Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 10-22-2009, 09:19 PM
muddno's Avatar
muddno muddno is offline
Animal Lover
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 12
Rep Power: 0
muddno is on a distinguished road
Default new cat on the block

hye hye. saya ni baru lg dlm arena pembelaan kucing. since the kitty yg sy jumpe tu mati itu hari, nakkkkk sgt2 bela lg sekor... best btol rasenye each time blk keje trus kejar msuk dlm umah carik kucing...
so after dah pikir btol2 n lame2 ( 2 hari je pon....) sy nak adopt sekor kucing... xkire lah dsh ke, dlh ke... tp b4 dat sy nk tau dulu, ape requirement die?
i mean, dari segi penjagaan, cage, vaccination n such... n xpe ke if sy tinggalkan die dlm cage (yg sesuai) dari pagi smpi petang bile nak g keje?
to all senior2 kat sini, tlg2 lah jawab yek... saya budak baru belajo. hehe
Reply With Quote
  #2  
Old 10-22-2009, 11:44 PM
prinz38i prinz38i is offline
Human :-)
 
Join Date: Feb 2009
Location: Seri Kembangan
Posts: 542
Rep Power: 14
prinz38i is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to prinz38i
Default Re: new cat on the block

Haiii... Selamat Datang,

1. Kalo nak DSH, dtg laa rumah saya tuk pilih mane satu nak. Kat rumah saye ade beberapa ekor strays yang dah di 'make over'...
2. Preparation senang je.. 1. Love 2. Love 3. Love... if u love them then everything will be easy... diorang pun akan sentiasa happy and sehat
3. Perlu tau makan yang sesuai tuk diorang. for me, I suke bg BW sbb all my cat serasi: taik/kencing tak berapa busuk, bulu ok, kesihatan ok... sesekali bg gak la diorang makan yg sedap2/wet food or ayam rebus kosong tanpa garam yang dicarik2kan.
4. Perlu ada bekas taik and pasir. Supaya mereka tak berak merata2.
5. Boleh di cagekan seharian pada awal3 perkenalan, lepas dia dah biasa dgn tempat berak, tempat makan and etc boleh laa lepaskkan je. Tp still kene train tuk mane tempat boleh dia cakar or main takut abis plak rumah bersepah dikerjakannye :D
6. Vaccination, normally first is after 2 weeks at new place kecuali kucing tu dah divaccinkan oleh first owner, kene continue ikut dalam buku vaccination yg dah ada tu. So kalo owner kate dah pernah vaccin, pastikan mintak buku vaccination tu tuk followup vaccination yang seterusnye. Sama jugak ngan deworm, biasanye ada jadual deworm dalam buku vaccin tu. tuk deworm, biasanye 6 bulan sekali tuk all time in house cat and 3 bulan sekali tuk yg keluar masuk rumah.
7. Sy suka mandikan kucing2 nie seminggu sekali or at least 2 minggu sekali. tuk mengelakkan fleas/kutu. Lepas mandi kene keringkan betul2 tuk mengelakkan fungus. Sabun? I suka yg wangi2 dan sesuai tuk bulu/kulit diorang... hehehe..

lagi, tambahan otai2 lain boleh bg lg..
Reply With Quote
  #3  
Old 10-23-2009, 12:34 AM
azraf azraf is offline
Cat Lover
 
Join Date: Nov 2008
Location: Seksyen 30, Shah Alam
Posts: 273
Rep Power: 14
azraf is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to azraf
Default Re: new cat on the block

Betul, betul, betul... setuju dengan prinz. Selamat Datang ke Petfinder.
Reply With Quote
  #4  
Old 10-23-2009, 07:59 AM
muddno's Avatar
muddno muddno is offline
Animal Lover
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 12
Rep Power: 0
muddno is on a distinguished road
Default Re: new cat on the block

tp not now lah. kn tunggu bulan depan or myb disember. nak kemas rumah, sediakan budget yg cukup dulu, nk kene betul2 ready dr segi logistik n budget baru leh amek... dah la umah tgh bersepah gile skrg umah bujang le katakan hehe. tp kan kalo kite kurung die dlm cage dulu n ade sand tray tmpat die poopee, automatik ke die poo kat situ? n after dah lpaskan dari cage, die akn poo kat situ jugak ke? main concern nih, bcoz tu my housemate nye syarat. xleh bg die poo suka suki je mane nak
Reply With Quote
  #5  
Old 10-23-2009, 08:50 AM
cookies4bulat's Avatar
cookies4bulat cookies4bulat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: KL
Posts: 809
Rep Power: 13
cookies4bulat is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to cookies4bulat
Default Re: new cat on the block

Quote:
Originally Posted by muddno View Post
tp not now lah. kn tunggu bulan depan or myb disember. nak kemas rumah, sediakan budget yg cukup dulu, nk kene betul2 ready dr segi logistik n budget baru leh amek... dah la umah tgh bersepah gile skrg umah bujang le katakan hehe. tp kan kalo kite kurung die dlm cage dulu n ade sand tray tmpat die poopee, automatik ke die poo kat situ? n after dah lpaskan dari cage, die akn poo kat situ jugak ke? main concern nih, bcoz tu my housemate nye syarat. xleh bg die poo suka suki je mane nak
seelok2nye pikir masak2.sb bela koceng nih cam bela anak.mkn minum sakit demam sume kena jaga.mereka mermerlukan attention.jgn nanti mula2 jer bersemangat,bila kena time sakit demam nanti campak kat pasar. kalu muddno nak, for starter amek jer koceng biasa a.k.a koceng kampung(dsh).mereka nih tough sket,nak jaga bulu pon tak susah.nanti dah pandai selok belok jaga koceng nih baru lah amek koceng yg mahal2 nih cadangan jer lah..rasenye dulu nurkasih ade letak ape yg perlu ada untuk bela koceng nih..tapi tak ingt kat thread mana.kalau muddno rajin surf kat forum nih,bnyk sgt info yg berguna.so boleh lah note down ape2 yg perlu.

anyway welcome to kitties world!n good luck!
__________________
~love my oren,bobo & velvet as much as i love my family,friends & my boo~
http://www.lifeasacatslave.blogspot.com/
http://www.noranasir.blogspot.com/
Reply With Quote
  #6  
Old 10-23-2009, 08:52 AM
prinz38i prinz38i is offline
Human :-)
 
Join Date: Feb 2009
Location: Seri Kembangan
Posts: 542
Rep Power: 14
prinz38i is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to prinz38i
Default Re: new cat on the block

Quote:
Originally Posted by muddno View Post
tp not now lah. kn tunggu bulan depan or myb disember. nak kemas rumah, sediakan budget yg cukup dulu, nk kene betul2 ready dr segi logistik n budget baru leh amek... dah la umah tgh bersepah gile skrg umah bujang le katakan hehe. tp kan kalo kite kurung die dlm cage dulu n ade sand tray tmpat die poopee, automatik ke die poo kat situ? n after dah lpaskan dari cage, die akn poo kat situ jugak ke? main concern nih, bcoz tu my housemate nye syarat. xleh bg die poo suka suki je mane nak
yup.. normally camtulah. tp ape yg aku biasa buat, time letak bekas pasir tu, cakap kat dia "berak/kencing kat sini" and letak dia dalam bekas tu. Pastu dalam seminggu dua kurung dia ngan bekas tu, so dia akan biasa lah. Cam kat rumah I, i letak mane2 sudut rumah pun diorang still akan cari gak bekas tu.
Reply With Quote
  #7  
Old 10-23-2009, 09:15 AM
muddno's Avatar
muddno muddno is offline
Animal Lover
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 12
Rep Power: 0
muddno is on a distinguished road
Default Re: new cat on the block

dats y lah kumpul ilmu dulu kat sini. dok ulang2 bace dkat sume thread yg ade. ahaha. myb around disember or new year nk amek sekor. anyway, thanx 4 the help!
Reply With Quote
  #8  
Old 10-23-2009, 09:17 AM
muddno's Avatar
muddno muddno is offline
Animal Lover
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 12
Rep Power: 0
muddno is on a distinguished road
Default Re: new cat on the block

btw, kat mane yek around jb ni ade govt vet or private ke? or any petstore? coz xpnah jumpe la...
Reply With Quote
  #9  
Old 10-23-2009, 09:20 AM
ms pasola ms pasola is offline
insan biasa
 
Join Date: Sep 2009
Location: pasir bedengung
Posts: 191
Rep Power: 13
ms pasola is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to ms pasola
Default Re: new cat on the block

xpe muddno plan2...kang kalu klam kabut terburu2 wat keputusan len plak jd nye..hehee
Reply With Quote
  #10  
Old 10-23-2009, 10:45 AM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 16
FurKids is on a distinguished road
Default Re: new cat on the block

Quote:
Originally Posted by prinz38i View Post
... yup.. normally camtulah. tp ape yg aku biasa buat, time letak bekas pasir tu, cakap kat dia "berak/kencing kat sini" and letak dia dalam bekas tu .....
... pastu Ramzi kasi arahan, "Poo-poo SEKARANG! Do it right NOW! Papa nak check poo-poo sihat ke tidak ... buat kana ke tidak ... pastu Pee-pee, Papa nak periksa ada darah ke tidak, ada jangkitan UTI atau batu karang ke tidak ...."

Hahahhahahaaaaa!!! Well done, Ramzi ...
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #11  
Old 10-23-2009, 11:26 AM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 14
kuntum is on a distinguished road
Default Re: new cat on the block

Quote:
Originally Posted by cookies4bulat View Post
seelok2nye pikir masak2.sb bela koceng nih cam bela anak.mkn minum sakit demam sume kena jaga.mereka mermerlukan attention.jgn nanti mula2 jer bersemangat,bila kena time sakit demam nanti campak kat pasar. kalu muddno nak, for starter amek jer koceng biasa a.k.a koceng kampung(dsh).mereka nih tough sket,nak jaga bulu pon tak susah.nanti dah pandai selok belok jaga koceng nih baru lah amek koceng yg mahal2 nih cadangan jer lah..rasenye dulu nurkasih ade letak ape yg perlu ada untuk bela koceng nih..tapi tak ingt kat thread mana.kalau muddno rajin surf kat forum nih,bnyk sgt info yg berguna.so boleh lah note down ape2 yg perlu.

anyway welcome to kitties world!n good luck!
Apa yang cookies4bulat cakap tu saya sangat setuju...long term punya relationship...bukan masa sihat je kucing tu dijaga. Spay/neuter kucing tu supaya lebih sihat dan u akan rasa tenang sebab banyak kucing2 terbiar bila mencapai umur 'baligh' ni.

So, good luck...
Reply With Quote
  #12  
Old 10-23-2009, 01:08 PM
muddno's Avatar
muddno muddno is offline
Animal Lover
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 12
Rep Power: 0
muddno is on a distinguished road
Default Re: new cat on the block

hehe. ye lah... tgh dok mengira bajet n ruang dlm umah la ni. kene clearkan habuk, buang brg2 yg xpkai dlm stor tu, nk wat bilik kucing... kene ade kipas ke?
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Jimijet - New Kids On the Block sarahseben Cat TV and Photos 4 10-06-2008 12:06 AM


All times are GMT +8. The time now is 02:34 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.