Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Health, Disease & Diet

Health, Disease & Diet Find out the best tips and practices on managing your cat's diet, health care, and issues with diseases from our community of animal lovers

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 08-07-2009, 08:57 AM
MamaCat MamaCat is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jul 2009
Location: Damansara, K.L
Posts: 26
Rep Power: 0
MamaCat is on a distinguished road
Default Cat Pregnancy - Tanda2 awal

Hi semua, mamacat nak tanya klau early pregnancy for female cat apa tanda2nya. N lagi satu mamacat ni ada sekor lg female cat, umur pun dah lebih setahun setengah , bila musim mengawan bunyinya ngalahkan c MJ nyanyi lagu Bidin tu tapi tunggu 2 ke tiga bulan tak ada apa pun. Any suggestions?
Reply With Quote
  #2  
Old 08-07-2009, 09:09 AM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 17
adamyala is on a distinguished road
Default Re: Cat Pregnancy - Tanda2 awal

kucing betina kalau dah pegnen, nipples dia warna pink kemerah-merahan. Pastu dia dah tak 'in heat ' lagi sampai dia lepas beranak la. Kalau tak pegnen every 21 days mesti dia...
angkat2 montot dan manja lebih2
ada female yang vocal dan suka menyalak kuat2 bila in heat
tapi ada jugak yang pemalu dan in heat diam2 jer
tetiba peyut da besho jek hehe
Reply With Quote
  #3  
Old 08-07-2009, 09:33 AM
Yong Katana Ashica's Avatar
Yong Katana Ashica Yong Katana Ashica is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Location: City Of Lights, kL
Posts: 332
Rep Power: 14
Yong Katana Ashica is on a distinguished road
Send a message via Skype™ to Yong Katana Ashica
Default Re: Cat Pregnancy - Tanda2 awal

Quote:
Originally Posted by MamaCat View Post
Hi semua, mamacat nak tanya klau early pregnancy for female cat apa tanda2nya. N lagi satu mamacat ni ada sekor lg female cat, umur pun dah lebih setahun setengah , bila musim mengawan bunyinya ngalahkan c MJ nyanyi lagu Bidin tu tapi tunggu 2 ke tiga bulan tak ada apa pun. Any suggestions?
keh keh keh. lagu bidin. ala. klu susah² nnt g carik pregnancy test jep kat guardian lalalala...
__________________
mummy to Scott
http://beachstrawberry.blogspot.com/
Reply With Quote
  #4  
Old 08-07-2009, 09:52 AM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 18
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: Cat Pregnancy - Tanda2 awal

Salam Mamacat,

Betul tu kata Kak Zai, usually dalam minggu ke-3 nipples kucing tu akan nampak 'pink' dan besar. Bulu bulu surrounding puting tu akan kurang juga. Kucing pregnant akan menjadi kurang aktif, kuat makan dan lebih manja dari dulu. Tu la tanda tanda Nurul perhatikan masa kucing Nurul dulu pregnant.
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #5  
Old 08-07-2009, 03:53 PM
MamaCat MamaCat is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jul 2009
Location: Damansara, K.L
Posts: 26
Rep Power: 0
MamaCat is on a distinguished road
Default Re: Cat Pregnancy - Tanda2 awal

Thank you semua. Sat lagi nak gi check nipples c June (my cat yang 1st time nak jd mummy ni). Last wk ada nampak warna pink kat perut dia. Kot kot dah pregnant June ni. Jadi NannyCat lah MamaCat lepas ni.
Reply With Quote
  #6  
Old 08-07-2009, 04:38 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 18
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: Cat Pregnancy - Tanda2 awal

Quote:
Originally Posted by MamaCat View Post
Thank you semua. Sat lagi nak gi check nipples c June (my cat yang 1st time nak jd mummy ni). Last wk ada nampak warna pink kat perut dia. Kot kot dah pregnant June ni. Jadi NannyCat lah MamaCat lepas ni.
Mamacat! Nurul terkejut bila Mamacat kata nak check nipples si June. Ingat si June Macgyver tu Rupanya kucing Mamacat pula. June kalo ko baca ni jangan marah ya!
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #7  
Old 08-07-2009, 05:51 PM
Yong Katana Ashica's Avatar
Yong Katana Ashica Yong Katana Ashica is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Location: City Of Lights, kL
Posts: 332
Rep Power: 14
Yong Katana Ashica is on a distinguished road
Send a message via Skype™ to Yong Katana Ashica
Default Re: Cat Pregnancy - Tanda2 awal

Quote:
Originally Posted by Felix The Cat View Post
Mamacat! Nurul terkejut bila Mamacat kata nak check nipples si June. Ingat si June Macgyver tu Rupanya kucing Mamacat pula. June kalo ko baca ni jangan marah ya!
keh keh kehh
__________________
mummy to Scott
http://beachstrawberry.blogspot.com/
Reply With Quote
  #8  
Old 08-07-2009, 07:36 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 15
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Cat Pregnancy - Tanda2 awal

Quote:
Originally Posted by Felix The Cat View Post
Mamacat! Nurul terkejut bila Mamacat kata nak check nipples si June. Ingat si June Macgyver tu Rupanya kucing Mamacat pula. June kalo ko baca ni jangan marah ya!


Ishk ishk 18sx 18 sx

A'ah i pun teringtkan kak June... Upanya kucen...
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #9  
Old 08-07-2009, 07:58 PM
MamaCat MamaCat is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jul 2009
Location: Damansara, K.L
Posts: 26
Rep Power: 0
MamaCat is on a distinguished road
Default Re: Cat Pregnancy - Tanda2 awal

Apa le ko orang ni takkan akak nak cek nipples c June Mgyver, kucing akaklah sebab adopt dia n the siblings (ada 3 ekor) semuanya pada bulan June 2007. Nak bagi ingat bulan brape adopt dia. Bayangkanlah dah lebih 2 tahun c June Manja akak ni tak pregnant tapi kalau mating season bunyi dia satu taman dengar. Baru2 ni kak nampak nipples dia warna pink tapi since kak tak de experiance tu yang cbuk tanya sana sini. Tu tadi cek lagi sekali memang ya nipples June warna pink tapi taklah besar sangat. Selalu cat pregnant brape lama ya? June ni memang lemah lembut jenisnya, manja giler n matanya bulat macam guli tau.
Reply With Quote
  #10  
Old 08-07-2009, 08:04 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 15
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Cat Pregnancy - Tanda2 awal

Quote:
Originally Posted by MamaCat View Post
Apa le ko orang ni takkan akak nak cek nipples c June Mgyver, kucing akaklah sebab adopt dia n the siblings (ada 3 ekor) semuanya pada bulan June 2007. Nak bagi ingat bulan brape adopt dia. Bayangkanlah dah lebih 2 tahun c June Manja akak ni tak pregnant tapi kalau mating season bunyi dia satu taman dengar. Baru2 ni kak nampak nipples dia warna pink tapi since kak tak de experiance tu yang cbuk tanya sana sini. Tu tadi cek lagi sekali memang ya nipples June warna pink tapi taklah besar sangat. Selalu cat pregnant brape lama ya? June ni memang lemah lembut jenisnya, manja giler n matanya bulat macam guli tau.
Nah nieh i dapat dari tenet... hehehe

Signs of Pregnency

Cat

• Nipples enlarge and become soft and pink
• Weight gain
• Increase appetite
• Nesting


Length

Cat
The length of gestation is 9 weeks or 58 - 65 days. Most kittens will have an average of 5 kittens at a time. A veterinarian can predict the number of kittens with an examination.

Signs of Labor and Delivery

Cat

Most cats like to be alone when giving birth that usually happens quickly. Most mothers clean up after themselves, but sometime help is needed.

• Nesting
• Decreased activity
• Milk discharge
• Restlessness
• Calling as if in heat
• Licking of vaginal area

p/s Tried to help dengan fakta dalam tenet sbb takder hands on experience ngan kucing bunting sbb kucen2 i dulu semua i ambik dari kitten.. sekarang baru nak besar.. matang pun idak agi..ehehe Pastue i tak ready lagi nak jadik grandma..hahahaha ( thinking of neutering/spaying nieh)
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #11  
Old 08-07-2009, 08:23 PM
MamaCat MamaCat is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jul 2009
Location: Damansara, K.L
Posts: 26
Rep Power: 0
MamaCat is on a distinguished road
Default Re: Cat Pregnancy - Tanda2 awal

Thank you Nurkasih for the info. Nanti akak tengok kat tnet ya.
Reply With Quote
  #12  
Old 09-04-2009, 09:38 PM
rock's Avatar
rock rock is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: di hati kamu
Posts: 655
Rep Power: 14
rock is on a distinguished road
Default Re: Cat Pregnancy - Tanda2 awal

kucing betina selalunya start bunting umur berapa?
Reply With Quote
  #13  
Old 11-10-2009, 03:30 PM
croomaniac croomaniac is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Sep 2009
Location: Kota Damansara
Posts: 53
Rep Power: 14
croomaniac is on a distinguished road
Default Re: Cat Pregnancy - Tanda2 awal

Oh.. I think my GuGu is pregnant~
Reply With Quote
  #14  
Old 11-14-2009, 05:52 AM
azraf azraf is offline
Cat Lover
 
Join Date: Nov 2008
Location: Seksyen 30, Shah Alam
Posts: 273
Rep Power: 15
azraf is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to azraf
Default Re: Cat Pregnancy - Tanda2 awal

Quote:
Originally Posted by Felix The Cat View Post
Salam Mamacat,

Betul tu kata Kak Zai, usually dalam minggu ke-3 nipples kucing tu akan nampak 'pink' dan besar. Bulu bulu surrounding puting tu akan kurang juga. Kucing pregnant akan menjadi kurang aktif, kuat makan dan lebih manja dari dulu. Tu la tanda tanda Nurul perhatikan masa kucing Nurul dulu pregnant.
Salam sume... Nak tumpang tanya kat sini...

Mak kucing kepada 3 kittens yang saya baru amik dari street, baru saya perasan, perut dia luar biasa sket besarnya... Ada tanda-tanda di atas.. tapi still dok menyusukan 3 kittens dia tu... Ada possibility ke pregnant cat still bagi susu kat kitten?
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Bladder problem : Tanda2, Pencegahan, Rawatan prinz38i Health, Disease & Diet 28 10-10-2009 12:05 AM
Pregnancy,Baby and Cats kitty_inky Coffee Room 28 08-06-2009 04:22 PM
Selamat Awal Muharram!!! blackie007 Coffee Room 5 12-29-2008 12:03 AM
.:: Cats and Human Pregnancy.. ::. BabyZee Health, Disease & Diet 9 08-15-2008 11:01 AM


All times are GMT +8. The time now is 03:21 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.