Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 10-30-2009, 03:00 PM
HaSnIeZa HaSnIeZa is offline
Animal Lover
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 3
Rep Power: 0
HaSnIeZa is on a distinguished road
Unhappy One WeeK Only~~~ So Sadddd...

Baru je beli kitten pure persian age 3 month, dengan harga rm500.
mcm2 dibeli utk keperluan kitten ni, but one morning, (after 7 days adopt her) dia dah tak bergerak..cuma mengiau jer...makin lama, makin diam diam...dan terus senyap dengan kluar darah dr mulut dan punggungnya.. rasanya mcm keracunan.. tapi apa yg dimakannya ntah laa...rasanya takde apa yg bahaya i letak around the house... uwaaaaaaaaaaaaaaa...
Reply With Quote
  #2  
Old 10-30-2009, 03:04 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 14
kuntum is on a distinguished road
Default Re: One WeeK Only~~~ So Sadddd...

Sorry for ur loss...

Tapi pasal apa u tak pg vet masa dia lemah2 tu?
Reply With Quote
  #3  
Old 10-30-2009, 03:06 PM
wawa wawa is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2009
Location: tmn midah,cheras
Posts: 132
Rep Power: 14
wawa is on a distinguished road
Default Re: One WeeK Only~~~ So Sadddd...

Quote:
Originally Posted by HaSnIeZa View Post
Baru je beli kitten pure persian age 3 month, dengan harga rm500.
mcm2 dibeli utk keperluan kitten ni, but one morning, (after 7 days adopt her) dia dah tak bergerak..cuma mengiau jer...makin lama, makin diam diam...dan terus senyap dengan kluar darah dr mulut dan punggungnya.. rasanya mcm keracunan.. tapi apa yg dimakannya ntah laa...rasanya takde apa yg bahaya i letak around the house... uwaaaaaaaaaaaaaaa...
owh. so sad. msti cm terigt2 kn. cmne lh jd cmtu? die mmg xsehat ke mse adopt die? mybe bleeding from internal abdomen klu kua drh cmtu. simpati sgt kt u. sbr k
Reply With Quote
  #4  
Old 10-30-2009, 06:06 PM
Zarul's Avatar
Zarul Zarul is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 1,249
Rep Power: 16
Zarul is on a distinguished road
Default Re: One WeeK Only~~~ So Sadddd...

Quote:
Originally Posted by HaSnIeZa View Post
Baru je beli kitten pure persian age 3 month, dengan harga rm500.
mcm2 dibeli utk keperluan kitten ni, but one morning, (after 7 days adopt her) dia dah tak bergerak..cuma mengiau jer...makin lama, makin diam diam...dan terus senyap dengan kluar darah dr mulut dan punggungnya.. rasanya mcm keracunan.. tapi apa yg dimakannya ntah laa...rasanya takde apa yg bahaya i letak around the house... uwaaaaaaaaaaaaaaa...
pure persian RM500? cattery mana tu?
Reply With Quote
  #5  
Old 10-30-2009, 06:42 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 15
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: One WeeK Only~~~ So Sadddd...

Quote:
Originally Posted by Zarul View Post
pure persian RM500? cattery mana tu?
Sorry for your lost ..Mungkin dia dah sakit. Hurmm wondering jugak cattery mana...tapi cattery registered takkan jual umur 3 bulan kan?.. So.. sad for your lost anyway..
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #6  
Old 10-30-2009, 06:52 PM
Zarul's Avatar
Zarul Zarul is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 1,249
Rep Power: 16
Zarul is on a distinguished road
Default Re: One WeeK Only~~~ So Sadddd...

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
Sorry for your lost ..Mungkin dia dah sakit. Hurmm wondering jugak cattery mana...tapi cattery registered takkan jual umur 3 bulan kan?.. So.. sad for your lost anyway..
saya pun terfikir begitu...mungkin waktu awak beli tu dia memang dah sakit....masa awak beli dia sertakan dengan kad vaksin tak?
Reply With Quote
  #7  
Old 10-30-2009, 07:29 PM
naq1989 naq1989 is offline
Cat Lover
 
Join Date: Oct 2009
Location: Sg Besi,K.L
Posts: 267
Rep Power: 14
naq1989 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to naq1989
Default Re: One WeeK Only~~~ So Sadddd...

sy rasa HaSnIeZa beli kat petshop or beli kat org kan?mst takde certfcte...dah check ke kat dalam umah tu?mana tau ada racun tikus ke,clorok ke,air tercemar ke..
Reply With Quote
  #8  
Old 10-30-2009, 08:37 PM
cookies4bulat's Avatar
cookies4bulat cookies4bulat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: KL
Posts: 809
Rep Power: 14
cookies4bulat is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to cookies4bulat
Default Re: One WeeK Only~~~ So Sadddd...

sorry for your lost.may ur kitty R.I.P
__________________
~love my oren,bobo & velvet as much as i love my family,friends & my boo~
http://www.lifeasacatslave.blogspot.com/
http://www.noranasir.blogspot.com/
Reply With Quote
  #9  
Old 10-30-2009, 11:05 PM
Fareen's Avatar
Fareen Fareen is offline
Cat Slave
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 605
Rep Power: 14
Fareen is on a distinguished road
Default Re: One WeeK Only~~~ So Sadddd...

Sorry to hear pasal your kitten Hasnieza.

Tak sure kenapa awak tak bawak dia gi vet awal2. Or maybe mmg dah terlambat.

Kalau keracunan ni mmg cepat effectnya. Kucing kampung DLH saya dulu pun mati keracunan. Saya nak nampak dia mcm x sihat belah pagi, saya ingat nak tunggu hubby balik petang jadi saya keluar sekejap. Balik2 dia dah tak de...Saya suspek dia termakan racun tikus warna pink kecik2 kat rumah my mom.

Awak beli kitten ni dari cattery ke dari petshop? Kalau awak beli from petshop, nanti in future kalau awak cari pengganti kitten yang ni, baik2 sikit beli dari petshop ni. Sbb kita tak tau ada penyakit ke tidak. Macam my sis punya kitten dulu, beli dari petshop 1000 plus. Alih2 ada batu karang. Sampai 7 ketul. Vet kata kalau nak develop sampai 7 batu karang tu, ambik masa yang lama, so maknanya masa beli tu, mmg kucing tu dah sakit...

Banyak2 lah sabar. Nanti bila awak dah ready nak cari pengganti dan mmg nak beli purebreed, cari lah cattery/breeder yang betul2 responsible.

Peace.
__________________

Proud mummy of Sophie / Dexter / Yuki / Heidi / Optimus

Feed your cats BARF!
www.catnutrition.org
Reply With Quote
  #10  
Old 10-31-2009, 10:52 AM
HaSnIeZa HaSnIeZa is offline
Animal Lover
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 3
Rep Power: 0
HaSnIeZa is on a distinguished road
Default Re: One WeeK Only~~~ So Sadddd...

I beli kitten ni dr org.. from mudah.my. org ni from sekinchan. Actually, this owner cakap kucing ada fungal skit kat pipi die, dah dicucuk for fungal. Tp takde la pulak cakap any vaccin, apatah lg kad vaccin die. cuma dia perlu dibawa sekali lg utk cucuk fungal tu. Tp tak sempat nak bawa...dah takde.. i bru je nak be serious dlm adopted kitten...bila jd mcm ni...rasa mcm frust sgt..
Kitten dlm umor berapa ek, yg sesuai kita pisahkan dr ibu dia...? age 3 month ni blom sesuai ke?


ni lah kenangan bersama kucing ni...nama pon blum kasi...
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	22102009302.jpg
Views:	78
Size:	35.7 KB
ID:	7653  
Reply With Quote
  #11  
Old 10-31-2009, 11:04 AM
Fareen's Avatar
Fareen Fareen is offline
Cat Slave
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 605
Rep Power: 14
Fareen is on a distinguished road
Default Re: One WeeK Only~~~ So Sadddd...

Quote:
Originally Posted by HaSnIeZa View Post
I beli kitten ni dr org.. from mudah.my. org ni from sekinchan. Actually, this owner cakap kucing ada fungal skit kat pipi die, dah dicucuk for fungal. Tp takde la pulak cakap any vaccin, apatah lg kad vaccin die. cuma dia perlu dibawa sekali lg utk cucuk fungal tu. Tp tak sempat nak bawa...dah takde.. i bru je nak be serious dlm adopted kitten...bila jd mcm ni...rasa mcm frust sgt..
Kitten dlm umor berapa ek, yg sesuai kita pisahkan dr ibu dia...? age 3 month ni blom sesuai ke?

ni lah kenangan bersama kucing ni...nama pon blum kasi...
hmm sedih dengar...yg saya tau if beli kat breeder betul, mereka Akan release kitten bila umur 4 bulan. dah vaccinate 3x..maybe tunggu forumer lain jawab.

Kali boleh, jgn beli kitten Dari orang atau petshop ni. mmg Ada orang mcm ni yg jual kucing tapi bertanggungjawab, tapi susah nak cari...lebih baik awak adopt saja DLH or DSH yg Sekrg ni cute2. kalau betul nak spend duit beli purebreed, beli kat yg bertauliah. btw, as long as awak beli kuchng x de cert, it's not considered purebreed...mereka dipanggil DSH or DLH. itu officially la. kita yg sayang kucing ni x kisahkan.

ni pendapat saya je :)
__________________

Proud mummy of Sophie / Dexter / Yuki / Heidi / Optimus

Feed your cats BARF!
www.catnutrition.org
Reply With Quote
  #12  
Old 10-31-2009, 11:58 AM
Zarul's Avatar
Zarul Zarul is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 1,249
Rep Power: 16
Zarul is on a distinguished road
Default Re: One WeeK Only~~~ So Sadddd...

Quote:
Originally Posted by HaSnIeZa View Post
I beli kitten ni dr org.. from mudah.my. org ni from sekinchan. Actually, this owner cakap kucing ada fungal skit kat pipi die, dah dicucuk for fungal. Tp takde la pulak cakap any vaccin, apatah lg kad vaccin die. cuma dia perlu dibawa sekali lg utk cucuk fungal tu. Tp tak sempat nak bawa...dah takde.. i bru je nak be serious dlm adopted kitten...bila jd mcm ni...rasa mcm frust sgt..
Kitten dlm umor berapa ek, yg sesuai kita pisahkan dr ibu dia...? age 3 month ni blom sesuai ke?


ni lah kenangan bersama kucing ni...nama pon blum kasi...
bredeer yang ok akan melepaskan kitten nye yang telah di vaksin sebanyak dua kali dan telah di beri ubat cacing dan takkan menjual kucing yg masih belum sembuh dari sebarang masalah kesihatan...
Reply With Quote
  #13  
Old 10-31-2009, 12:32 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 14
kuntum is on a distinguished road
Default Re: One WeeK Only~~~ So Sadddd...

Quote:
Originally Posted by HaSnIeZa View Post
I beli kitten ni dr org.. from mudah.my. org ni from sekinchan. Actually, this owner cakap kucing ada fungal skit kat pipi die, dah dicucuk for fungal. Tp takde la pulak cakap any vaccin, apatah lg kad vaccin die. cuma dia perlu dibawa sekali lg utk cucuk fungal tu. Tp tak sempat nak bawa...dah takde.. i bru je nak be serious dlm adopted kitten...bila jd mcm ni...rasa mcm frust sgt..
Kitten dlm umor berapa ek, yg sesuai kita pisahkan dr ibu dia...? age 3 month ni blom sesuai ke?


ni lah kenangan bersama kucing ni...nama pon blum kasi...
Alahai...sedey nye tengok gambar kittie u tu...tak pe, sekurang2nye dia mati dengan org yang sayang kat dia..kalau masih dengan org yg jual tu, entah macam mana tah dia layan kucing tu, kan? Don't be sad. And please, don't be discourage pasal first experience u....takes time to heal peraasan u.

Apa kata, u try adopt je..sekarang ni, macam fareen kata, banayk je DLH dan DSH yang comel2 sangat. Dalam forum ni ada org iklan kan kucing2 for adoption. Yg tepi2 jln, tempat2 makan banyak kucing2 terbiar yang cantik2. U will be suprise sebab kucing2 stray ni ada yang lebih sihat daripada u beli kat petshop2...

Kalau u nak yang purebreed, ikut kata forumer2 yang dah ada experience mcm Zarul...saya tak de purebreed...kucing2 saya breed kat tepi jln je...hehehe
Reply With Quote
  #14  
Old 10-31-2009, 12:50 PM
Zarul's Avatar
Zarul Zarul is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 1,249
Rep Power: 16
Zarul is on a distinguished road
Default Re: One WeeK Only~~~ So Sadddd...

Quote:
Originally Posted by kuntum View Post
Alahai...sedey nye tengok gambar kittie u tu...tak pe, sekurang2nye dia mati dengan org yang sayang kat dia..kalau masih dengan org yg jual tu, entah macam mana tah dia layan kucing tu, kan? Don't be sad. And please, don't be discourage pasal first experience u....takes time to heal peraasan u.

Apa kata, u try adopt je..sekarang ni, macam fareen kata, banayk je DLH dan DSH yang comel2 sangat. Dalam forum ni ada org iklan kan kucing2 for adoption. Yg tepi2 jln, tempat2 makan banyak kucing2 terbiar yang cantik2. U will be suprise sebab kucing2 stray ni ada yang lebih sihat daripada u beli kat petshop2...

Kalau u nak yang purebreed, ikut kata forumer2 yang dah ada experience mcm Zarul...saya tak de purebreed...kucing2 saya breed kat tepi jln je...hehehe
tak de la kuntum...saya pun kurang experience lagi....
tak kira la kita nak beli pure breed ke atau nak adopt dlh or dsh ke...pastikan the cat tak de penyakit, dalah keadaan sihat dan ada bukti yang the cat telah pun di vaksin, di beri ubat cacing adn di beri ubat utk kutu.....sometime dia org kata dah vaksin but x de kad kesihatan dari vet....tak logik the vet tak kasi kad bila dia vaksin...sometime the owner vaksin sendiri the cat....boleh caya ke...even vet yg memang study pasal haiwan pun kadang2 buat silap ini kan pulak org yg tak da kelulusan yg buat vaksin...
Reply With Quote
  #15  
Old 10-31-2009, 01:13 PM
Daniel's Avatar
Daniel Daniel is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 815
Rep Power: 15
Daniel is on a distinguished road
Default Re: One WeeK Only~~~ So Sadddd...

Quote:
Originally Posted by HaSnIeZa View Post
I beli kitten ni dr org.. from mudah.my. org ni from sekinchan. Actually, this owner cakap kucing ada fungal skit kat pipi die, dah dicucuk for fungal. Tp takde la pulak cakap any vaccin, apatah lg kad vaccin die. cuma dia perlu dibawa sekali lg utk cucuk fungal tu. Tp tak sempat nak bawa...dah takde.. i bru je nak be serious dlm adopted kitten...bila jd mcm ni...rasa mcm frust sgt..
Kitten dlm umor berapa ek, yg sesuai kita pisahkan dr ibu dia...? age 3 month ni blom sesuai ke?


ni lah kenangan bersama kucing ni...nama pon blum kasi...
Mungkin orang yang jual kucing tu sendiri pun tak tahu kucing nya sakit... Call lah balik orang tu, bincang dengan dia, mana lah tahu dapat balik wang ganti rugi ke, ataupun ganti seekor kucing lagi ke.......jangan lah frust sangat, take it easy...cari lah kucing yang lain, adopt ke, beli ke tapi kena lah berhati hati ...good luck......
Reply With Quote
  #16  
Old 11-02-2009, 10:13 AM
croomaniac croomaniac is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Sep 2009
Location: Kota Damansara
Posts: 53
Rep Power: 14
croomaniac is on a distinguished road
Default Re: One WeeK Only~~~ So Sadddd...

wah.. tumpang sedih jugak nih...

i think dia keracunan, sebab kitten tend to bite everything and put everything inside their mouth.. maybe ubat nyamuk, maybe sabun detergent, maybe silica gel.. hrmm.. tak tau lah.. just a guess..

anyway, banyakkan bersabar lah ye.. o

Old chap saying "Sekali kita buat baik kat kucing, dia akan doakan kita baik sampai hari kiamat, sekali kita buat jahat kat kucing, dia akan doakan kita jahat sampai hari kiamat.."

Dunno how true is this statement, but it keeps on playing in my head.. yer la.. that kucing sure akan doakan you baik sampai hari kiamat as you jaga dia dengan baik masa dia masih hidup..
Reply With Quote
  #17  
Old 11-02-2009, 11:54 AM
cookies4bulat's Avatar
cookies4bulat cookies4bulat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: KL
Posts: 809
Rep Power: 14
cookies4bulat is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to cookies4bulat
Default Re: One WeeK Only~~~ So Sadddd...

Quote:
Originally Posted by Zarul View Post
tak de la kuntum...saya pun kurang experience lagi....
tak kira la kita nak beli pure breed ke atau nak adopt dlh or dsh ke...pastikan the cat tak de penyakit, dalah keadaan sihat dan ada bukti yang the cat telah pun di vaksin, di beri ubat cacing adn di beri ubat utk kutu.....sometime dia org kata dah vaksin but x de kad kesihatan dari vet....tak logik the vet tak kasi kad bila dia vaksin...sometime the owner vaksin sendiri the cat....boleh caya ke...even vet yg memang study pasal haiwan pun kadang2 buat silap ini kan pulak org yg tak da kelulusan yg buat vaksin...
yup..btol tu..kalu kucing dah disiap vaksin,mesti disertakan dgn kad vaksin.kat dlm tuh dia siap tampal jenis vaksin,pastu tarikh deworm dan sebagainye.mcm budak2 baru lahir lah..ada kad kesihatan.bila kene inject BCG dan sebagainya. kalu deworm tuh saya leh percaya lagik kalu previous owner bagik.tapi kalu vaksin?reti ke org biasa cam kita nih buat?(unless dia doctor,nurse,vet or org2 yg main jarum hari2)vein mane nak cari?berapa ml nak kasik?

anyway benda dah jadik kan..bebel panjang pon tak guna kan?whatever happen previously jadik kan pengajaran.berhati2 ketika membeli pet kat petshop,seelok2nya kalu nak yg pure breed nih,consult org2 yg menjaga pure breed nih,tanya kat mana beli sume.dlm forum nih ramai juga yg bela pure breed.bleh consult mereka from buying until taking care n sorry for ur loss
__________________
~love my oren,bobo & velvet as much as i love my family,friends & my boo~
http://www.lifeasacatslave.blogspot.com/
http://www.noranasir.blogspot.com/
Reply With Quote
  #18  
Old 11-02-2009, 01:09 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 17
FurKids is on a distinguished road
Default Re: One WeeK Only~~~ So Sadddd...

Mungkin kitten tu dijangkiti oleh cacing kait (hookworm). Dalam badannya, cacing kait menyebabkan berdarahan akibat tembusan yang berlubang di merata-rata iaitu perut, paru-paru, intestine, jantung dan sebagainya.

Kenapa dia kasi injection secara melulu utk fungus? Bertambah stress utk anak kucing yg tengah sakit dalaman.
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #19  
Old 11-06-2009, 09:27 AM
ms pasola ms pasola is offline
insan biasa
 
Join Date: Sep 2009
Location: pasir bedengung
Posts: 191
Rep Power: 14
ms pasola is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to ms pasola
Default Re: One WeeK Only~~~ So Sadddd...

saba la hasnieza...ade hikmah d sebalik ape yg blaku..
Reply With Quote
  #20  
Old 11-06-2009, 02:29 PM
HaSnIeZa HaSnIeZa is offline
Animal Lover
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 3
Rep Power: 0
HaSnIeZa is on a distinguished road
Default Re: One WeeK Only~~~ So Sadddd...

Thanks all.... next time i kena lebih hati2.. experience is the best teacher...
tapi, nak cr pengganti kitty tu...lambat lagi la agaknya...
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pretty Three-Week-Old Kittens FOR ADOPTION Kaeru Cats & Kittens 2 03-31-2009 05:43 PM
A week with 5 year old adopted Rottie nivek General Discussion 2 03-12-2009 11:29 AM
Home alone for 1 week stonestone Coffee Room 2 02-24-2009 12:22 AM
A Week Tales of Littail Mike abgraldo Cat TV and Photos 20 11-27-2008 02:51 PM
Needin Fosterer for 1 week cerz Rescuers & Fosterers 5 10-27-2008 03:01 PM


All times are GMT +8. The time now is 06:08 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.