Go

Go Back   PetFinder.my > Pet Welfare, Rescue & Adoption > Rescuers & Fosterers

Rescuers & Fosterers For rescuers and fosterers, the true heroes of PetFinder.my

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 04-27-2009, 05:22 PM
Mia_Katz's Avatar
Mia_Katz Mia_Katz is offline
PetFinder Fosterer
 
Join Date: May 2008
Location: KlaNG VaLLey
Posts: 309
Rep Power: 15
Mia_Katz is on a distinguished road
Default Poor kitten need help fast!

Mia n kawan2 ade rescue kittens n mommy.
Kitten yang mia foster skarang ni ade problem ngan mata.
Masa mia rescue kitten ni, die ade sakit mata...
Dah bawak vet dah. Vet bagi antibotik ngan ubat kurangkan bengkak...
Bila bengkak die dah surut, mata die yang rosak 2 macam terkeluar skit...
Makin hari makin terkeluar skit mate nye...

mia nak mintak tolong pada sesiapa yang boleh tolong....
rasa nye budak ni kene buang mate b4 lagi teruk.

mia budjet tak de... i have no extra money 2 send budak ni 4 opperation...
I dont want 2 send budak ni 2 shelter... may be they will put 2 sleep budak ni...

this is d pic of budak kecik 2





update :-

Budak ni kene tunggu lagi 3-4 weeks baru boleh operate mata die. Skarang ni tak boleh lagi sebab kecik sangat, baru 5 minggu umuq die. Vet 2 kata kalau buat operation skarang boleh bahaya kan nyawa die.
buat masa skarang ni mia kene jaga mata dia dengan bubuh ubat dan bersih kan je...

Last edited by Mia_Katz; 04-28-2009 at 07:09 PM.
Reply With Quote
  #2  
Old 04-27-2009, 05:24 PM
Mia_Katz's Avatar
Mia_Katz Mia_Katz is offline
PetFinder Fosterer
 
Join Date: May 2008
Location: KlaNG VaLLey
Posts: 309
Rep Power: 15
Mia_Katz is on a distinguished road
Default Re: Poor kitten need help fast!

sorry gambaq tak clear ... camera dah rosak
Reply With Quote
  #3  
Old 04-27-2009, 05:32 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Poor kitten need help fast!

Mia,nape mata dia smp mcm tu sekali?? cuba tanya FK klu dia ada vet yg blh recommend utk mata kucing ni.dulu dia pernah antar vet utk operation buang mata kucing coz dah teruk sgt pasal diterajang oleh orang gila mana ntah.

Quote:
Originally Posted by Mia_Katz View Post
sorry gambaq tak clear ... camera dah rosak
Reply With Quote
  #4  
Old 04-27-2009, 05:38 PM
Mia_Katz's Avatar
Mia_Katz Mia_Katz is offline
PetFinder Fosterer
 
Join Date: May 2008
Location: KlaNG VaLLey
Posts: 309
Rep Power: 15
Mia_Katz is on a distinguished road
Default Re: Poor kitten need help fast!

Quote:
Originally Posted by June View Post
Mia,nape mata dia smp mcm tu sekali?? cuba tanya FK klu dia ada vet yg blh recommend utk mata kucing ni.dulu dia pernah antar vet utk operation buang mata kucing coz dah teruk sgt pasal diterajang oleh orang gila mana ntah.
masa ambik c kecik ni dulu memang dah sakit mata dah... mata sampai tak boleh bukak... ingat kan dah ok... tapi tengok mate die, makin hari makin terkeluar..

ade kawan tanya kan cost nak opperation, memang tak de fulus banyak 2 lah...

saya dah tak tau nak buat ape lagi dah...
Reply With Quote
  #5  
Old 04-27-2009, 05:43 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Poor kitten need help fast!

Adeh!! kesiannya dia.ada ke orang nak adopt dia blh dah buta sebelah?? org mcm cookie dan kita forumer je yg ada hati nak adopt mmg vet kata kena buang ke mata dia?? takde jalan lain nak selamatkan mata dia??

Quote:
Originally Posted by Mia_Katz View Post
masa ambik c kecik ni dulu memang dah sakit mata dah... mata sampai tak boleh bukak... ingat kan dah ok... tapi tengok mate die, makin hari makin terkeluar..

ade kawan tanya kan cost nak opperation, memang tak de fulus banyak 2 lah...

saya dah tak tau nak buat ape lagi dah...
Reply With Quote
  #6  
Old 04-27-2009, 05:49 PM
Mia_Katz's Avatar
Mia_Katz Mia_Katz is offline
PetFinder Fosterer
 
Join Date: May 2008
Location: KlaNG VaLLey
Posts: 309
Rep Power: 15
Mia_Katz is on a distinguished road
Default Re: Poor kitten need help fast!

Quote:
Originally Posted by June View Post
Adeh!! kesiannya dia.ada ke orang nak adopt dia blh dah buta sebelah?? org mcm cookie dan kita forumer je yg ada hati nak adopt mmg vet kata kena buang ke mata dia?? takde jalan lain nak selamatkan mata dia??
mate dah memang terkeluar skit dari kelopak... bila die blink tak tutup rapat ...
mia nak cek balik kat vet, tengok ade cara lain tak...

die ni berdua... sekor lagi pon buta jugak tapi tak teruk macam budak ni...
Reply With Quote
  #7  
Old 04-27-2009, 06:05 PM
hatemetoday's Avatar
hatemetoday hatemetoday is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Lumayan, Tasik Permaisuri
Posts: 1,155
Rep Power: 16
hatemetoday is on a distinguished road
Default Re: Poor kitten need help fast!

...akak boleh tlg chip in sikit la for cost of operation...lets help the poor kitty ...tanya lah abg furkid dulu brape cost dia buat yg dia punya lovely lady dia dulu tuh....
__________________
Meekee.Boy.Itam.Amad.Acap.Milo.Mimi
Reply With Quote
  #8  
Old 04-27-2009, 06:07 PM
Mia_Katz's Avatar
Mia_Katz Mia_Katz is offline
PetFinder Fosterer
 
Join Date: May 2008
Location: KlaNG VaLLey
Posts: 309
Rep Power: 15
Mia_Katz is on a distinguished road
Default Re: Poor kitten need help fast!

Quote:
Originally Posted by hatemetoday View Post
...akak boleh tlg chip in sikit la for cost of operation...lets help the poor kitty ...tanya lah abg furkid dulu brape cost dia buat yg dia punya lovely lady dia dulu tuh....
furkid dulu buat kat mane?
Reply With Quote
  #9  
Old 04-27-2009, 08:38 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Poor kitten need help fast!

Mia,tak pasti dia buat kat mana.ko punya regular vet kat mana?? blh tanya juga.cuba kita gembar gemburkan utk buat collection.ko nak tak??

Quote:
Originally Posted by Mia_Katz View Post
furkid dulu buat kat mane?
Reply With Quote
  #10  
Old 04-27-2009, 09:31 PM
Mia_Katz's Avatar
Mia_Katz Mia_Katz is offline
PetFinder Fosterer
 
Join Date: May 2008
Location: KlaNG VaLLey
Posts: 309
Rep Power: 15
Mia_Katz is on a distinguished road
Default Re: Poor kitten need help fast!

Quote:
Originally Posted by June View Post
Mia,tak pasti dia buat kat mana.ko punya regular vet kat mana?? blh tanya juga.cuba kita gembar gemburkan utk buat collection.ko nak tak??
mana lagi vet cheras 2 lah...

collection tak pe ke?
Reply With Quote
  #11  
Old 04-27-2009, 10:48 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Poor kitten need help fast!

klu vet gomen cheras tu lambat sebab kena buat appointment.operation mgkn sebulan dua.tak tentu. akak call Dr Jonathan esok tanya agak2 berapa duit diperlukan utk operation mata camtu.amacam??

Quote:
Originally Posted by Mia_Katz View Post
mana lagi vet cheras 2 lah...

collection tak pe ke?
Reply With Quote
  #12  
Old 04-28-2009, 08:51 AM
fia86's Avatar
fia86 fia86 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2009
Location: serdang
Posts: 279
Rep Power: 15
fia86 is on a distinguished road
Default Re: Poor kitten need help fast!

sian yer.. fia dulu ade kucing mcm nie.. ade 2 lagi... adik badik.. labuna and labuni.. mate deorang memang problem sejak kecik.. fia anta pi vet. upm, deorang cuci mate... ade bagi ubat mate sekali... and taye pasal kos pembedahan tuk mate memang mahal... deorang anggarkan tuk 2 anak kucing dalam 4oo ke bawah la... sebab memang kronik mate 2 ekor tu... tapi dr. tu kate biar besa ckit anak kucing nie... and then fia tetap bwak gak la pi vet... kene ikut perkembangan... bagi ubat mcm2 ubat supaya mate tu xbengkak sgt... tapikan fia dah stop bawak pi vet.. sebab mate labuna yang sebelah tu dah masuk kedalam.... mate sebelah lagi besa.. macam mate kucing biase... ade ckit selaput.. tapi stil nampak... tapi yang labuni... 2 2 mate ade... tapi warne kelabu... xde anak mate.. tapi labuni still nampak ckit... fia terharu ngan labuni... dia kalo jalan memang terlanggar... tapi bila dia besa... dia dah tau menggunakan deria bunyi and rase di sekeliling yer.. bukan fia xnak bawk pi wat pembedahan... fia pun kadang2 fulus up and down.. tak tentu lagi... tapi fia dah wat terbaik untuk labuna and labuni.. tu jek mampu fia wat..


labuna di kampung... ayah fia yang jage.... labuni in heaven ..

Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	user1117_pic1398_1233282286.jpg
Views:	124
Size:	47.2 KB
ID:	4844   Click image for larger version

Name:	user1117_pic1401_1233282286.jpg
Views:	108
Size:	70.1 KB
ID:	4845  
Reply With Quote
  #13  
Old 04-28-2009, 09:24 AM
lynielime's Avatar
lynielime lynielime is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2008
Location: Bukit Prima Pelangi, KL
Posts: 672
Rep Power: 15
lynielime is on a distinguished road
Default Re: Poor kitten need help fast!

hi everyone,
i don't know anything about eye infections in cats but i can tell you that if that poor little kitten's eye needs to be removed, the kitten will be fine. they can compensate for the loss of the eye very easily and adapt well to the change. my friend also rescued and adopted a tiny kitten with a terrible eye infection and it got to the point that one day she saw the kitten playing with something in front of its own face and when my friend went closer she saw that the kitten's eye was dangling out of the socket and the kitten was playing with it.. she was horrified.. so anyway the vet said no choice must remove the whole eye and they did and now she's fine!!
__________________
The greatness of a nation and its moral progress can be judged by the way in which its animals are treated ~ Mahatma Gandhi
Reply With Quote
  #14  
Old 04-28-2009, 09:27 AM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 17
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Poor kitten need help fast!

Mia_Katz, terlebih dahulu, you are very kind to save the poor kitty and give it a home.

Now, let us focus on the kitten and the eye ...

Elok remove the eye cleanly melalui surgery. Mata tu Mia_Katz kata bertambah besar? Yes, itu disebabkan oleh the accumulation of fluid in the eye ... kalau tak operate, ianya akan continue to get bigger (takut nengok tau ... ) and can drop off on its own. The thing you need to monitor is any infection, sometimes can spread to the bones, my vet kata.

Also, as the fluid accumulates and the eye get bigger, it puts pressure in the surrounding area dan dia nak makan pun susah nanti. It helps to put the food bowl a little higher supaya dia tak perlu tunduk kepala dia ke bawah so that the pressure downwards is less semasa makan, kadang-kadang terlalu sakit dia tak lalu makan pun.

Some cats especially strays suffer on its own sampai mata tu jatuh sendiri like this little girl is the picture ... someone threw her away tepi jalan semasa kecik dan mata dia masa tu pun dah tak ada .lagi .. she was full of fleas and crying away sebab lapar dan kesejukan badan semua basah kena hujan lebat. Kebetolan saya lalu kat sana dan dengar tangisan nya ...

Vet surgeon yg buat si comel yg mata terkeluar akibat kena tendang dulu (not kitten in the pic) yg diselamatkan oleh kawan saya tu is pretty far from your place, cost dengan boarding semua is around RM500 lepas diskaun. Elok boarding beberapa hari sebab you need to clean the eye of any fluid lepas operation and elok bagi vet buatkan supaya sterile.

Saya rasa June punyer clinic yg buat PP dulu has a good surgeon (you need to have a good surgeon). June dah tanya Dr. Jon? Plus boarding the price should be lebih kurang sama ... RM500 plus ... tak usah pergi Cheras klinik gomen ... kalo dapat good surgeon tak per ... sebab saya pernah dengar some horror stories there ... maklumlah, staff kerja bergilir-gilir ...
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	B67JNN13.jpg
Views:	104
Size:	38.5 KB
ID:	4846   Click image for larger version

Name:	B67JNN14.jpg
Views:	166
Size:	36.8 KB
ID:	4847   Click image for larger version

Name:	B67JNN16.jpg
Views:	114
Size:	37.0 KB
ID:	4848   Click image for larger version

Name:	B67JNN17.jpg
Views:	99
Size:	38.2 KB
ID:	4849   Click image for larger version

Name:	B67JNN20.jpg
Views:	95
Size:	38.8 KB
ID:	4850  

Click image for larger version

Name:	B67JNN21.jpg
Views:	108
Size:	38.0 KB
ID:	4851   Click image for larger version

Name:	B67JNN23.jpg
Views:	99
Size:	37.3 KB
ID:	4852  
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #15  
Old 04-28-2009, 09:37 AM
hatemetoday's Avatar
hatemetoday hatemetoday is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Lumayan, Tasik Permaisuri
Posts: 1,155
Rep Power: 16
hatemetoday is on a distinguished road
Default Re: Poor kitten need help fast!

aku dah berair2 la airmata baca korang punye kes2 kucing sakit mata nih..tengok pulak gamba2 yg diattach sekalik...lets help mana yg termampu...kalau nak start collect for that 500 operation budget jom la...siapa nak tlg pm la mia_katz...june..boleh la guna kuasa pembesar suara ko tuh untuk tujuan warwar...
__________________
Meekee.Boy.Itam.Amad.Acap.Milo.Mimi
Reply With Quote
  #16  
Old 04-28-2009, 10:04 AM
nik_tropicana's Avatar
nik_tropicana nik_tropicana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 1,146
Rep Power: 16
nik_tropicana is on a distinguished road
Default Re: Poor kitten need help fast!

yer la...
ingat dulu kat kg lama ade org nak operate kaki kucen..
kumpul2 duit sampai la cukup..
mybe bleh praktikkn kan sini jugak..
mybe jumlah yg disumbangkn kecil tapi klu da banyak, insyaallah kerja pun jalan..
sikit2 lama2 jadi bukit..
__________________
Reply With Quote
  #17  
Old 04-28-2009, 10:10 AM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 17
adamyala is on a distinguished road
Default Re: Poor kitten need help fast!

Quote:
Originally Posted by nik_tropicana View Post
yer la...
ingat dulu kat kg lama ade org nak operate kaki kucen..
kumpul2 duit sampai la cukup..
mybe bleh praktikkn kan sini jugak..
mybe jumlah yg disumbangkn kecil tapi klu da banyak, insyaallah kerja pun jalan..
sikit2 lama2 jadi bukit..
Betul tu. Cepat la kita usahakan sama2
sampai bila nak biar kitten tu tanggung sakit camtu ?
Reply With Quote
  #18  
Old 04-28-2009, 11:20 AM
Mia_Katz's Avatar
Mia_Katz Mia_Katz is offline
PetFinder Fosterer
 
Join Date: May 2008
Location: KlaNG VaLLey
Posts: 309
Rep Power: 15
Mia_Katz is on a distinguished road
Default Re: Poor kitten need help fast!

Quote:
Originally Posted by fia86 View Post
sian yer.. fia dulu ade kucing mcm nie.. ade 2 lagi... adik badik.. labuna and labuni.. mate deorang memang problem sejak kecik.. fia anta pi vet. upm, deorang cuci mate... ade bagi ubat mate sekali... and taye pasal kos pembedahan tuk mate memang mahal... deorang anggarkan tuk 2 anak kucing dalam 4oo ke bawah la... sebab memang kronik mate 2 ekor tu... tapi dr. tu kate biar besa ckit anak kucing nie... and then fia tetap bwak gak la pi vet... kene ikut perkembangan... bagi ubat mcm2 ubat supaya mate tu xbengkak sgt... tapikan fia dah stop bawak pi vet.. sebab mate labuna yang sebelah tu dah masuk kedalam.... mate sebelah lagi besa.. macam mate kucing biase... ade ckit selaput.. tapi stil nampak... tapi yang labuni... 2 2 mate ade... tapi warne kelabu... xde anak mate.. tapi labuni still nampak ckit... fia terharu ngan labuni... dia kalo jalan memang terlanggar... tapi bila dia besa... dia dah tau menggunakan deria bunyi and rase di sekeliling yer.. bukan fia xnak bawk pi wat pembedahan... fia pun kadang2 fulus up and down.. tak tentu lagi... tapi fia dah wat terbaik untuk labuna and labuni.. tu jek mampu fia wat..


labuna di kampung... ayah fia yang jage.... labuni in heaven ..

labuni ngan labuna beruntung ade mama macam fie

mia skarang ni tengah kering sebab last few month 2 kucing mia kene jaundice. so memang perhabis lah.

lepas 2 yang sekor kene sakit gusi pulak. lepas 1 satu depa ni...

kalau opperation kene 400 mane nak cari...
Reply With Quote
  #19  
Old 04-28-2009, 11:21 AM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Poor kitten need help fast!

tulah,aku sedih betul tgk Ina mesti dia sakit betul.aku dah call Dr Jonathan,dia on leave smp Friday 1/5.so aku cari Dr Chee yg rawat Peterpan.tp dia dlm operation room.aku kena call balik around 1pm to chk how much is the cost. in the mean time aku nak buat thread utk minta derma buat ini kucing.

Quote:
Originally Posted by hatemetoday View Post
aku dah berair2 la airmata baca korang punye kes2 kucing sakit mata nih..tengok pulak gamba2 yg diattach sekalik...lets help mana yg termampu...kalau nak start collect for that 500 operation budget jom la...siapa nak tlg pm la mia_katz...june..boleh la guna kuasa pembesar suara ko tuh untuk tujuan warwar...
Reply With Quote
  #20  
Old 04-28-2009, 11:30 AM
Mia_Katz's Avatar
Mia_Katz Mia_Katz is offline
PetFinder Fosterer
 
Join Date: May 2008
Location: KlaNG VaLLey
Posts: 309
Rep Power: 15
Mia_Katz is on a distinguished road
Default Re: Poor kitten need help fast!

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Mia_Katz, terlebih dahulu, you are very kind to save the poor kitty and give it a home.

Now, let us focus on the kitten and the eye ...

Elok remove the eye cleanly melalui surgery. Mata tu Mia_Katz kata bertambah besar? Yes, itu disebabkan oleh the accumulation of fluid in the eye ... kalau tak operate, ianya akan continue to get bigger (takut nengok tau ... ) and can drop off on its own. The thing you need to monitor is any infection, sometimes can spread to the bones, my vet kata.

Also, as the fluid accumulates and the eye get bigger, it puts pressure in the surrounding area dan dia nak makan pun susah nanti. It helps to put the food bowl a little higher supaya dia tak perlu tunduk kepala dia ke bawah so that the pressure downwards is less semasa makan, kadang-kadang terlalu sakit dia tak lalu makan pun.

Some cats especially strays suffer on its own sampai mata tu jatuh sendiri like this little girl is the picture ... someone threw her away tepi jalan semasa kecik dan mata dia masa tu pun dah tak ada .lagi .. she was full of fleas and crying away sebab lapar dan kesejukan badan semua basah kena hujan lebat. Kebetolan saya lalu kat sana dan dengar tangisan nya ...

Vet surgeon yg buat si comel yg mata terkeluar akibat kena tendang dulu (not kitten in the pic) yg diselamatkan oleh kawan saya tu is pretty far from your place, cost dengan boarding semua is around RM500 lepas diskaun. Elok boarding beberapa hari sebab you need to clean the eye of any fluid lepas operation and elok bagi vet buatkan supaya sterile.

Saya rasa June punyer clinic yg buat PP dulu has a good surgeon (you need to have a good surgeon). June dah tanya Dr. Jon? Plus boarding the price should be lebih kurang sama ... RM500 plus ... tak usah pergi Cheras klinik gomen ... kalo dapat good surgeon tak per ... sebab saya pernah dengar some horror stories there ... maklumlah, staff kerja bergilir-gilir ...
2 yang takut furkid... lagi satu die dok usap2 mate yang 2 air mate slalu keluar. mungkin jugak akan cepatkan mata nak keluar.

mia kalau boleh memang tak nak pegi kat govement vet tapi kalau no other salution i have 2...

lagi 1 problem after the opperation, mia tak tau tanda kalau mata get infected. so kalau kat klinik atleast ada doctor.

thanks 4 the tips...

she was so lucky kalau tak ... she's cute
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Petster Magazine - Poor Service, Lousy Management fionaccf General Discussion 42 04-21-2009 06:19 PM
Poor golden dog for sale by bad seller kaycee Hall of Shame 4 03-18-2009 01:07 PM
Kitten Food for Kittens Give Your Little Kitten the Right Start for Growth and Development ashleywong Health, Disease & Diet 0 10-14-2008 11:04 PM


All times are GMT +8. The time now is 05:53 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.