Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 04-25-2012, 03:17 PM
amylovecats amylovecats is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 3
Rep Power: 0
amylovecats is on a distinguished road
Question kucing berbahaya kepada ibu hamil?

hai semua forumers...

saya masih baru di sini. saya ingin bertanyakan pendapat anda semua.. saya hamil for almost 6 months.. dan baru2 ni saya baru bela anak kucing. saya adopt dari dalam mudah..sebab kesiankan anak2 kucing ni yg tuan2 dia xnak.. skrg saya ada 3 ekor kucing di rumah.. kiki 1 bulan, kiko 2 bln & lala 5 bulan.. diorang ni saya letakkan di laman luar rumah..kadang2 je bagi diorang main2 dalam rumah.. diorang ni bgus, toilet traine,aktif & manja.. cuma Kiko je sejak cirit ni..masa duk lari2 ke tmpat poo dia, tercirit jgk masa lari tu..tak tertahan kot..kikiki.. dan pagi tadi saya baru bawak diorang pergi Vet..bawak Kiki sekali sbb kiki demam selsema sejak saya ambil dari tuan lama dia..

tapi saya banyak mendapat kritikan sebab membela kucing dari kawan2.. mereka kata org mengandung tak boleh bela kucing.. kucing ada parasit yg boleh bawa kesan pada otak bayi.. kucing boleh membawa maut..huhuhu

setiap kali org cakap mcm tu..saya rasa sedih, rasa mcm nak nangis pun ada..sebab saya sayang anak2 kucing saya tu ..tp dalam masa yg sama..saya risau

tolong sesiapa yg berpengalaman..berikan pendapat anda..

Last edited by amylovecats; 04-25-2012 at 03:26 PM.
Reply With Quote
  #2  
Old 04-25-2012, 04:12 PM
kkpiipo kkpiipo is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 3
Rep Power: 0
kkpiipo is on a distinguished road
Default Re: kucing berbahaya kepada ibu hamil?

cube baca artikel ni..maybe boleh membantu..

http://answers.yahoo.com/question/in...7095929AAFkbMl

http://en.wikipedia.org/wiki/Toxoplasma_gondii

dan jangan putus asa dalam membela kucin..kucin kan tomey..hehe
Reply With Quote
  #3  
Old 04-26-2012, 09:27 AM
amylovecats amylovecats is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 3
Rep Power: 0
amylovecats is on a distinguished road
Default Re: kucing berbahaya kepada ibu hamil?

terima kasih kkpiipo.. dah baca artikel tu.. memang berbaloi2 membacanya lega rasa hati

saya pun mencari2 jugak artikel berkaitan..dan ada baca tentang parasit yg berbahaya yg ada dalam perut kucing.. namanya Toxoplasma ni la.. tp xsemua kucing yg ada parasit mcm ni.. kesiannya kat kucing2 bila org kata diorang mcm tu kan..mcm diorang ni pembawa maut..huhuhu

saya pun bila org kata mcm tu..terus menjauhkan diri dari diorang..kesian..sbb diorang ni manja..bila saya duk atas sofa, mai la menggesel2 nk kita belai2 diorang

sekarang ni, untuk tempoh hamil..saya akan cuba elakkan dari membersih tempat poo diorang.. slalu hubby yg akan tolong bersihkan..sbb hubby pun pencinta kucing
Reply With Quote
  #4  
Old 05-07-2012, 01:57 AM
Deq.Sara Deq.Sara is offline
Animal Lover
 
Join Date: May 2012
Posts: 3
Rep Power: 0
Deq.Sara is on a distinguished road
Default Re: kucing berbahaya kepada ibu hamil?

Ok now i'm scared

I'm pregnant 7 month at the moment

Got two kitten both 2 months
Reply With Quote
  #5  
Old 05-07-2012, 11:32 AM
Meffy Meffy is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 168
Rep Power: 11
Meffy is on a distinguished road
Default Re: kucing berbahaya kepada ibu hamil?

The Wiki article in the link above is quite helpful. I think it is important to maintain proper hygiene especially when it comes to the litter box. Use gloves (and wear a mask if you want) whenever you're cleaning the litter box and ensure you wash your hands thoroughly. I empty and disinfect the box every once a week with hot water & clorox (or Dettol).
Reply With Quote
  #6  
Old 05-07-2012, 05:13 PM
Lyn_Cat's Avatar
Lyn_Cat Lyn_Cat is offline
LeenMaF|a
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 505
Rep Power: 14
Lyn_Cat is on a distinguished road
Default Re: kucing berbahaya kepada ibu hamil?

Pada sy kucing indoor tak bahaya..cuma yg bahaya ialah kucing outdoor kena jaga2 sket mungkin pembawa virus dpt dr tikus.

pengalaman sy waktu ngandung dulu...sy still bela kucing cuma jaga2 waktu bersihkan litter kucing. kalo boleh pakai glove dn mask. sy asik beli glove baru jee sbb glove asik bocor je kena main ngan kucing. last2 x pakai glove.. mask pun last2 x pakai cuma kena tahan napas je lah. lepas buat kerja2 tu cuci tgn bersih2..cuci muka. so far takde ape2 baby pun ok jer...

kucing indoor sy still main dgn diorg mcm biasa..cuma lepas deliver sy kena kurung semua kucing2..takut bulu bersepah dan berterbangan kena baby nanti.
__________________
My Albums....
Didie Zidane ~ Snowbell~ Chiko ~ Kembang ~ Comel ~
Yam
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Wajib tengok >>Video kucing terkejut ( try buat dengan kucing anda) nurkasih Jokes & Funny Pictures 2 10-16-2010 04:07 PM
Kepada Yang Mengenali Kyzoor Pet Memorial 143 06-23-2010 12:40 PM
Kepada Pakcu - kitten Backyard breeder do trade through forum nasharuddinali Hall of Shame 1 12-11-2009 07:29 PM
AL-FATIHAH kepada arwah ayah Naz (Nazeri Keytot) DJSNAZ83 General Discussion 17 04-20-2009 10:34 AM
Mommy kepada Stooges sedang mencantik cantikkan diri sarahseben Cat TV and Photos 14 11-08-2008 09:54 PM


All times are GMT +8. The time now is 10:52 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.