Go

Go Back   PetFinder.my > Pet Welfare, Rescue & Adoption > General Discussion

General Discussion General information and discuss on animal rescue, adoption and advocacy

Reply
 
Thread Tools
  #21  
Old 06-18-2012, 11:55 AM
zatt zatt is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 22
Rep Power: 0
zatt is on a distinguished road
Default Re: Royal Canin - Betul ke Ni??

Quote:
Originally Posted by Anna12 View Post
Hi Zatt,
I mmg nak jual terus remaining tu sbb klu nak keluar kan 1kg tu, xtau nak jual berapa and rasa macam xbest la nak repack. Anyway,xde pet shop yang jual sekilo. Pack 2.5kg dalam RM 90-95.00... Mine is around 5.3kg, i nak jual
RM 100..ni mmg best offer =) so macamana?
Hi Anna12, wow tu mmg best offer.. tapi takut lak tak sesuai dgn kucing saya.. that why nak try dulu dlm small quantity.. hehe.. btw thanks..

so skrg u bagi makan apa dgn kucing u?
Reply With Quote
  #22  
Old 06-18-2012, 03:00 PM
penyek penyek is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 25
Rep Power: 0
penyek is on a distinguished road
Default Re: Royal Canin - Betul ke Ni??

Quote:
Originally Posted by anizarina View Post
kawan2,

rina baru je beli orijen hari sabtu lepas di booth orijen kt pet exhibition...dpt rm188 tp dia bg diskaun rm20.. so = rm 168 .... yes..rc mmg ada masalah skang ni...pertukaran distributor lah + issue pork dlm sesetengah varian. and kt exhibition tuh, tak nmpak pun booth rc...so mau tak mau..kene decide segera...pusing punya pusing, sakit gak kaki jalan2 ctu... last2 rina decide nk tukar ke orijen...

1st ingredient nya adalah boneless chicken...so rasa macam ok...masa ni lah nk tukar memandangkan ada sedikit lg rc kt rumah... so..blh mixed n slow2 100% ke orijen + bw ....

alhamdulillah..poo poo budak2 sengal tak busuk ..tak lembik sgt...cantik aja( sorry mmg i concern tang poo poo sbb all of my cats is fully toilet trained...even tak poo poo dlm toilet bowl, all of them poo poo dlm toilet)....

memang tidak dinafikan.,..SUSAH NK SOH DERANG TUKAR...tp tak pe...nnti lapar derang mkn jugak kan..hehehe

ye mmg betul..RC skang problem skit..mmg susah nak jumpa di kedai2 pet ni..yang banyak pon di pet safari ek kat midvalley tu kan...even kat booth aritu pon langsung xnampak kelibat RC...my cat skg dah bleh trima orijen..hmmm sedap la tu kot..selera mcm orang tua..hahahah
Reply With Quote
  #23  
Old 06-18-2012, 03:42 PM
anizarina's Avatar
anizarina anizarina is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 157
Rep Power: 13
anizarina is on a distinguished road
Default Re: Royal Canin - Betul ke Ni??

Quote:
Originally Posted by penyek View Post
ye mmg betul..RC skang problem skit..mmg susah nak jumpa di kedai2 pet ni..yang banyak pon di pet safari ek kat midvalley tu kan...even kat booth aritu pon langsung xnampak kelibat RC...my cat skg dah bleh trima orijen..hmmm sedap la tu kot..selera mcm orang tua..hahahah
haa..yg pet shop kt mid rina xpasan..tp kt pyramid, rc pek2 besar dh xde... (rina dh tak leh nk bermimpi nk beli takat 1-2 kg...kene beli yg pek 7kg-10kg dh)..

tuh aa..sesaja tnya org2 kt sana pasal rc..derang ckp mmg tgh ada issue...haissh....last2 rina amik orijen...hampir2 amik ANF..rm130 utk 7 kg klo xsilap...

tp poo poo tak busuk..macam ok je..kene monitor dulu....tak brani nk ckp apa2 lagi laa ni
__________________
http://mybubuye.blogspot.com/
Reply With Quote
  #24  
Old 06-18-2012, 07:08 PM
zatt zatt is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 22
Rep Power: 0
zatt is on a distinguished road
Default Re: Royal Canin - Betul ke Ni??

Quote:
Originally Posted by Isyarina Ishak View Post
Hi,
good supplement untuk bulu boleh cuba four paws brand brewer yeast & garlic or fish for dogs salmon oil,insyallah in two weeks will see the result.

For 6 months , evo and orijen will be better lagi-lagi kalau nak tambah berat badan, after eating dalam seminggu dua boleh nampak the body getting fit and lean.evo and taste of the wild boleh beli dekat pet lovers centre the selling 3 kg rm86 ,7 kg rm 176 if I am not mistaken :)

But if you see you cat having diarrhea after eating high protein food, puasakan dia dulu setengah hari and bagi wet food, lepas tu mix sedikit-sedikit dry and wet..
high protein allergic- pimples, rashes bawah perut

so far I my customer have no complain about Orijen, Evo , premium edge.

If you guys have cats that easy to get diarrhea after changing food, but probiotic supplement, after eating supplement no problem with their stomach insyallah (based own experience)

Isyarina Ishak
Former Pet Care Consultant
Salam Isyarina...
Boleh tak terangkan pasal probiotic supplement tu? sbb saya baru je ada kitten, no experiences at all... Previously bagi RC tp sbb tgh ada issue, nak try tukar makanan.. tp tak sure and masih lagi skeptical dan takut sbb dgr2 kucing akan diarrhea lepas perubahan makanan even dah tukar gradually... dan betul ke kalau dry food high in protein, tak boleh bagi free flow sbb takut terlebih?

thx!
Reply With Quote
  #25  
Old 06-19-2012, 02:36 PM
Anna12 Anna12 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 8
Rep Power: 0
Anna12 is on a distinguished road
Default Re: Royal Canin - Betul ke Ni??

Quote:
Originally Posted by penyek View Post
After mencuba bagai2 makanan si penyek ni, last2 beli orijen(400g je nak try dulu). Try bagi my penyek orijen, hahahaha dia punya lah suka dah macam RC aritu..sofar dia mmg suka dan berselera...yang fish 4 cat and blackwood ada banyak lagi..xbg dah...skang mix kan dengan brewer yeast&garlic, salmon oil..

ANNA- u duk area mana? Rasa mcm nak beli orijen tu..tapi next week la if still available..


Hi penyek,
I duk area sri gombak. Still ada lagi. Next week tu bila ye?hehe... :)
Reply With Quote
  #26  
Old 06-20-2012, 07:16 AM
penyek penyek is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 25
Rep Power: 0
penyek is on a distinguished road
Default Re: Royal Canin - Betul ke Ni??

Quote:
Originally Posted by Anna12 View Post
Hi penyek,
I duk area sri gombak. Still ada lagi. Next week tu bila ye?hehe... :)
owh okay la tu..orijen tu stil ada 5kg lg ek? next week tu..maknanya time gaji maybe 25th...huhuhuuh
Reply With Quote
  #27  
Old 06-21-2012, 11:33 AM
Anna12 Anna12 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 8
Rep Power: 0
Anna12 is on a distinguished road
Default Re: Royal Canin - Betul ke Ni??

Quote:
Originally Posted by penyek View Post
owh okay la tu..orijen tu stil ada 5kg lg ek? next week tu..maknanya time gaji maybe 25th...huhuhuuh

Hi penyek,
Sorry sangat. Ada bad news la. My cats dah start suka orijen..tau je bila time nak makan..unpredictable la dorang tu..3 cats yang kena diarrhea tu dah macam boleh accept orijen. I still mix orijen sikit dalam food dorang (chicken+broth/egg+ anchovies) and monitor bila dorang masuk potty..bila tengok, poop dorang dah xlembik. Perut dorang dad ok dengan orijen..so, i guess my cats xbagi jual kot orijen yang balance tu sorry sangat
Reply With Quote
  #28  
Old 06-21-2012, 12:12 PM
penyek penyek is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 25
Rep Power: 0
penyek is on a distinguished road
Default Re: Royal Canin - Betul ke Ni??

Quote:
Originally Posted by Anna12 View Post
Hi penyek,
Sorry sangat. Ada bad news la. My cats dah start suka orijen..tau je bila time nak makan..unpredictable la dorang tu..3 cats yang kena diarrhea tu dah macam boleh accept orijen. I still mix orijen sikit dalam food dorang (chicken+broth/egg+ anchovies) and monitor bila dorang masuk potty..bila tengok, poop dorang dah xlembik. Perut dorang dad ok dengan orijen..so, i guess my cats xbagi jual kot orijen yang balance tu sorry sangat
haha..its okay lah...my cat pon dah serasi ngn orijen..cuma poop dia masih lembik2 lagi la...hmmm nak bagi biasa lagi ni...thanks kay
Reply With Quote
  #29  
Old 06-21-2012, 02:48 PM
Anna12 Anna12 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 8
Rep Power: 0
Anna12 is on a distinguished road
Default Re: Royal Canin - Betul ke Ni??

Quote:
Originally Posted by zatt View Post
Hi Anna12, wow tu mmg best offer.. tapi takut lak tak sesuai dgn kucing saya.. that why nak try dulu dlm small quantity.. hehe.. btw thanks..

so skrg u bagi makan apa dgn kucing u?

Hi zatt,
U know what, my cats dah start suka makan orijen..perut dah ok la tu dengan orijen.so,i pun tak jadi la jual orijen tu btw, i bagi my cats makan chicken with broth or boiled whole egg with anchovies (anchovies cuci sampai really bersih).. They really love these kinda food..
Reply With Quote
  #30  
Old 06-21-2012, 10:46 PM
zatt zatt is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 22
Rep Power: 0
zatt is on a distinguished road
Default Re: Royal Canin - Betul ke Ni??

Quote:
Originally Posted by Anna12 View Post
Hi zatt,
U know what, my cats dah start suka makan orijen..perut dah ok la tu dengan orijen.so,i pun tak jadi la jual orijen tu btw, i bagi my cats makan chicken with broth or boiled whole egg with anchovies (anchovies cuci sampai really bersih).. They really love these kinda food..
Wow.. glad to hear that ur kittens doing well with new food Anna12! hehehe... saya pula akan mula dry food baru utk my kitten sabtu ni... masih lagi risau takut diarrhea.

Kalau saya bagi wetfood (Qiut) then mix with new dry food rasanya okay tak instead of mix their old dry food with the new dry food? Boleh tak kurangkan risiko diarrhea tu ek?
Reply With Quote
  #31  
Old 06-23-2012, 02:28 PM
milocute's Avatar
milocute milocute is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jan 2011
Location: JB, Johore
Posts: 99
Rep Power: 13
milocute is on a distinguished road
Default Re: Royal Canin - Betul ke Ni??

saya tengok kat ingredients fit 32 (packing 15kg) yang saya dok beli takda plak tulis pork... kalau ada tulis pork dia tulis macamana? Dah lama tak masuk forum petfinder ni , sekali bukak buka ada isu ni. Ada sape2 yang boleh declare perkara sebenar tak? Saya tengah risau dan sedikit panik ni. Anak2 memang dah serasi sangat Fit32. Baru je beli packing 15kg x2 bag sebab ada diskaun 20% ari tu...
Reply With Quote
  #32  
Old 06-24-2012, 05:52 AM
alexwayne alexwayne is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 5
Rep Power: 0
alexwayne is on a distinguished road
Default Re: Royal Canin - Betul ke Ni??

Quote:
Originally Posted by Isyarina Ishak View Post
Hi you all ..I worked with Pet lovers Centre last time for 2 years, memang a lot of customer complain yang kucing dorang bila makan RC is hard to change, RC is not the best pet food yet not all pet food is 100% bagus. When you look back at the ingredient you can see perkataan seperti maize,corn,BHA and BHT and beep pulp. RC contains additives ,so makanan yang ADA ajinomoto dengan yang kita makan tidak letak garam of course we love yang ada ajinomoto. Yes memang RC have pork in it, cuma tidak disahkan dan dihebahkan because it such a famous brand in our country. and Malaysian people mind set. THE EXPENSIVE THE BETTER .Try Orijen 2.5kg RM95, Premium Edge 2.25kg RM45, Taste of the Wild 2.5 kg RM55,Evo 3kg RM80. yet chicken protein is better for the cat if you ask me since they do not hunt fish in the wild.raw food is better

Former Pet Care Consultant
Certified Veterinary Nutritional Advocates
Isha Ishak
Some origen food got wild boar but i think that one for dog. Does it involve the cat food?
Reply With Quote
  #33  
Old 06-24-2012, 11:25 AM
Anna12 Anna12 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 8
Rep Power: 0
Anna12 is on a distinguished road
Default Re: Royal Canin - Betul ke Ni??

Quote:
Originally Posted by zatt View Post
Wow.. glad to hear that ur kittens doing well with new food Anna12! hehehe... saya pula akan mula dry food baru utk my kitten sabtu ni... masih lagi risau takut diarrhea.

Kalau saya bagi wetfood (Qiut) then mix with new dry food rasanya okay tak instead of mix their old dry food with the new dry food? Boleh tak kurangkan risiko diarrhea tu ek?

I think there shouldn't be a problem klu u mix wet food with new dry food..sebab i did the same thing last time. Mine are all adults..age dalam 2 1/2 years old..
Reply With Quote
  #34  
Old 06-24-2012, 07:28 PM
zatt zatt is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 22
Rep Power: 0
zatt is on a distinguished road
Default Re: Royal Canin - Betul ke Ni??

Quote:
Originally Posted by Anna12 View Post
I think there shouldn't be a problem klu u mix wet food with new dry food..sebab i did the same thing last time. Mine are all adults..age dalam 2 1/2 years old..

Alhamdulillah.. My kitten just love orijen... Bila 1st buka orijen, siap jilat2 lg bahagian dlm bungkusan..

But still I gave it gradually (1/4 orijen with old RC).. Dan yang plg melegakan adalah bila my kitten tak diarrhea... Keras je.. Tak sabar nak bg full orijen, tp apa2 pun sy nak bagi gradually within 7days ni..

Btw ada jumpa this guy yg jual orijen 7 kgs pack just rm160.. Maybe u guys can check it out..

Www.facebook.com/dewipetshop

*btw i takde kena mgena ek dgn dia.. Hehe just jumpa je td sbb cari orijen utk next order...

Reply With Quote
  #35  
Old 06-25-2012, 01:12 PM
anizarina's Avatar
anizarina anizarina is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 157
Rep Power: 13
anizarina is on a distinguished road
Default Re: Royal Canin - Betul ke Ni??

Quote:
Originally Posted by milocute View Post
saya tengok kat ingredients fit 32 (packing 15kg) yang saya dok beli takda plak tulis pork... kalau ada tulis pork dia tulis macamana? Dah lama tak masuk forum petfinder ni , sekali bukak buka ada isu ni. Ada sape2 yang boleh declare perkara sebenar tak? Saya tengah risau dan sedikit panik ni. Anak2 memang dah serasi sangat Fit32. Baru je beli packing 15kg x2 bag sebab ada diskaun 20% ari tu...
ok..this is my finding..

ada 2 web berbeza..
yg nie ada pork protein :
http://www.royalcanin.com.au/Product...ion/Fit-32-NEW

tp yg ni tak nmpak pun pasal pork :

http://products.royalcanin.us/produc...lt-fit-32.aspx
__________________
http://mybubuye.blogspot.com/
Reply With Quote
  #36  
Old 06-29-2012, 08:23 AM
penyek penyek is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 25
Rep Power: 0
penyek is on a distinguished road
Default Re: Royal Canin - Betul ke Ni??

aritu gi kedai jimmy..hmmm cari orijen..tp jimmy kata ada skit problem ngn pengedar orijen about attitude..so xdpt bli orijen..jimmy suggest bli blue buffalo...so far ok la...bau makanan blue buffalo tak kuat..tp penyek xbrp nak gemar jgak...dia still nak yang high protein..hummmm...sy ada tanya pd jimmy knape my penyek punya popo lembik...so dia terangkan...if makanan yang high protein kalo kita tak reti nak sukat..if terlebih atau kita punya kucing makan kerap...akan jadi lah popo yang lembik...ooo baru tau....heheheh thanks jimmy...my penyek kuat gila makan....
Reply With Quote
  #37  
Old 07-01-2012, 06:52 PM
dewi.petshop dewi.petshop is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2011
Location: Pantai Dalam
Posts: 11
Rep Power: 0
dewi.petshop is on a distinguished road
Default Re: Royal Canin - Betul ke Ni??

Hi frenz..
Sy ade jual orijen 7kg rm160 ;)) original pack taw :))kalo nak, blh dtg pickup sendiri at my small shop kat pantai dalam(near bangsar n midvally) or blh sms me at 012-3494626.. Postage pun blh.. Tenkiu ;))
Reply With Quote
  #38  
Old 07-05-2012, 03:28 PM
Isyarina Ishak Isyarina Ishak is offline
Animal Lover
 
Join Date: May 2012
Posts: 39
Rep Power: 0
Isyarina Ishak is on a distinguished road
Default Re: Royal Canin - Betul ke Ni??

Quote:
Originally Posted by alexwayne View Post
Some origen food got wild boar but i think that one for dog. Does it involve the cat food?
Hi! Sorry for late reply ..Wild boar in ORIJEN that for dogs and Malaysian not carry that one..actually for Orijen and his joined company Acana they do have a lot of good quality food range tetapi our Jabatan Haiwan will checked very careful about it, and only what we have in pet store sahaja yang available.

Tips before buying food make sure

Chicken protein stated/ fish protein stated.If it just animal protein OR poultry protein better not! :)

Isyarina Ishak
Former Pet Care Consultant

0172398905 (Please SMS if I didn't reply you thread :) )
Reply With Quote
  #39  
Old 07-05-2012, 03:38 PM
Isyarina Ishak Isyarina Ishak is offline
Animal Lover
 
Join Date: May 2012
Posts: 39
Rep Power: 0
Isyarina Ishak is on a distinguished road
Default Re: Royal Canin - Betul ke Ni??

Quote:
Originally Posted by zatt View Post
Salam Isyarina...
Boleh tak terangkan pasal probiotic supplement tu? sbb saya baru je ada kitten, no experiences at all... Previously bagi RC tp sbb tgh ada issue, nak try tukar makanan.. tp tak sure and masih lagi skeptical dan takut sbb dgr2 kucing akan diarrhea lepas perubahan makanan even dah tukar gradually... dan betul ke kalau dry food high in protein, tak boleh bagi free flow sbb takut terlebih?

thx!
Probiotic supplement to we feed good bacteria untuk tolong bacteria baik dalam perut bagi memastikan dalam kesihatan yang baik.Selain itu untuk mendapatkan kulit,bulu dan berat yang ideal untuk kucing kita semuanya bermula dari makanan dan dari perut yang sihat.When we feed them good food, quality food,we noticed we seldom see vet,,and cut your vet cost then :) Belanja lebih untuk makanan since vet cost so much expensive than the food :)

You guys actually boleh consult Dr.Susanna (Acupunture) dia buat holistic medicine ,like theraphy..just keep her number since we never know when our beloved cat will sprain the legs, break the joined or even have urine problem. She SO DAMN GOOD !!! and work with Miracle .Kalau kucing kita tak boleh pupu pun she may help :) and the price affordable

www.asiapaws.com
Dr.Susanna Hoffner
0176303167

Best Regards,
Isyarina Ishak
Former Pet Care Consultant
0172398905 (SMS me if you need help) :)
Reply With Quote
  #40  
Old 07-07-2012, 02:39 AM
marayah marayah is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 53
Rep Power: 13
marayah is on a distinguished road
Default Re: Royal Canin - Betul ke Ni??

Quote:
Originally Posted by anizarina View Post
ok..this is my finding..

ada 2 web berbeza..
yg nie ada pork protein :
http://www.royalcanin.com.au/Product...ion/Fit-32-NEW

tp yg ni tak nmpak pun pasal pork :

http://products.royalcanin.us/produc...lt-fit-32.aspx
after all this is all about perception..if u think u can handle pork, deal with it..or else, just dont give a damn about this issue...anyway, one petshop revealed to me that rc is going to decide whether to change its packaging or NOT (NOT THE CONTENT)
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Royal Canin Wetfood naq1989 Cats & Kittens 49 02-15-2012 02:24 AM
Royal Canin is Now Available At Felix The Cat! Felix The Cat Pet Food 1 12-14-2011 11:10 AM
Royal Canin Cat Food Amirul World Of Pets Pet Food 0 05-23-2011 11:21 PM
Royal Canin - distributor Miki Satohara Pet Food 0 10-05-2010 06:44 PM
Royal Canin Fit 32 (Adult) biynio Pet Food 0 09-17-2010 09:56 AM


All times are GMT +8. The time now is 06:34 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.