Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 11-01-2009, 10:58 PM
Halim66's Avatar
Halim66 Halim66 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 189
Rep Power: 14
Halim66 is on a distinguished road
Question Hilangkan kesan cat pada bulu kucing.

Guys,

i just adopt another kitten, about 4 months old male. The previous owner told me it's a mixed Persian breed... had a slight rear leg injury. Overall he's healthy but with 1 problem. Banyak bulu kat badan kucing ni dah "bergentel' sebab kena cat. Dah cuba gunting tapi cat tu nampak macam rapat sangat dgn kulit so takut pulak tergunting kulit dia sekali. The other option that i can think off is, kasi cukur botak!!

So guys, pls gimme me some idea/advice, what's the best solution? bulu kucing ni agak tebal, more like a DMH.....

thanks
Reply With Quote
  #2  
Old 11-02-2009, 02:21 AM
naq1989 naq1989 is offline
Cat Lover
 
Join Date: Oct 2009
Location: Sg Besi,K.L
Posts: 267
Rep Power: 14
naq1989 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to naq1989
Default Re: Hilangkan kesan cat pada bulu kucing.

gune thinner tak leh ke?minyak tanah ke...
Reply With Quote
  #3  
Old 11-02-2009, 09:33 AM
Halim66's Avatar
Halim66 Halim66 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 189
Rep Power: 14
Halim66 is on a distinguished road
Default Re: Hilangkan kesan cat pada bulu kucing.

Quote:
Originally Posted by naq1989 View Post
gune thinner tak leh ke?minyak tanah ke...
Tak boleh rasanya, sebab serupa jugaklah kalau berus cat yg dah guna lama lepas tu rendam dlm thinner, sure tak boleh nak lembut dan lurus balik. Agak pelik sebab kalau "bergesel" dgn tempat yg baru dicat, cat akan melekat pada permukaan bulu jer, ini bertompok-2 dan bergentel, mcm rambut rasta
Reply With Quote
  #4  
Old 11-02-2009, 09:37 AM
alfian's Avatar
alfian alfian is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 194
Rep Power: 14
alfian is on a distinguished road
Default Re: Hilangkan kesan cat pada bulu kucing.

kalau kucing saya kene camtu, saya gunting/cukur je
sebab bulu kucing akan tumbuh balik
thinner dan minyak tanah tu toxic to cats
nanti dia akan jilat bulu dia dan tertelan thinner/minyak tanah tu
__________________
Reply With Quote
  #5  
Old 11-02-2009, 10:51 AM
Halim66's Avatar
Halim66 Halim66 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 189
Rep Power: 14
Halim66 is on a distinguished road
Default Re: Hilangkan kesan cat pada bulu kucing.

Quote:
Originally Posted by alfian View Post
kalau kucing saya kene camtu, saya gunting/cukur je
sebab bulu kucing akan tumbuh balik
thinner dan minyak tanah tu toxic to cats
nanti dia akan jilat bulu dia dan tertelan thinner/minyak tanah tu
thanks, that's a very good reminder. Mmg dah set dlm kepala ni, balik kerja ptg nanti nak singgah kedai hardware beli thinner, nak cuba gosok kat bulu yg bergentel tu tapi since you dah ingatkan, elok i cuba other solution.

Cuma nak cukur atau gunting i tak sure lagi. Takut gunting tak sampai ke pangkal bulu yg melekat tu..or maybe i'll use my trimmer janggut
Reply With Quote
  #6  
Old 11-02-2009, 11:16 AM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 17
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Hilangkan kesan cat pada bulu kucing.

Halim, good idea tu ... sebab thinner atau minyak tanah tu sangat toxic, untuk manusia pun ... kalau kitorang nak handle pun sepatutnya pakai sarung tangan getah sebab cecair tu senang meresap ke dalam badan melalui kulit dan wapnya pun toksik juga, apatah lagi kepada kucing yg livernya tak ada mempunyai toxic pathway mcm manusia dan senang rosak mengakibatkan kematian dengan senang berbanding dengan manusia.

Potong sahaja setakat yg boleh, pastu cuci tempat tu dengan syampu kucing yg baik, bila kulit tu basah, senang sikit cat yg tertinggal tu tanggal. Sama la mcm cat yg terkena tangan kita, bila basahkan dan cuci beberapa kali dengan sabun, tertanggal lah cat tu. Cuba lah berbagai cara, just keep an eye on benda-benda yg berpotensi meracunkan badan kucing samada melalui penjilatannya/penyerapan melalui kulit atau sedutan melalui udara.

Semoga berjaya dan kucing selamat, sihat!
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #7  
Old 11-02-2009, 06:38 PM
Lyn_Cat's Avatar
Lyn_Cat Lyn_Cat is offline
LeenMaF|a
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 505
Rep Power: 15
Lyn_Cat is on a distinguished road
Default Re: Hilangkan kesan cat pada bulu kucing.

Quote:
Originally Posted by Halim66 View Post
Tak boleh rasanya, sebab serupa jugaklah kalau berus cat yg dah guna lama lepas tu rendam dlm thinner, sure tak boleh nak lembut dan lurus balik. Agak pelik sebab kalau "bergesel" dgn tempat yg baru dicat, cat akan melekat pada permukaan bulu jer, ini bertompok-2 dan bergentel, mcm rambut rasta
cfm ke kena cat? ataupun gam? sbb dulu kucing sy pernah kena gam bila di jln2 kat sebelah rumah yg tgh under renovate. memula ingatkan cat itam.. tp bila pegang bende tu melekat2 .bila siasat2 rupenye indon yg tgh buat rumah tu ada guna gam(tak pasti utk ape). kucing lin tu elok jer sandar bdn dia kat situ.. sudahnya...kasi gunting jer lahhhh... masa tu jenuh gak sbb 2 ekor yg kena... siap ade yg melekat kat tpk kaki lagi.. habis rumput,pasir pun ikut lekat... jenuh gak laa nak buang yg kat tapak kaki tu...
__________________
My Albums....
Didie Zidane ~ Snowbell~ Chiko ~ Kembang ~ Comel ~
Yam
Reply With Quote
  #8  
Old 11-02-2009, 11:32 PM
Halim66's Avatar
Halim66 Halim66 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 189
Rep Power: 14
Halim66 is on a distinguished road
Default Re: Hilangkan kesan cat pada bulu kucing.

Quote:
Originally Posted by Lyn_Cat View Post
cfm ke kena cat? ataupun gam? sbb dulu kucing sy pernah kena gam bila di jln2 kat sebelah rumah yg tgh under renovate. memula ingatkan cat itam.. tp bila pegang bende tu melekat2 .bila siasat2 rupenye indon yg tgh buat rumah tu ada guna gam(tak pasti utk ape). kucing lin tu elok jer sandar bdn dia kat situ.. sudahnya...kasi gunting jer lahhhh... masa tu jenuh gak sbb 2 ekor yg kena... siap ade yg melekat kat tpk kaki lagi.. habis rumput,pasir pun ikut lekat... jenuh gak laa nak buang yg kat tapak kaki tu...
Yup, mmg cat. Previous owner kata masa nak raya hari tu anak dia cat pagar (putih), kucing duk meleseh kat cat yg tak kering lagi. Tapi pada i kalau tengok pada keadaan bulu tu, macam menitik sebab bulu kucing ni berketul-2 dan hampir pada kulit. Anyway, petang tadi balik jer kerja terus mandikan kucing ni, mmg tak pernah mandi rasanya, meraung sampai terkencing!!! lepas mandi tu baru senang nak gunting bulu dia yg berketul-2 tu. Rasanya dah dapat buang bulu-2 tu. Dah kering tadi nampak huduh betul, bertobek-2 bulu dia....
Reply With Quote
  #9  
Old 11-04-2009, 09:11 AM
euanna's Avatar
euanna euanna is offline
Call me Yuana or Yan ;)
 
Join Date: Jan 2009
Location: Bdr Sri Permaisuri, Cheras
Posts: 710
Rep Power: 15
euanna is on a distinguished road
Default Re: Hilangkan kesan cat pada bulu kucing.

Saya baca buku ni..kalau bulu kucing terkena cat atau tar.. gunakan petroleum jelly pada kawasan tu untuk senang ditanggalkan..lepas tu yg tak tanggal tu..gunting berhati2..

Anak2 bulusku pulak mandi minyak jelantah semalam .. luckily minyak sejuk atas dapur .. haii tak tau macam mana nak cuba discourage durang dari panjat dapur
Reply With Quote
  #10  
Old 11-04-2009, 10:24 AM
Halim66's Avatar
Halim66 Halim66 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 189
Rep Power: 14
Halim66 is on a distinguished road
Default Re: Hilangkan kesan cat pada bulu kucing.

Anak2 bulusku pulak mandi minyak jelantah semalam .. luckily minyak sejuk atas dapur .. haii tak tau macam mana nak cuba discourage durang dari panjat dapur [/QUOTE]

Thanks, problem dah settle, cuma tunggu bulu dia tumbuh balik jer... Anyway, kalau budak kecik, mandi minyak ni dikatakan boleh kuatkan badan/tulang, kalau kucing tak tau plak larr... cuma dah mandi minyak jgn masukan dlm kuali dah laa
Reply With Quote
  #11  
Old 11-04-2009, 10:30 AM
cookies4bulat's Avatar
cookies4bulat cookies4bulat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: KL
Posts: 809
Rep Power: 14
cookies4bulat is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to cookies4bulat
Default Re: Hilangkan kesan cat pada bulu kucing.

Quote:
Originally Posted by euanna View Post
Saya baca buku ni..kalau bulu kucing terkena cat atau tar.. gunakan petroleum jelly pada kawasan tu untuk senang ditanggalkan..lepas tu yg tak tanggal tu..gunting berhati2..

Anak2 bulusku pulak mandi minyak jelantah semalam .. luckily minyak sejuk atas dapur .. haii tak tau macam mana nak cuba discourage durang dari panjat dapur
euanna cuba try spray air.pakai botol spray gosok baju tu..velvet saya pon suka panjat dpur,time org nak masak time tuh lah sibuk nak tolongthen what my mum did dia spray air,mencicit larisekarang nih duduk kat pintu nak masuk dapur je,takot kot nak masuk takot kene spray lagik

Quote:
Originally Posted by Halim66 View Post
Anak2 bulusku pulak mandi minyak jelantah semalam .. luckily minyak sejuk atas dapur .. haii tak tau macam mana nak cuba discourage durang dari panjat dapur
Thanks, problem dah settle, cuma tunggu bulu dia tumbuh balik jer... Anyway, kalau budak kecik, mandi minyak ni dikatakan boleh kuatkan badan/tulang, kalau kucing tak tau plak larr... cuma dah mandi minyak jgn masukan dlm kuali dah laa[/QUOTE]

kentucky fried kitten
__________________
~love my oren,bobo & velvet as much as i love my family,friends & my boo~
http://www.lifeasacatslave.blogspot.com/
http://www.noranasir.blogspot.com/
Reply With Quote
  #12  
Old 06-11-2014, 12:32 AM
Fajar Fajar is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2014
Posts: 1
Rep Power: 0
Fajar is on a distinguished road
Unhappy Re: Hilangkan kesan cat pada bulu kucing.

Kucing sy baru je kne cat yg digunakan untuk cat besi. Cat tu dah dicampur thinner. Sedar2 je muke dy da comot kne cat. Sebelah misai kne jugak. Kaki dpan n bawah bdan also kne. Sy sedih tgk kucing kesayangan jd mcm ni. X tahu nak buat ape. Dah mandi kan td. Kucing jilat kawasan yg kne cat. Sy risau kalau dy telan cat tu mungkin memudaratkan. X Boleh tido fikir kucing sy. Tolong syg please.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
bulu kucing gumpal2 fia86 Cats & Kittens 42 01-08-2011 09:30 AM
Bulu kucing yang gugur adalah najis anitayusof00 Coffee Room 41 03-14-2010 10:01 PM
Anak Tasya yang lahir pada 31/07/2009 Daniel Cat TV and Photos 260 11-24-2009 11:04 PM
cmne nk jade kucing bulu lebat? wawa Health, Disease & Diet 25 10-30-2009 12:28 PM
Third Upper Canine Teeth (Gigi taring ketiga pada rahang atas) euanna Health, Disease & Diet 7 06-18-2009 05:44 PM


All times are GMT +8. The time now is 12:47 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.