jumpa vet.

Selalunya Vet akan nasihat JANGAN mandikan selama seminggu selepas Vaksin. Tolong ikut nasihat Vet.

Kucing bukan batuk tapi bersin. Tu tanda kena demam selsema. Kena rawat secepat mungkin.

oh..ya ya... dia bersin... iya....
__________________
A cat thinks: Hey, these people I live with feed me, love me, provide me with a nice warm, dry house, pet me, and take good care of me... I must be a god! O.O.O.O.O.O.O
rep me if i help,so others will also follow my right suggestion/recommendation!!!
Reply With Quote
  #10  
Old 06-17-2011, 07:44 PM
yesmaybeno yesmaybeno is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 27
Rep Power: 0
yesmaybeno is on a distinguished road
Default Re: Lepas kene vaccine tibe-tibe...

adoiiiiiiiiii.... baru jer vaksin 3 ekor anak bulu 15/06/11.. bawak balik kampung, tercirit lak dlm kete pagi tadi..... terpaksa laa mandikan jugak.... harap2 la tak demam teruk.... sabtu ahad ni vet tutup...... huhuhuhu
Reply With Quote
  #11  
Old 06-22-2011, 08:19 AM
hanissyazwan's Avatar
hanissyazwan hanissyazwan is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 136
Rep Power: 12
hanissyazwan is on a distinguished road
Default Re: Lepas kene vaccine tibe-tibe...

kucing betina kecil sy demam juga 2hari selepas vaksin, kemudian aktif balik,, ni nk tunggu 1bulan lagi,nk beri vaksin ke 2
__________________
A cat thinks: Hey, these people I live with feed me, love me, provide me with a nice warm, dry house, pet me, and take good care of me... I must be a god! O.O.O.O.O.O.O
rep me if i help,so others will also follow my right suggestion/recommendation!!!
Reply With Quote
  #12  
Old 06-24-2011, 12:13 AM
hanissyazwan's Avatar
hanissyazwan hanissyazwan is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 136
Rep Power: 12
hanissyazwan is on a distinguished road
Default Re: Lepas kene vaccine tibe-tibe...

kucing sy yg divaksin,sy baru perasan,setelah 2minggu sy beri vaksin 5 in 1 termasuk feline leukimia,,
ada ketulan dekat tempat injecton.. huhuhu.. sy cuma nk tahu, kucing org lain, jd mcm tu tak?????????
http://www.google.com.my/search?um=1...l215l215l2-1l1
__________________
A cat thinks: Hey, these people I live with feed me, love me, provide me with a nice warm, dry house, pet me, and take good care of me... I must be a god! O.O.O.O.O.O.O
rep me if i help,so others will also follow my right suggestion/recommendation!!!
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
kene serang dek kucing... help... shahanis Cats & Kittens 11 07-14-2009 05:31 PM
Glucose, Neuter, deworm, vaccine, etc lipink Dogs & Puppies 1 11-19-2008 12:28 PM


All times are GMT +8. The time now is 09:02 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.