Go

Go Back   PetFinder.my > Latest News & Happenings > Member Introductions

Member Introductions Introduce yourself to our fun community and meet some new friends here!

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 12-20-2010, 08:25 AM
azlana azlana is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 5
Rep Power: 0
azlana is on a distinguished road
Default salam pencinta kucing

salam pada smua pda pncinta kucing...sya slah seorg pncinta kucing kt sni...hrap bleh kongsi ape2je dgan u all smua...
Reply With Quote
  #2  
Old 12-20-2010, 11:58 AM
oyen_ku's Avatar
oyen_ku oyen_ku is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2010
Location: shah alam
Posts: 27
Rep Power: 0
oyen_ku is on a distinguished road
Smile Re: salam pencinta kucing

Quote:
Originally Posted by azlana View Post
salam pada smua pda pncinta kucing...sya slah seorg pncinta kucing kt sni...hrap bleh kongsi ape2je dgan u all smua...
hi azlan,
sebenarnya i pun orang baru di forum ni...i nak bagitahu u pasal forum ni....mula-mula i pos..i suka guna tulisan pendek-pendek...sebabnya i tak tahu di forum ni tak dibenarkan menulis bahasa pendek-pendek.......salah satu sebab tak baca meseg petfinder kt my inbox..terus je terjah berforum....so sekarang ni i dh tahu mengenai forum ni..walaupun hanya sedikit...i cuma ingin berkongsi informasi dengan anda.....i hope u enjoy....
Reply With Quote
  #3  
Old 12-20-2010, 12:12 PM
maris_sa528 maris_sa528 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 111
Rep Power: 13
maris_sa528 is on a distinguished road
Thumbs up Re: salam pencinta kucing

Welcome to Petfinder!

Forum ni memang padat dengan informasi, dan harapnya Oyen_ku & Azlana akan happy di sini. Saya juga pernah jadi orang baru setahun lepas, dan sekarang pun masih juga orang baru. hihi. Banyak saya belajar dari forum ni dan saya percaya, ramai PF member di sini wiilling to help if you know that you are in trouble with your furkids.

Feel free to ask anything yeah! Again, Welcome to PF!
Reply With Quote
  #4  
Old 12-20-2010, 01:50 PM
shahcats shahcats is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2010
Location: gombak
Posts: 114
Rep Power: 13
shahcats is on a distinguished road
Default Re: salam pencinta kucing

hye azlana..selamat datang ke pet finder! memang banyak benda yang boleh kita belajar di sini.. jangan malu-malu nak share apa-apa dekat sini ok..
salam berkenalan..
Reply With Quote
  #5  
Old 12-20-2010, 04:52 PM
Marcelleve's Avatar
Marcelleve Marcelleve is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2010
Location: Pulau Langkawi
Posts: 249
Rep Power: 12
Marcelleve is on a distinguished road
Send a message via AIM to Marcelleve Send a message via Yahoo to Marcelleve Send a message via Skype™ to Marcelleve
Smile Re: salam pencinta kucing

Salam... saya pun baru 1 bulan sahaja. Kita share pets pengalaman di sini, k?Nice meeting you all.
__________________
"Non-violence leads to the highest ethics, which is the goal of all evolution. Until we stop harming all other living beings, we are still savages."~Thomas A. Edison
Reply With Quote
  #6  
Old 12-21-2010, 04:47 PM
azlana azlana is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 5
Rep Power: 0
azlana is on a distinguished road
Default Re: salam pencinta kucing

thanks 4 all....baru tengok sekor kucing siam kat kdai pets kat kajang tdi..mmang comel giler..all white...tpi RM1K ler...terkedu skejap...huhuhuh....still mncari sebab my loving KABOO dah passed away bulan lepas....sedih sangat..............
Reply With Quote
  #7  
Old 12-21-2010, 05:25 PM
adrianng87's Avatar
adrianng87 adrianng87 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2010
Location: Kuala Lumpur
Posts: 188
Rep Power: 13
adrianng87 is on a distinguished road
Default Re: salam pencinta kucing

Hi azlana,

Tidak mengapa, kalau breed kucing tu ada jodoh dengan azlana, mesti dapatnya in future.

Ada banyak lagi kucing berkualiti di luar yang jauh lebih murah dari kedai haiwan. Kalau tak mampu sekarang, jangan rush, kumpul banyak-banyak duit dahulu, masa financially ready nanti, pasti sangat puas hati beli.

Quote:
Originally Posted by azlana View Post
thanks 4 all....baru tengok sekor kucing siam kat kdai pets kat kajang tdi..mmang comel giler..all white...tpi RM1K ler...terkedu skejap...huhuhuh....still mncari sebab my loving KABOO dah passed away bulan lepas....sedih sangat..............
__________________
"Give a man a fish and you feed him for a day. Teach him how to fish and you feed him for a lifetime." - Lao Tzu
Reply With Quote
  #8  
Old 12-21-2010, 10:18 PM
berintik_kiut berintik_kiut is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 1
Rep Power: 0
berintik_kiut is on a distinguished road
Default Re: salam pencinta kucing

hai..salam perkenalan...saya jali,saya pun baru di dalam kelab ni...sebenarnya saya minat sangat dengan kucing..tak kisah la kucing apa pun..kampung ka..persian ka..janji kucing..hahaha....harap dapat berkongsi pengalaman dan pengetahuan ttg kucing...
Reply With Quote
  #9  
Old 12-22-2010, 01:38 PM
shahcats shahcats is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2010
Location: gombak
Posts: 114
Rep Power: 13
shahcats is on a distinguished road
Default Re: salam pencinta kucing

Quote:
Originally Posted by azlana View Post
thanks 4 all....baru tengok sekor kucing siam kat kdai pets kat kajang tdi..mmang comel giler..all white...tpi RM1K ler...terkedu skejap...huhuhuh....still mncari sebab my loving KABOO dah passed away bulan lepas....sedih sangat..............
azlana..kalau kucing siam..baik awak open page adoption..sebab banyak jugak kucing siam (macam kucing siam) open for adoption..
tapi kalau kucing siam yg awak maksudkan tu kucing bulu panjang..awak tengok dekat for sale..harga xsampai 1k boleh dapat..cuba elakkan beli dari pet shop..sebab kebanyakkan petshop jual kucing mahal dan kurang berkualiti dari sei kesihatan..selamat mencari yer!
Reply With Quote
  #10  
Old 12-22-2010, 01:47 PM
shahcats shahcats is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2010
Location: gombak
Posts: 114
Rep Power: 13
shahcats is on a distinguished road
Default Re: salam pencinta kucing

http://forums.petfinder.my/showthread.php?t=1042
ni ada describe pasal kucing siam..
Reply With Quote
  #11  
Old 12-22-2010, 02:25 PM
oyen_ku's Avatar
oyen_ku oyen_ku is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2010
Location: shah alam
Posts: 27
Rep Power: 0
oyen_ku is on a distinguished road
Default Re: salam pencinta kucing

Quote:
Originally Posted by azlana View Post
thanks 4 all....baru tengok sekor kucing siam kat kdai pets kat kajang tdi..mmang comel giler..all white...tpi RM1K ler...terkedu skejap...huhuhuh....still mncari sebab my loving KABOO dah passed away bulan lepas....sedih sangat..............
di petfinder pun banyak yang sale...u boleh cari yang lebih murah .....di mudah.com.my pun banyak juga....tapi pastikan u sendiri tengok kucing yang u nak beli nanti ..takut tertipu pula ....dulu i pun beli kucing di mudah.com.my ... alhamdulillah...kucing selamat sampai di tangan i ...
__________________
Reply With Quote
  #12  
Old 12-22-2010, 04:05 PM
azlana azlana is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 5
Rep Power: 0
azlana is on a distinguished road
Default Re: salam pencinta kucing

Quote:
Originally Posted by shahcats View Post
azlana..kalau kucing siam..baik awak open page adoption..sebab banyak jugak kucing siam (macam kucing siam) open for adoption..
tapi kalau kucing siam yg awak maksudkan tu kucing bulu panjang..awak tengok dekat for sale..harga xsampai 1k boleh dapat..cuba elakkan beli dari pet shop..sebab kebanyakkan petshop jual kucing mahal dan kurang berkualiti dari sei kesihatan..selamat mencari yer!
tula shah,xde niatpon nk bli dkat petshop,hrga xmasuk akal n xde kualiti...baik cri yg adopt,dah tntu yg beritu ikhlas n kitepun ikhlas nk jaga....
Reply With Quote
  #13  
Old 12-22-2010, 05:41 PM
adrianng87's Avatar
adrianng87 adrianng87 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2010
Location: Kuala Lumpur
Posts: 188
Rep Power: 13
adrianng87 is on a distinguished road
Default Re: salam pencinta kucing

Pada pendapat saya dan selepas melihat beberapa kes orang lain, pembeli sangat TIDAK digalakkan untuk membeli kucing atau haiwan peliharaan lain di mudah.com.my atau forum lain yang laman webnya bukan khas untuk mencari haiwan peliharaan.

Anda tidak akan tahu apa yang mungkin berlaku pada orang sebenarnya di sebalik itu, dan mungkin orang yang membuka akaun menjual haiwannya di situ potensinya tinggi adalah scammer (tidak kira menjual pet yang tidak sihat atau memungkiri janji sesuatu persetujuan).

Cuma two cents saya, kalau anda yang ingin membeli / adopt apa saja pet dalam Petfinder.my, ia akan lebih selamat dari banyak segi. Para moderator dan orang-orang yang berhati mulia dan berbudi baik di sini akan sering memberi teguran jika anda telah mesej kepada orang yang disyaki scammer. Di samping itu, kita sendiri pun perlu research sedikit tentang penjual itu supaya tiada penipuan akan berlaku pada sendiri.

oyen_ku sangat bernasib baik sebab mendapat penjual di mudah.com.my yang beretika. Jika ingin membeli lagi dari tempat yang sama ingat berhati-hati yer.

Quote:
Originally Posted by oyen_ku View Post
di petfinder pun banyak yang sale...u boleh cari yang lebih murah .....di mudah.com.my pun banyak juga....tapi pastikan u sendiri tengok kucing yang u nak beli nanti ..takut tertipu pula ....dulu i pun beli kucing di mudah.com.my ... alhamdulillah...kucing selamat sampai di tangan i ...
__________________
"Give a man a fish and you feed him for a day. Teach him how to fish and you feed him for a lifetime." - Lao Tzu
Reply With Quote
  #14  
Old 12-22-2010, 05:46 PM
shahcats shahcats is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2010
Location: gombak
Posts: 114
Rep Power: 13
shahcats is on a distinguished road
Default Re: salam pencinta kucing

Quote:
Originally Posted by azlana View Post
tula shah,xde niatpon nk bli dkat petshop,hrga xmasuk akal n xde kualiti...baik cri yg adopt,dah tntu yg beritu ikhlas n kitepun ikhlas nk jaga....
yup2..betul...sebelum kita adopt or nak beli kucing..banyak benda nak kene pikir..budget..breed..sesuai ke dengan rumah kita..saya rasa kalau adopt lagi bagus..kita cuma keluarkan duit untuk hospitality kucing..tak payah keluarkan 1k untuk beli sekor kucing kan..hehehe
Reply With Quote
  #15  
Old 12-22-2010, 06:03 PM
shahcats shahcats is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2010
Location: gombak
Posts: 114
Rep Power: 13
shahcats is on a distinguished road
Default Re: salam pencinta kucing

Quote:
Originally Posted by adrianng87 View Post
Pada pendapat saya dan selepas melihat beberapa kes orang lain, pembeli sangat TIDAK digalakkan untuk membeli kucing atau haiwan peliharaan lain di mudah.com.my atau forum lain yang laman webnya bukan khas untuk mencari haiwan peliharaan.

Anda tidak akan tahu apa yang mungkin berlaku pada orang sebenarnya di sebalik itu, dan mungkin orang yang membuka akaun menjual haiwannya di situ potensinya tinggi adalah scammer (tidak kira menjual pet yang tidak sihat atau memungkiri janji sesuatu persetujuan).
betul kata adrian..banyak kes yg berlaku bila beli kucing dari mudah.contoh kucing mati selepas seminggu beli.kucing ada fiv dan banyak kes penipuan breed..
selalunya orang yang baru dalam dunia kucing akan tertipu.seperti kawan saya yang membeli kucing long hair berharga 2.5k.(sedangkan diluar hanya 4-8ratus sahaja. penjual tersebut claim kucing tu adalah mainecoon..so saya berharap kita sama-sama berhati-hati..kalau nak beli discuss dekat sini pun boleh..
Reply With Quote
  #16  
Old 12-22-2010, 08:44 PM
Marcelleve's Avatar
Marcelleve Marcelleve is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2010
Location: Pulau Langkawi
Posts: 249
Rep Power: 12
Marcelleve is on a distinguished road
Send a message via AIM to Marcelleve Send a message via Yahoo to Marcelleve Send a message via Skype™ to Marcelleve
Smile Re: salam pencinta kucing

Hi,

Shahcats and Adrian: I agree.

Banyak kes yang beli kucing lepas tu orang tak faham purebreed ni have temperament kalau sesuai untuk rumah kita. Kalau nak comel memang semua comel sangat if we take care of our pets well, they will be so happy that their own beauty will just come out naturally,kan?

Before I met Petfinder, I found some awful pet shops in Kedah. Walaupun I kasihan ngan kucing kat situ but I do not support animal being neglected that way, the money will be put only in their pockets and not to the animals. Seeing the customers are a lot in the shop, why can't they put the pets indoor or provide a simple fan for the Persian and BSH. I rather go out from the shop and made a report. I tak nak gaduh. I don't even buy toys or food coming from them. Even my expat and KL friends who live in Langkawi were buying online and I don't understand before I relate them what happened. They also share the same thing what I felt.

Petfinder is more safer because not only there are admins. monitoring , you can get to know the owners and breeders better before we adopt or purchase our dream pets. We can talk to them what is the personality or condition of their cats and so forth...

I even get to know Cikgu Zack of Sungai Petani from Petfinder.
His home is for boarding cats . He also helping his neighbors , by buying their cats from them especially neglected or too much cats at their home.

I am glad I make new friends here and because of Petfinder, I found Ashanta and my husband become lover of cats as well ,although his family got Charteux and Egyptian mau at home , he prefer his dogs. In their country mostly women own cats rather than men.

Quote:
Originally Posted by shahcats View Post
yup2..betul...sebelum kita adopt or nak beli kucing..banyak benda nak kene pikir..budget..breed..sesuai ke dengan rumah kita..saya rasa kalau adopt lagi bagus..kita cuma keluarkan duit untuk hospitality kucing..tak payah keluarkan 1k untuk beli sekor kucing kan..hehehe
Quote:
Originally Posted by shahcats View Post
betul kata adrian..banyak kes yg berlaku bila beli kucing dari mudah.contoh kucing mati selepas seminggu beli.kucing ada fiv dan banyak kes penipuan breed..
selalunya orang yang baru dalam dunia kucing akan tertipu.seperti kawan saya yang membeli kucing long hair berharga 2.5k.(sedangkan diluar hanya 4-8ratus sahaja. penjual tersebut claim kucing tu adalah mainecoon..so saya berharap kita sama-sama berhati-hati..kalau nak beli discuss dekat sini pun boleh..
Quote:
Originally Posted by adrianng87 View Post
Pada pendapat saya dan selepas melihat beberapa kes orang lain, pembeli sangat TIDAK digalakkan untuk membeli kucing atau haiwan peliharaan lain di mudah.com.my atau forum lain yang laman webnya bukan khas untuk mencari haiwan peliharaan.

Anda tidak akan tahu apa yang mungkin berlaku pada orang sebenarnya di sebalik itu, dan mungkin orang yang membuka akaun menjual haiwannya di situ potensinya tinggi adalah scammer (tidak kira menjual pet yang tidak sihat atau memungkiri janji sesuatu persetujuan).

Cuma two cents saya, kalau anda yang ingin membeli / adopt apa saja pet dalam Petfinder.my, ia akan lebih selamat dari banyak segi. Para moderator dan orang-orang yang berhati mulia dan berbudi baik di sini akan sering memberi teguran jika anda telah mesej kepada orang yang disyaki scammer. Di samping itu, kita sendiri pun perlu research sedikit tentang penjual itu supaya tiada penipuan akan berlaku pada sendiri.

oyen_ku sangat bernasib baik sebab mendapat penjual di mudah.com.my yang beretika. Jika ingin membeli lagi dari tempat yang sama ingat berhati-hati yer.
__________________
"Non-violence leads to the highest ethics, which is the goal of all evolution. Until we stop harming all other living beings, we are still savages."~Thomas A. Edison

Last edited by Marcelleve; 12-23-2010 at 03:47 PM.
Reply With Quote
  #17  
Old 12-25-2010, 03:38 AM
azlana azlana is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 5
Rep Power: 0
azlana is on a distinguished road
Default Re: salam pencinta kucing

saya sokong...saya nie trusterang mmang xpandai nak tengok baka2 kucing nie...lagipon slalunye sya bela kucing2 kampung jer...arwah KABOO aritu adela kot kacukan siam sbab bulu dia tebal sket...yg trbaru sya dapat kucing jalanan,amik kat tempat sya niaga...kucing biasejer,warna TOM..tpi ekor kmbang..sya bagi nama CITAM..nma kucing sya msa sya umur 12tahun dlu..tpi tupon dah tinggal kenangan.....Si CITAM nie tkut dgan orang,,,jenuh gak sya jinakkan...skangni kucingtu ade kat kmpg,tpksa tinggal aritu sbab masa nak balik kajang die merayap entah kmaner..bsok balik kmpung..next week blehla bwak blik kajang....
Reply With Quote
  #18  
Old 12-25-2010, 03:08 PM
nekoneko's Avatar
nekoneko nekoneko is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 49
Rep Power: 0
nekoneko is on a distinguished road
Default Re: salam pencinta kucing

hi everyone...

im also newbie here...bout 1 week i jadi stalker here...hehe dah banyak info i dapat...seronok baca experience semua jaga kucing...i dah lama gila tak bela kucing...so bila baca post2 kat sini jadi excited nak bela balik...and since i've start working now and have my own income i plan to adopt a kitten...nak beli pure breed mahal la pulak..tapi if i kutip tepi jalan my mum senang pula cari reason untuk suruh i buang kucing tu...hihi *she's not really like cat*...huhu
Reply With Quote
  #19  
Old 12-25-2010, 04:01 PM
azieazlie azieazlie is offline
MamaMeow
 
Join Date: Apr 2009
Location: taman medan, p.j
Posts: 177
Rep Power: 14
azieazlie is on a distinguished road
Default Re: salam pencinta kucing

hi nekoneko, salam perkenalan.... kalau betul2 nak berkucing, pujuklah emak tu nanti... kucing tepi jalan pun kalau di make up kan (penjagaan yang baik, makan/minum dan rawatan yang baik) akan jadi sama cantik juga dengan kucing2 yang mahal tu...

Quote:
Originally Posted by nekoneko View Post
hi everyone...

im also newbie here...bout 1 week i jadi stalker here...hehe dah banyak info i dapat...seronok baca experience semua jaga kucing...i dah lama gila tak bela kucing...so bila baca post2 kat sini jadi excited nak bela balik...and since i've start working now and have my own income i plan to adopt a kitten...nak beli pure breed mahal la pulak..tapi if i kutip tepi jalan my mum senang pula cari reason untuk suruh i buang kucing tu...hihi *she's not really like cat*...huhu
Reply With Quote
  #20  
Old 12-25-2010, 04:59 PM
nekoneko's Avatar
nekoneko nekoneko is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 49
Rep Power: 0
nekoneko is on a distinguished road
Default Re: salam pencinta kucing

Quote:
Originally Posted by azieazlie View Post
hi nekoneko, salam perkenalan.... kalau betul2 nak berkucing, pujuklah emak tu nanti... kucing tepi jalan pun kalau di make up kan (penjagaan yang baik, makan/minum dan rawatan yang baik) akan jadi sama cantik juga dengan kucing2 yang mahal tu...
haha...cannot laa...dulu i dah try bawa balik 2 ekor kitties, 1 kutip tepi jalan (white + brown), 1 owner petshop bagi (cream)...

in the end...everyday dia bising suruh hantar balik kitties tu...huhu poor kitties

shiro pula, birthday present from my dad...mula-mula i bawa balik dia bising juga...tapi sebab yang ni beli so dia tak boleh la suka-suka nak suruh buang kan...haha

but about 1 year i bela dia...dia escaped from his cage, masa tu i kat college...now dah takda kucing dah...huhu

now i dah book one kitties from the owner, insyaAllah next month baru boleh ambil...tapi yang ni i senyap-senyap taknak inform my mum dulu...

*i try masukn picture x appear pula...ishh

Last edited by nekoneko; 12-25-2010 at 05:01 PM. Reason: picture not appear
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Makanan Kucing Terbaik untuk Kucing umur hampir 2 bulan?? izwanbest Pet Food 11 12-26-2010 04:41 AM
pendatang baru pencinta kucing onerie Member Introductions 3 11-25-2010 12:23 AM
Normal ke kucing betina ringan sikit dari kucing jantan? sarebloom Cats & Kittens 27 10-28-2010 10:49 AM
Wajib tengok >>Video kucing terkejut ( try buat dengan kucing anda) nurkasih Jokes & Funny Pictures 2 10-16-2010 04:07 PM
Khidmat nasihat diperlukan dari pencinta anjing petknode Dogs & Puppies 33 10-21-2009 05:25 PM


All times are GMT +8. The time now is 06:39 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.