Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Health, Disease & Diet

Health, Disease & Diet Find out the best tips and practices on managing your cat's diet, health care, and issues with diseases from our community of animal lovers

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 11-24-2008, 04:51 PM
abgraldo abgraldo is offline
Banned
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,931
Rep Power: 0
abgraldo is an unknown quantity at this point
Default 10 hari yang mencemaskan!

Salam Semua. Adaler nak cerita sikit ni. Harap-harap semua boleh amik iktibar dan pengajaran dari apa yang Pakcu lalui ni. Pakcu pun macam you all gak, masih lagi belajar dan memang ada la kekurangan dan kesilapan. So, Pakcu mintak maaf kalau ada kesilapan. Apa-apa pun, semua itu ada hikmahnya. Yang penting kita be positive in anything that we undertakes.
Ceriternyer macam ni. Pada 11hb Nov. 2008, Pakcu dah perasan yang kucing pakcu, Kilau macam tak berapa aktif. Dia asyik lepak jer dan tak berapa nak kejar2 dgn yg lain. Mulanyer, pakcu buat tak tahu jer la sebab tengok dia nak jugak la makan. Esoknyer, macam tu jugak n tengok dia dah tak berapa jaga bulu dier. So, pada 13hb tu, Pakcu mandikanlah dier, kononnyer nak prepare dier la utk kuantan show. Lepas dari mandi tu tengok dier jadi makin teruk. Moyok terus n langsung dah tak mau makan minum. Terus Pakcu bawak gi klinik, cucuk antibiotic n multivitamin. Bila balik, macam tu jugak. Dia menung jer, so atas nasihat kawan Pakcu, syringe lar sikit glukos. Malam tu Pakcu tido pukul 4 pg, tgk perkembangan dier tapi macam tu jugak. Sedihnyer, sampai meleleh air mata Pakcu. Esoknyer, tengok dia lagi teruk, air liur dah meleleh and dah melepek jer. Pakcu suspek dia sakit gigi ker atau kena ulcer mulut. Browse kat web, semua tanda2 tu ada kat dia. Yang takutnye, kucing akan tak nak makan minum and some starve to death! So, Pakcu pun try la syringe fed dia, tapi dia tak nak langsung bukak mulut. Paksa bukak, dia gigit jari pakcu sampai berdarah. Pakcu dah panic, macamana ni. Nak tak nak, terpaksaler buat macam tu for the next three days. Tapi Pakcu tak berani lagi nak bagi makan, Cuma bagi air n glukos sikit. 17hb pergila cucuk antibiotic and vitamin lagi. Badan dah kurus sangat, air liur meleleh lagi dan mulut dia pun dah bau busuk. Pakcu dah hilang akal dan usaha, tapi paksa lagi syringe air n glukos. So, hari Rabu pergi lagi cucuk antibiotic n multivitamin.
Alhamdulilah, pada hari khamis tu tengok air liur dah berhenti meleleh. Dia pun dah mula jilat-jilat bulu dier. Pakcu pun apa lagi, sumbat lagi vitamin paste.. dapat pun, walaupun dia masih marah lagi. Lepas tu nampak dia dah mula nak makan kibbles kucing lain. Pakcu terus tarik dier and bagi wetfood, nampakla makan sikit. Alhamdulilah.. syukur sangat2 sebab dia dah mula nak makan. Hari Jumaat dia dah bole respond bila panggil tapi masih lagi dalam keadaan lemah. And makan pun dah banyak. Syukur sangat sebab Pakcu dah ingat nak cancel gi show kuantan sebab nak jaga dier. Malam sabtu tu dah mula nak main2 dgn littail mike. Senang hati…
So hari ni Isnin 24 Nov, dia dah mula panjat2 n lari2 walaupun belum berapa laju mcm biasa. Alhamdulilah n syukur kepada Tuhan kerana kilau dah mula sihat…
Apa yang Pakcu pelajari dari episode ini :-
1. Pakcu buat kesilapan mandikan dia pada 13hb tu. Sepatutnya pakcu tak mandikan dia pada hari tu sebab dia time tu dah tak sihat. Kawan pakcu beritahu, nasib baik dia tak kena hyperthermia (boleh mati), sebab time tu mungkin dia demam so jgn sekali-kali mandikan dia. Patutla, lepas mandi tu dia terus moyok n badan panas semacam.
2. Bila kucing dah tak aktif, kena cepat-cepat amik tindakan. Pakcu lambat sebab pakcu pun tak de pengalaman macam tu n ingat macam biasa. So, jgn sekali-kali la kita lalai.
3. Jangan putus asa kalau kucing tak nak makan. Paksa dier walaupun macamana dia marah sekali pun. Pakcu dua kali kena gigit sampai berdarah. Kalau ikutkan hati memang give-up dah, tapi syukurla pakcu tak give up. Pakcu fikir la, kes macam ni banyak kali jadi, bila kucing dah taknak makan sebab kena ulcer mulut or sakit gigi, tapi kita ni kadang2 lalai or tak tau nak buat apa. Bila paksa makan pun dia tak nak or gigit kita, some probably lost hope or just berserah jer. So janganlah hendaknya kita sekali-kali lost hope or tak usaha. Kalau kita usaha, InsyAllah Tuhan tolong.
So, harap2 citer nih boleh jadi pengajaran kepada Pakcu n kita semua. Paling penting jangan sekali-kali give-up or lost hope sebab kucing kiter bergantung pada tuannya bila sakit. So bantula dia sebaik mungkin and ganjarannya akan dapat di hari kemudian nanti.
Pada sapa2 yg nak bagi nasihat/kritik/pandangan, memang pakcu alu-alukan. Moga-moga kita semua dapat belajar dan mampu menjaga kucing2 kita dengan lebih baik lagi. Wassalam.
Reply With Quote
  #2  
Old 11-24-2008, 05:04 PM
vivi's Avatar
vivi vivi is offline
PetFinder Wowwow
 
Join Date: Oct 2008
Location: Kota Kinabalu
Posts: 584
Rep Power: 14
vivi is on a distinguished road
Default Re: 10 hari yang mencemaskan!

Pakcu,
It's ok. Don worry. Everybody makes mistake. But it's important not to repeat it again.Don blame urself too much. U did what u can do n the important thing is Kilau regained his health rite? *Hug n kisses* (For Kilau only not for Pakcu. Hahahaha) Don worry bout it. Kilau won't blame u bcos he knows u r the best.
__________________
Reply With Quote
  #3  
Old 11-24-2008, 05:13 PM
abgraldo abgraldo is offline
Banned
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,931
Rep Power: 0
abgraldo is an unknown quantity at this point
Default Re: 10 hari yang mencemaskan!

Quote:
Originally Posted by vivi View Post
Pakcu,
It's ok. Don worry. Everybody makes mistake. But it's important not to repeat it again.Don blame urself too much. U did what u can do n the important thing is Kilau regained his health rite? *Hug n kisses* (For Kilau only not for Pakcu. Hahahaha) Don worry bout it. Kilau won't blame u bcos he knows u r the best.
Thanks Vivi for the nice words. Yup, Kilau slowly regain his usual best. Probably, after 2 weeks, InsyAllah, he'll be up an running normally. Hugs n kisses done!..hehe.
Reply With Quote
  #4  
Old 11-24-2008, 05:35 PM
filinlee's Avatar
filinlee filinlee is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Bukit Jalil/ Bukit Serdang
Posts: 1,214
Rep Power: 16
filinlee is on a distinguished road
Default Re: 10 hari yang mencemaskan!

alhamdulillah kucen pakcu dah ok... so punca dia.. dia sakit gg yer pakcu??

well, anyway its good info for all of us... lain kali kiter tau la cm ner nak wat... biasa kiter nih mmg panic sket kalo tengok kucen lain macam.. jadik risau x terkira....
__________________
Reply With Quote
  #5  
Old 11-24-2008, 05:45 PM
Bareen's Avatar
Bareen Bareen is offline
Kucing Garong
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kuching, Sarawak
Posts: 547
Rep Power: 15
Bareen is on a distinguished road
Send a message via MSN to Bareen Send a message via Yahoo to Bareen Send a message via Skype™ to Bareen
Default Re: 10 hari yang mencemaskan!



Minggu lepas, inilah muka yang mencemaskan aku.....tapi bila dah gi vet, dia jadi aktif semula selepas berhari dok monyok tak nak bermain ngan adik beradik dia. Isnin lepas tetiba jer mata dia jadi bengkak. Sekarang nih dah ok. Takda monyok-monyok tapi memenatkan mulut pulak dia....
Reply With Quote
  #6  
Old 11-24-2008, 05:47 PM
abzalia's Avatar
abzalia abzalia is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2008
Location: Kajang-Putrajaya-Kuching-Oya
Posts: 1,949
Rep Power: 15
abzalia is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to abzalia
Default Re: 10 hari yang mencemaskan!

alhamdulillah la klu Kilau dah ok dah...its ok pak cu..xde sape2 nak marah tp ape yg pakcu cite tuh mmg bleh kitorg jadikan pengalaman..mane tau lepas nih jadik cam tuh..kite semua mmg dalam proses belajar pasal kucing..x semua tau kan....tp ok la..lepas nih..klu kucing x nak makan...kitorg bleh la paksa gak..cam yg pakcu ckp...sume atas tuan kan...??

thanks 4 sharing info yg brguna nih pakcu......harap lepas nih Kilau makin berkilau & bleh jumping2 dah k....

take care pak cupissssssss....
__________________
.::argh..!! susah2, H.A.N.T.A.MS.A.J.A lahhh.::
Reply With Quote
  #7  
Old 11-24-2008, 05:49 PM
abzalia's Avatar
abzalia abzalia is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2008
Location: Kajang-Putrajaya-Kuching-Oya
Posts: 1,949
Rep Power: 15
abzalia is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to abzalia
Default Re: 10 hari yang mencemaskan!

Quote:
Originally Posted by Bareen View Post


Minggu lepas, inilah muka yang mencemaskan aku.....tapi bila dah gi vet, dia jadi aktif semula selepas berhari dok monyok tak nak bermain ngan adik beradik dia. Isnin lepas tetiba jer mata dia jadi bengkak. Sekarang nih dah ok. Takda monyok-monyok tapi memenatkan mulut pulak dia....
knk nya bareen..?? sakit ka...?? syukur la mun dah ok......take care k...semua ada pengalaman yg mencemaskan...
__________________
.::argh..!! susah2, H.A.N.T.A.MS.A.J.A lahhh.::
Reply With Quote
  #8  
Old 11-24-2008, 05:50 PM
abgraldo abgraldo is offline
Banned
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,931
Rep Power: 0
abgraldo is an unknown quantity at this point
Default Re: 10 hari yang mencemaskan!

Quote:
Originally Posted by filinlee View Post
alhamdulillah kucen pakcu dah ok... so punca dia.. dia sakit gg yer pakcu??
well, anyway its good info for all of us... lain kali kiter tau la cm ner nak wat... biasa kiter nih mmg panic sket kalo tengok kucen lain macam.. jadik risau x terkira....
Thanks Filin. Pakcu pun tak sure dia sakit gigi ker or mouth ulcer. Tapi syptom dier dia sama jer... Mula2 dia moyok, tak nak makan minum, nafas dia ada bunyi2, air liur meleleh, mulut pun bau busuk, menung jer, tak boleh senyum..hehe.
Tu ler, pakcu pun panik giler 2/3 hari sebab tak tau sakit aper. Nak tido pun tak nyenyak. Abg n adik dier yg lain pun tgk kilau semacam jer... nampak mcm sedih jer... Anyhow, Alhamdulilah, now dia dah mula makan n main sikit2..hehe..
Reply With Quote
  #9  
Old 11-24-2008, 06:04 PM
filinlee's Avatar
filinlee filinlee is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Bukit Jalil/ Bukit Serdang
Posts: 1,214
Rep Power: 16
filinlee is on a distinguished road
Default Re: 10 hari yang mencemaskan!

x per pakcu.. janji kilau dah ok...!~

kucen kiter lak bermasalah... sakit mata semacam jer... balik keje nak bawa gi vet...
__________________
Reply With Quote
  #10  
Old 11-24-2008, 06:08 PM
abzalia's Avatar
abzalia abzalia is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2008
Location: Kajang-Putrajaya-Kuching-Oya
Posts: 1,949
Rep Power: 15
abzalia is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to abzalia
Default Re: 10 hari yang mencemaskan!

sape filin..?? emot ker sakit mata..? ari nih nk bawak g klinik mesra le ekk..??..rajin2 singgah le umah...dekat jek tuhh..semekut raya ade tinggal sikit lg....sikit lagi nak masuk angin....wakakakkaka..ape sangat la setakat sirap segelas klu sudi....ekekeke
__________________
.::argh..!! susah2, H.A.N.T.A.MS.A.J.A lahhh.::
Reply With Quote
  #11  
Old 11-24-2008, 06:34 PM
filinlee's Avatar
filinlee filinlee is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Bukit Jalil/ Bukit Serdang
Posts: 1,214
Rep Power: 16
filinlee is on a distinguished road
Default Re: 10 hari yang mencemaskan!

Quote:
Originally Posted by abzalia View Post
sape filin..?? emot ker sakit mata..? ari nih nk bawak g klinik mesra le ekk..??..rajin2 singgah le umah...dekat jek tuhh..semekut raya ade tinggal sikit lg....sikit lagi nak masuk angin....wakakakkaka..ape sangat la setakat sirap segelas klu sudi....ekekeke
ok jer.. nnt aku singgah.. apa2 msg k...
__________________
Reply With Quote
  #12  
Old 11-24-2008, 06:47 PM
abzalia's Avatar
abzalia abzalia is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2008
Location: Kajang-Putrajaya-Kuching-Oya
Posts: 1,949
Rep Power: 15
abzalia is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to abzalia
Default Re: 10 hari yang mencemaskan!

Quote:
Originally Posted by filinlee View Post
ok jer.. nnt aku singgah.. apa2 msg k...
beressss jerr....ekekeke
__________________
.::argh..!! susah2, H.A.N.T.A.MS.A.J.A lahhh.::
Reply With Quote
  #13  
Old 11-25-2008, 09:49 PM
sillylupie's Avatar
sillylupie sillylupie is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Seri Kembangan, Selangor (Yeah, we got free water!)
Posts: 1,019
Rep Power: 16
sillylupie is on a distinguished road
Default Re: 10 hari yang mencemaskan!

Pakcu, glad Kilau is better now .....
Post ler gambar Kilau ... I am getting everyone's cat confused....
:)
__________________
sillylupie
http://sillylupie.blogspot.com

sillylupie-shop
http://sillylupie-shop.blogspot.com
Reply With Quote
  #14  
Old 11-25-2008, 11:03 PM
abgraldo abgraldo is offline
Banned
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,931
Rep Power: 0
abgraldo is an unknown quantity at this point
Default Re: 10 hari yang mencemaskan!

Quote:
Originally Posted by abzalia View Post
alhamdulillah la klu Kilau dah ok dah...its ok pak cu..xde sape2 nak marah tp ape yg pakcu cite tuh mmg bleh kitorg jadikan pengalaman..mane tau lepas nih jadik cam tuh..kite semua mmg dalam proses belajar pasal kucing..x semua tau kan....tp ok la..lepas nih..klu kucing x nak makan...kitorg bleh la paksa gak..cam yg pakcu ckp...sume atas tuan kan...??

thanks 4 sharing info yg brguna nih pakcu......harap lepas nih Kilau makin berkilau & bleh jumping2 dah k....

take care pak cupissssssss....
Thanks Lia. Yup Kilau's getting better everyday. Hari ni dah lompat2 n main2 dgn ekor si Argo..hehe...
Quote:
Originally Posted by filinlee View Post
x per pakcu.. janji kilau dah ok...!~
kucen kiter lak bermasalah... sakit mata semacam jer... balik keje nak bawa gi vet...
Thanks Filin. Rimba pakcu pun sakit mata gak, dah bwk gi vet tadi, adaler improvement sikit. My pray goes to you n your cats... hopefully he/she's getting better after seeing vet.
Quote:
Originally Posted by sillylupie View Post
Pakcu, glad Kilau is better now .....
Post ler gambar Kilau ... I am getting everyone's cat confused....
:)
Thanks Bina.. Yup Kilau getting better everyday..Alhamdulilah. Confused? Nah ni pic Kilau, just snapped 10 minutes ago..

Reply With Quote
  #15  
Old 11-25-2008, 11:05 PM
sillylupie's Avatar
sillylupie sillylupie is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Seri Kembangan, Selangor (Yeah, we got free water!)
Posts: 1,019
Rep Power: 16
sillylupie is on a distinguished road
Default Re: 10 hari yang mencemaskan!

Wahhhh..... handsome .... Kilau is so macho!!
Glad he is all better now!
{{{hugs}}}
__________________
sillylupie
http://sillylupie.blogspot.com

sillylupie-shop
http://sillylupie-shop.blogspot.com
Reply With Quote
  #16  
Old 11-25-2008, 11:08 PM
abgraldo abgraldo is offline
Banned
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,931
Rep Power: 0
abgraldo is an unknown quantity at this point
Default Re: 10 hari yang mencemaskan!

Quote:
Originally Posted by sillylupie View Post
Wahhhh..... handsome .... Kilau is so macho!!
Glad he is all better now!
{{{hugs}}}
Thanks Bina...hehe, macho? hmm tp penakut tuh..
Reply With Quote
  #17  
Old 11-25-2008, 11:18 PM
sillylupie's Avatar
sillylupie sillylupie is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Seri Kembangan, Selangor (Yeah, we got free water!)
Posts: 1,019
Rep Power: 16
sillylupie is on a distinguished road
Default Re: 10 hari yang mencemaskan!

Eh... penakut macam Blackie the master ar??
hehehehe
looks can be deceiving!
__________________
sillylupie
http://sillylupie.blogspot.com

sillylupie-shop
http://sillylupie-shop.blogspot.com
Reply With Quote
  #18  
Old 11-25-2008, 11:32 PM
abgraldo abgraldo is offline
Banned
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,931
Rep Power: 0
abgraldo is an unknown quantity at this point
Default Re: 10 hari yang mencemaskan!

Quote:
Originally Posted by sillylupie View Post
Eh... penakut macam Blackie the master ar??
hehehehe
looks can be deceiving!
Hehe.. tak bole lwn master blackie.. Kilau ni kalau lari, masih nampak shadow dier.. hehe..
Reply With Quote
  #19  
Old 11-25-2008, 11:46 PM
blackie007's Avatar
blackie007 blackie007 is offline
Petfinder Moderator
 
Join Date: Aug 2008
Location: KL
Posts: 3,418
Rep Power: 18
blackie007 has disabled reputation
Default Re: 10 hari yang mencemaskan!

Oooihh....!! Camane plak tertimbul nama Blackie master saya???

Quote:
Originally Posted by sillylupie View Post
Eh... penakut macam Blackie the master ar??
hehehehe
looks can be deceiving!
Quote:
Originally Posted by abgraldo View Post
Hehe.. tak bole lwn master blackie.. Kilau ni kalau lari, masih nampak shadow dier.. hehe..
Pakcu, so glad to hear Kilau is better.
Reply With Quote
  #20  
Old 11-25-2008, 11:50 PM
abgraldo abgraldo is offline
Banned
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,931
Rep Power: 0
abgraldo is an unknown quantity at this point
Default Re: 10 hari yang mencemaskan!

Quote:
Originally Posted by blackie007 View Post
Pakcu, so glad to hear Kilau is better.
Thanks Charlene... yeaah, he's getting better everyday. Had to admit, he looks a bit like his Master, same color..hehe..
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Hari Raya Wishes... Penghulu Coffee Room 119 10-09-2008 03:22 PM
Selamat hari raya abgraldo Coffee Room 6 09-28-2008 10:40 PM
Apa juadah yang di makan... Penghulu Food & Recipes 276 09-26-2008 05:11 PM
Selamat Hari Lahir airizsyah... Penghulu Coffee Room 5 09-08-2008 10:30 AM


All times are GMT +8. The time now is 01:25 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.