Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Health, Disease & Diet

Health, Disease & Diet Find out the best tips and practices on managing your cat's diet, health care, and issues with diseases from our community of animal lovers

Reply
 
Thread Tools
  #161  
Old 09-02-2010, 11:23 AM
euanna's Avatar
euanna euanna is offline
Call me Yuana or Yan ;)
 
Join Date: Jan 2009
Location: Bdr Sri Permaisuri, Cheras
Posts: 710
Rep Power: 14
euanna is on a distinguished road
Default Re: Kembiri Kucing Kat Klinik Kembiri

Hmm.. kalau nak vaksin / deworm / neuter kucing kat private vet, boleh call dan tanya dulu anyway..

Senang kalau ada kawan yg rekemen reputasi klinik tu.. kalau vetnya bagus dan bertauliah.. ok... (pengalaman mengajar saya erti keperitan tang ni ).. kemudian tang poket pulak.. boleh call vet tu tanya pendapat, procedur dan kosnya. Itu yang saya selalu buat sebelum bawak kucing2 saya pergi vet. Vet yang saya guna sekarang agak mahal tapi servis bagus. So, sebelum nak buat check-up ke apa, call tanya brp kos.. Tanak la pulak sekali pergi duit tak cukup.. ..

Anyway, seperti Kak June cakap tu.. memang kucing kena betul2 sihat sebelum bawak pergi vaksin. Biasanya lepas kena vaksin kucing akan monyok dan demam. Dua tiga hari lepas vaksin, kucing tak nak dipegang.. mesti mengiao, badan tak sedap. So, kalau kucing tak sihat terus vaksin.. mudarat pulak. Lagipun biasanya vet tak akan bg kucing vaksin kalau dia tak sihat (maka, daripada penat ambil cuti / berjalan jauh ke vet dan kucing x boleh di vaksin, baik pastikan kucing betul2 sihat..).

Tang neuter, saya rasa semuanya kena ikut poket dan jugak timing. Kalau kucing anda betina, 4 bln ++ atau jantan 6 bulan++ dan berat lebih 2kg .. tapi belum vaksin, baik neuter dulu baru vaksin. Sebab kalau nak tunggu 2x vaksin baru neuter.. tahan sabar ajela mendengar pangggilan kasih sayang setiap hari. Vaksin 2x ambil masa 2 bulan dan neuter biasanya hanya dibenarkan selepas 3 minggu vaksin kedua.. bayangkanlah berapa lama kena tahan mendengar sahutan kasih sayang tu..

P/S: betul ke apa yang saya tulis ke.. ke atau meraban2 ke mana2 aje? ehehehe
Reply With Quote
  #162  
Old 09-02-2010, 11:26 AM
Izanis's Avatar
Izanis Izanis is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2010
Location: Sg Buloh
Posts: 6
Rep Power: 0
Izanis is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to Izanis Send a message via Skype™ to Izanis
Default Re: Kembiri Kucing Kat Klinik Kembiri

Quote:
Originally Posted by Nur_illiyana View Post
moomoo hilang sekejap?
Dear, please please please be more careful next time..
Kalau ada org datang rumah, lebih baik u masukkan dia dalam sangkar sekejap.. biar la dia melalak dari dia keluar yg kita tak tahu entah ke mana dia pergi..
Kalau u jenis biarkan dia merayap dalam rumah, please make sure all the window and door are close.. atau pasang la jaring..
ingatkan anak2 supaya tutup pintu lepas keluar..
frankly speaking, moomoo jenis housecat.. selalu bwk g umah mak yg travelnya xsmpai half an hour pun, dia dh mengiyau kuat sbb takut.. tgk jugak la perangai dia kn sbb nak absorb perangai dia, kalau bukak pintu pun, dia xkan sesekali nak menjengok keluar.. org lalu pun, dia akan lari masuk kedlm bilik.. mgkin kelalaian kami sbb last week xkurung dia.. bila dgr je bunyi drill org tebok tempat aircond, dia panik & lari
__________________
Reply With Quote
  #163  
Old 09-02-2010, 11:51 AM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Re: Kembiri Kucing Kat Klinik Kembiri

Moomoo memang housecat.Pasal tu dia takut dengan segala bunyi dan orang asing. Jadi jangan bawa dia jalan sana sini keluar sana sini. Biarkan saja dia dalam rumah. Of course kalau nak pergi vet takpelah. Itu jalan ada tujuan. Yang akak maksudkan jalan takde tujuan tertentu untuk kucing.

Janganlah buka pintu dan tingkap sembarangan. Banyak kes begini yang akak jumpa. Kucing escaped coz tuan dia cuai. Ada lagi kucing yang jenis suka rayau rayau cari boyfriend/girlfriend. Ini kucing yang tak di kembiri. Jadi,sebaiknya kembirilah kucing awak. Kalau kucing yang sesat ni dapat ke tangan cat lovers takpelah juga.Dapat kat tangan orang Vietnam dan Myanmar, ini 2 bangsa jenis makan kucing dan anjing. Naya kucing kita

Rawbunny,vaksin ke 2 adalah 2 bln after vaksin pertama. Lambat berapa hari takpe,jangan sampai berminggu lambat.

Quote:
Originally Posted by Izanis View Post
frankly speaking, moomoo jenis housecat.. selalu bwk g umah mak yg travelnya xsmpai half an hour pun, dia dh mengiyau kuat sbb takut.. tgk jugak la perangai dia kn sbb nak absorb perangai dia, kalau bukak pintu pun, dia xkan sesekali nak menjengok keluar.. org lalu pun, dia akan lari masuk kedlm bilik.. mgkin kelalaian kami sbb last week xkurung dia.. bila dgr je bunyi drill org tebok tempat aircond, dia panik & lari
Reply With Quote
  #164  
Old 12-28-2011, 08:11 PM
d0odlez89's Avatar
d0odlez89 d0odlez89 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2011
Location: meru klang
Posts: 118
Rep Power: 12
d0odlez89 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to d0odlez89
Default Re: Kembiri Kucing Kat Klinik Kembiri

berapa lama kucing perlu berpuasa sebelum di kembirikan???
__________________
Reply With Quote
  #165  
Old 12-19-2012, 08:26 PM
suzilashaari suzilashaari is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 3
Rep Power: 0
suzilashaari is on a distinguished road
Default Re: Kembiri Kucing Kat Klinik Kembiri

Quote:
Originally Posted by Joey'A View Post
Syukur pada ilahi,
Sabtu lepas berjaya neuterkan my prince Chika kat Klinik kembiri. Walaupun Chika dah kembali active melompat sane sini tapi since dia kene major sugery, seriously cost dia jauh lebih murah dari tempat lain. Good Services!! So skrg ni kitorang kene observe lebih lagi. Nak kurung x smp hati..Adoii. Nak tunggu bulu dia tumbuh balik lagi.. Haiiih~

nanti i upload pic :)

salam....saya tbace pasal kucing cryptorchid yang awak operate tu...so far keadaan dia macam mana? saya ada kucing jantan yang macam ni dan doktor tak suggest kan untuk buat operation sebab jangka hayat kucing cryptorchid ni pendek...i really appreciate your comment here...tq
Reply With Quote
  #166  
Old 12-20-2012, 03:32 PM
Joey'A's Avatar
Joey'A Joey'A is offline
Animal Police
 
Join Date: Jan 2010
Location: Ampang, Selangor, Malaysia.
Posts: 99
Rep Power: 13
Joey'A is on a distinguished road
Default Re: Kembiri Kucing Kat Klinik Kembiri

Salam,
Chika skrg da msk 3 tahun. Perangai mcm budak2 dan x pernah penat.
Operation dia ade extra (high risk operation) sket due to his cryptorchid.i kene rm160 x silap. But really worth it! Kemas dan sgt cepat baik. (calnt forgot his stonned face) the Doc kene cari 1 more 'ball' yg x develop kat luar badan.
Actually i x pernah tahu yg his special condition will lead to shorthen his life. Even my vet advise us to neuter him sbb the one yg tertingal kat abdomen dia can turn to be cancerous cell due to its abnormalities. (maybe thats what ur vet means).
I am highly recommend you to proceed the procedure! Yg penting, after operation care. Kene jaga hygiene, diet kene control then he can be ur ultimate pets! Muke pun mcm kitten lg. Oh i forgot to mention. He is my teaser tom! Good one!
__________________
When I'm good I'm very good but when I'm bad I'm better

http://tailstory.blogspot.com/
Reply With Quote
  #167  
Old 12-20-2012, 10:40 PM
suzilashaari suzilashaari is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 3
Rep Power: 0
suzilashaari is on a distinguished road
Default Re: Kembiri Kucing Kat Klinik Kembiri

Quote:
Originally Posted by Joey'A View Post
Salam,
Chika skrg da msk 3 tahun. Perangai mcm budak2 dan x pernah penat.
Operation dia ade extra (high risk operation) sket due to his cryptorchid.i kene rm160 x silap. But really worth it! Kemas dan sgt cepat baik. (calnt forgot his stonned face) the Doc kene cari 1 more 'ball' yg x develop kat luar badan.
Actually i x pernah tahu yg his special condition will lead to shorthen his life. Even my vet advise us to neuter him sbb the one yg tertingal kat abdomen dia can turn to be cancerous cell due to its abnormalities. (maybe thats what ur vet means).
I am highly recommend you to proceed the procedure! Yg penting, after operation care. Kene jaga hygiene, diet kene control then he can be ur ultimate pets! Muke pun mcm kitten lg. Oh i forgot to mention. He is my teaser tom! Good one!
awak operate chika kat mana ya? saya ada tanya bebarapa klinik haiwan tapi operation sampai RM1500....seriously it is to high for me...saya tahu kucing saya cryptorchid pon masa nak kembirikan dia but doctor tetap proceed tuk buang telur yang sebelah tu....the other one yang dalam abdomen tu memang kena buat surgery...saya tetap nak buat operation tapi kos yang terlalu tinggi tu buat saya pening jugak...fyi, saya duduk area gombak...
Reply With Quote
  #168  
Old 12-21-2012, 01:28 AM
Joey'A's Avatar
Joey'A Joey'A is offline
Animal Police
 
Join Date: Jan 2010
Location: Ampang, Selangor, Malaysia.
Posts: 99
Rep Power: 13
Joey'A is on a distinguished road
Default Re: Kembiri Kucing Kat Klinik Kembiri

RM1500.00? Like seriously? And your vet still proceed with the 1 ball only? And left another one inside? Like seriously? Seriously you should consider to switch ur vet. Or maybe i read it wrongly.
Before i proceed to neuter my tomcat, i did few research. Study pro/con and find reliable vet to perform the procedure. Of course, budget pun is one of my consideration gak..But after i discuss with one of the forumer in this forum, Kak June, she just introduce me to Dr Krishnan from Klinik Kembiri setapak. X jauh rasanye Gombak to Stapak. Setapak je. Lol.
For more info on how to go there and appointment to be made, maybe u can browse tru my simple blog.

http://tailstory.blogspot.com/2010/0...-call.html?m=1

Dlm tu ade a-z from apointment until after care utk ur kitty. Dia sihat, rumah pun xkene spray!

Oh i wanna thanks to Kak June for the tips and advise too.
__________________
When I'm good I'm very good but when I'm bad I'm better

http://tailstory.blogspot.com/
Reply With Quote
  #169  
Old 12-21-2012, 10:47 AM
suzilashaari suzilashaari is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 3
Rep Power: 0
suzilashaari is on a distinguished road
Default Re: Kembiri Kucing Kat Klinik Kembiri

TQ so much...kalau macam tu i need to send my Muezza for operation the soonest possible sebab takut yang tertinggal tu boleh merebak jadi cancer pulak...saya xtau nak buat ape time tuh so serah pada yang pakar je la...kalau saya tau camni memang saya xkan buat....tq once again...
Reply With Quote
  #170  
Old 12-21-2012, 11:55 AM
Joey'A's Avatar
Joey'A Joey'A is offline
Animal Police
 
Join Date: Jan 2010
Location: Ampang, Selangor, Malaysia.
Posts: 99
Rep Power: 13
Joey'A is on a distinguished road
Default Re: Kembiri Kucing Kat Klinik Kembiri

Quote:
Originally Posted by suzilashaari View Post
TQ so much...kalau macam tu i need to send my Muezza for operation the soonest possible sebab takut yang tertinggal tu boleh merebak jadi cancer pulak...saya xtau nak buat ape time tuh so serah pada yang pakar je la...kalau saya tau camni memang saya xkan buat....tq once again...
You are welcome! This is forum, we all learn from each other.

I hope everything goes well with you and your cat.

keeps us posted ya!
__________________
When I'm good I'm very good but when I'm bad I'm better

http://tailstory.blogspot.com/
Reply With Quote
  #171  
Old 04-12-2013, 10:14 AM
bayer86 bayer86 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 4
Rep Power: 0
bayer86 is on a distinguished road
Default Re: Kembiri Kucing Kat Klinik Kembiri

betul tu..bunyi sahutan kasih syg mmg boleh buat x tidur mlm..ada x klinik yang boleh buat kembiri terus tanpa perlu buat appointment..sbb sy nak buat kembiri dgn segera hari ni..ni pun mbil mc..heheh..
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Klinik Haiwan Mesra Bangi & Putrajaya fantasticat Vets & Docs Reviews 231 06-11-2014 03:09 PM
which one is better....klinik kerajaan or klinik swasta 4 pet? booboo Cats & Kittens 100 04-12-2013 02:21 PM
biak kucing. jual kucing kimping Health, Disease & Diet 74 07-28-2012 03:04 PM
Transportation needed from Tmn Puncak Jalil to Klinik Kembiri (Setapak) sillylupie Rescuers & Fosterers 7 04-06-2010 12:49 PM
Umur sesuai kembiri??? Bond_mie Health, Disease & Diet 48 06-17-2009 12:24 PM


All times are GMT +8. The time now is 07:57 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.