Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #21  
Old 07-18-2012, 12:52 AM
Isyarina Ishak Isyarina Ishak is offline
Animal Lover
 
Join Date: May 2012
Posts: 39
Rep Power: 0
Isyarina Ishak is on a distinguished road
Default Re: kucingku sakit mata...

Hi,

Biasanya anak kucing sakit mata sebab herpes virus and it is very common. Boleh try pakai chloramphenicol 1% cat eye ointment ,dan cari cat multivitamin with lysine bagi 1/2 ml twice a day ..in two days you can see it getting better.
Lysine is very good in kitten especially and to fight virus by increase the kitten immunity especially they easy to get diarrhea, flu and eye sores.

Best Regards,

Isha
Former Pet Care Consultant
Reply With Quote
  #22  
Old 07-30-2012, 11:03 PM
Dyang Hadiffira Dyang Hadiffira is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jul 2012
Location: Sibu,Sarawak
Posts: 2
Rep Power: 0
Dyang Hadiffira is on a distinguished road
Default Re: kucingku sakit mata...

Alhamdulillah...mata TomTom dah sihat,2 hari selepas bubuh ubat Terramycin kat mata TomTom.Lega sebab dah tak ada tahi mata n mata dia dah tak sakit.Cuma sekarang nenek c TomTom nie,kiteorang panggil Uteh(sebab bulunya wrna putih kecuali hitam kat 2belah teliga n ekornya)...Uteh ni liar sikit,tak suka dipegang.Baru semalam perasan ada macam benjolan kat bawah pipi kiri Uteh,tak tahu samada bahaya atau tidak...sebabnya Uteh x suka dipegang(asalnya kucing liar),walaubagaimana pn Uteh tak menunjukkn sebarang tanda sakit sperti kurang selera makan dll.Nak tahu apakah ya dialami oleh Uteh skarang nie?ada tak cara lain utk ubatkan dia?sbb Uteh akan lari kalau kite nak pegang dia... :(
Reply With Quote
  #23  
Old 08-24-2012, 07:22 PM
masih sayang masih sayang is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 1
Rep Power: 0
masih sayang is on a distinguished road
Default Re: kucingku sakit mata...

saya tak tahu la macam mane nak buat dgn mata kucing sy tu.
hari tu ada pergi vet dia kata kne check dulu kucing tu,tapi maslahnya semua anak kucing dah berjangkit.tak kan kena bwk semua,sbb tak mampu la nak byr utk semua.tapi kesian tgk miow smpai tak boleh nak main.asyk tido jea.macam mane eh?takut mahal jea rawatan dia.
Reply With Quote
  #24  
Old 08-25-2012, 12:19 AM
Kynthia's Avatar
Kynthia Kynthia is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: May 2012
Location: Damansara
Posts: 85
Rep Power: 11
Kynthia is on a distinguished road
Default Re: kucingku sakit mata...

Quote:
Originally Posted by masih sayang View Post
saya tak tahu la macam mane nak buat dgn mata kucing sy tu.
hari tu ada pergi vet dia kata kne check dulu kucing tu,tapi maslahnya semua anak kucing dah berjangkit.tak kan kena bwk semua,sbb tak mampu la nak byr utk semua.tapi kesian tgk miow smpai tak boleh nak main.asyk tido jea.macam mane eh?takut mahal jea rawatan dia.
Kalau dah pelihara kucing tu, mesti bertanggung jawab. Pelihara kucing, bukan setakat jaga makan minum sahaja. Nyawa kucing pun, nyawa jugak. Macam nyawa manusia. Tak boleh diperlekehkan. Itulah sebabnya kita mesti bertanggung jawab dari awal lagi. Fikir baik-baik dulu bila nak pelihara kucing. Mesti fikir mampu tak nak jaga makan minum, kesihatan, beli barang mainan dan tempat tinggal yang selesa. Marah juga saya bila dengar orang cakap tak mampu nak bawa kucing pergi vet. Kenapa tak tak fikir pasal semua tu sebelum ambil kucing?
__________________
Reply With Quote
  #25  
Old 10-05-2012, 08:53 AM
fetty fetty is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2012
Location: kuala lumpur
Posts: 3
Rep Power: 0
fetty is on a distinguished road
Smile Re: mmg mahal

mmg mahal la klinik kt titiwangsa tu , aritu bwk kucing saya sbb dia demam , breathing dia kuat sgt n cirit . caj utk consultation saje rm73 , utk lab rm50 n caj utk ubat nye just rm33 . aiyooo , mujur time tu usben ade spare duit , wife dia demam pon dia bg mam panadol je , huhu .. tp ape2 pon , pas mkn ubat for 2days , mika trus sihat , alhamdulillah . but , ade mslh baru , mata mika berair n byk taik mata , ari2 saya lap ngn tisu n air suam , nk kna bwk g klinik lg la ni , yg pnting bkn ke klinik kt titiwangsa tu dh la , huhu ..
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Kucing ku sakit mata Pak Lubis Health, Disease & Diet 26 02-23-2011 03:55 PM
kucing asyik kluar tahi mata crool Cats & Kittens 23 01-27-2010 11:33 PM
Help! Kucingku ada worm!!! Fareen Cats & Kittens 17 10-15-2009 10:18 PM
Mata style merah...berair...ade solution tak??? hana Cats & Kittens 15 08-03-2009 02:23 PM
Sakit Mata Chitam Vets & Docs Reviews 22 10-14-2008 03:08 PM


All times are GMT +8. The time now is 06:08 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.