Go

Go Back   PetFinder.my > Pet Welfare, Rescue & Adoption > Rescuers & Fosterers

Rescuers & Fosterers For rescuers and fosterers, the true heroes of PetFinder.my

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 08-18-2010, 05:54 PM
juannasue's Avatar
juannasue juannasue is offline
Pet Nanny
 
Join Date: Mar 2010
Location: Pandan Indah
Posts: 90
Rep Power: 13
juannasue is on a distinguished road
Exclamation Syak sesuatu yang tidak baik

Salam semua, sudah dua bulan saya syak guard di tempat tinggal saya tidak jujur, saya perhati mereka ada kandang kucing di belakang guard house. Setiap kali ada kucing di dalam kandang saya akan bertanya dan ini kali ke tiga saya mendapat jawapan yang berlainan dari guard - guard yang berbeza. Soalan saya " apa awak buat dengan kucing-kucing yang awak tangkap?"

Jawapan guard pertama "nanti ada orang dari tempat kucing datang ambil". Saya suruh dia letak makanan dan minuman kerana sudah dua hari saya lihat kucing itu dalam kandang kelaparan. Tetapi malam tu saya balik saya lihat kucing tu dah di keluarkan. hmm.. pelik.

Jawapan guard kedua "itu kucing awak kah?" selepas itu dia gelak, ok tak mengapa la mungkin dia tak faham cakap bahasa Malaysia.

Jawapan guard ke tiga pula "kami akan hantar tempat kucing di Ampang." Bila saya tanya " awak hantar SPCA?" dia jawab " tak, kami buang saja."

Jawapan itu membuatkan saya sudah tidak percaya langsung. Kucing yang saya nampak itu kucing PERSIAN, mana mungkin kucing liar sebab bila saya bising guard tu lepaskan semula, kucing tu tak takut dah tak lari ke mana pun jadi sudah tentu dia sesat.

Hari ini saya nampak kucing baru, kali ni saya tak peduli saya balik ambik carrier dan saya pergi ke guard house saya kata awak bagi saya kucing - kucing yang awak tangkap. Mula-mula tak di endahkan tapi saya berdiri tetap bawah hujan lebat. Saya tunggu hingga akhirnya dia serahkan kucing tu.


Saya bukan la mampu nak selamatkan kucing nak bagi makan semua tapi saya tak sanggup lihat kucing-kucing itu jadi MAKANAN oleh bangsa luar. Ini dari pengalaman saya di Melaka dulu dua kucing siam saya di curi dah di makan oleh orang Vietnam, anak jiran saya ternampak kulit kucing saya dalam plastik sampah mereka lalu terus sejak itu saya tak percaya kalau guard bangsa luar yang tangkap kucing guna alasan Management suh buang.
__________________
Pet Nanny

Last edited by blackie007; 08-19-2010 at 06:14 PM. Reason: violation of forum rule no. 13
Reply With Quote
  #2  
Old 08-18-2010, 07:03 PM
juannasue's Avatar
juannasue juannasue is offline
Pet Nanny
 
Join Date: Mar 2010
Location: Pandan Indah
Posts: 90
Rep Power: 13
juannasue is on a distinguished road
Default Re: Syak sesuatu yang tidak baik

kucing yang pertama saya selamatkan hari ni, masih basah bulu akibat di letak dalam kandang yang tidak ada cover. umur mungkin dalam lingkungan setahun. Ekornya agak kembang tapi tak berapa kelihatan sebab bulunya yang basah. Manja,cuma agak takut sebab dalam rumah saya ada 10 ekor kucing yang 'busybody' .Saya panggil dia "sayang", tak tahu nak letak nama apa







Kalau ada yang berminat, hubungi sue 012-650 9227

Adoption fee RM20, bukan untuk keuntungan apa pun cuma untuk makanan, rawatan kucing-kucing yang
akan saya bantu lagi.
__________________
Pet Nanny

Last edited by juannasue; 08-22-2010 at 01:35 AM. Reason: phone no. removed
Reply With Quote
  #3  
Old 08-18-2010, 10:45 PM
Nur_illiyana's Avatar
Nur_illiyana Nur_illiyana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: Bandar Kinrara
Posts: 288
Rep Power: 13
Nur_illiyana is on a distinguished road
Default Re: Syak sesuatu yang tidak baik

Hi juannasue,
Sebelum ni Furkids ada buat thread pasal bangsa asing yg jadikan binatang kesayangan kita ini sebagai makanan..
Minggu lepas masa dalam perjalanan balik dari pejabat, saya terserempak dengan seorang lelaki bangsa asing di roundabout, menunggang motosikal sambil mendukung seekor kucing warna oren.. terus terlintas pasal hal ni..
saya cuba patah balik tapi dah tak jumpa lelaki tu..
saya balik dengan harapan kucing comel tu tak dijadikan makanan..

sedih betul, tapi apa yang kita semua boleh buat??
orang Malaysia sendiri masih kurang kesedaran ke atas haiwan..

p/s:saya baru perasan awak tinggal seri kembangan, saya jumpe lelaki tu dekat roundabout pasar malam Lestari Perdana 7.. laluan ke Puncak Jalil..
__________________
http://myfurrkids.blogspot.com/
Reply With Quote
  #4  
Old 08-18-2010, 10:54 PM
juannasue's Avatar
juannasue juannasue is offline
Pet Nanny
 
Join Date: Mar 2010
Location: Pandan Indah
Posts: 90
Rep Power: 13
juannasue is on a distinguished road
Default Re: Syak sesuatu yang tidak baik

Nur, Sue sekarang dah pindah Pandan Indah dan guard yang duk tangkap kucing ni guard-guard di Grandeur Tower Condominium. Dulu waktu duk Melaka, sana ramai orang Vietnam yang kerja di Kilang. Rumah mereka senang aje kalau nak tahu tengok tanah depan mesti ada tanam sayur-sayuran. Jenis rajin berkebun, kemudian nak daging tangkap aje la kucing liar kucing belaan.. Memang jimat la mereka hidup sini makan macam tu, gaji penuh hantar balik kampung
__________________
Pet Nanny
Reply With Quote
  #5  
Old 08-18-2010, 11:40 PM
anjeain anjeain is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Aug 2010
Location: klang
Posts: 50
Rep Power: 12
anjeain is on a distinguished road
Default Re: Syak sesuatu yang tidak baik

salam sue... sy memang geram betul dgn kes macam ni. kat area saya pun ada kes macam ni. tapi dia orang makan anjing. saya cadangkan sue report pada syarikat security tu. gertak je klu dia buat lagi sue akan report pada polis. mesti dia orang takut. itu lah yang saya buat kat tempat saya. alhamdulillah anjing dah tak hilang lagi.
Reply With Quote
  #6  
Old 08-19-2010, 12:31 AM
boy_milna's Avatar
boy_milna boy_milna is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Aug 2010
Location: damansara
Posts: 92
Rep Power: 12
boy_milna is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to boy_milna
Default Re: Syak sesuatu yang tidak baik

Quote:
Originally Posted by juannasue View Post
Salam semua, sudah dua bulan saya syak guard di tempat tinggal saya tidak jujur, saya perhati mereka ada kandang kucing di belakang guard house. Setiap kali ada kucing di dalam kandang saya akan bertanya dan ini kali ke tiga saya mendapat jawapan yang berlainan dari guard - guard yang berbeza. Soalan saya " apa awak buat dengan kucing-kucing yang awak tangkap?"

Jawapan guard pertama "nanti ada orang dari tempat kucing datang ambil". Saya suruh dia letak makanan dan minuman kerana sudah dua hari saya lihat kucing itu dalam kandang kelaparan. Tetapi malam tu saya balik saya lihat kucing tu dah di keluarkan. hmm.. pelik.

Jawapan guard kedua "itu kucing awak kah?" selepas itu dia gelak, ok tak mengapa la mungkin dia tak faham cakap bahasa Malaysia.

Jawapan guard ke tiga pula "kami akan hantar tempat kucing di Ampang." Bila saya tanya " awak hantar SPCA?" dia jawab " tak, kami buang saja."

Jawapan itu membuatkan saya sudah tidak percaya langsung. Kucing yang saya nampak itu kucing PERSIAN, mana mungkin kucing liar sebab bila saya bising guard tu lepaskan semula, kucing tu tak takut dah tak lari ke mana pun jadi sudah tentu dia sesat.

Hari ini saya nampak kucing baru, kali ni saya tak peduli saya balik ambik carrier dan saya pergi ke guard house saya kata awak bagi saya kucing - kucing yang awak tangkap. Mula-mula tak di endahkan tapi saya berdiri tetap bawah hujan lebat. Saya tunggu hingga akhirnya dia serahkan kucing tu.


Saya bukan la mampu nak selamatkan kucing nak bagi makan semua tapi saya tak sanggup lihat kucing-kucing itu jadi MAKANAN oleh bangsa luar. Ini dari pengalaman saya di Melaka dulu dua kucing siam saya di curi dah di makan oleh orang Vietnam, anak jiran saya ternampak kulit kucing saya dalam plastik sampah mereka lalu terus sejak itu saya tak percaya kalau guard bangsa luar yang tangkap kucing guna alasan Management suh buang.
wah..ada juga ya orang makan kucing.alamak.tak sangka betul.guard yang tempat akak itu vietnam juga ke?boy tak boleh bayangkan macam mana la dia makan kucing..
__________________
hye hye bye bye ---/@

Last edited by blackie007; 08-19-2010 at 06:16 PM. Reason: removed last part of text in quote
Reply With Quote
  #7  
Old 08-19-2010, 12:33 AM
boy_milna's Avatar
boy_milna boy_milna is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Aug 2010
Location: damansara
Posts: 92
Rep Power: 12
boy_milna is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to boy_milna
Default Re: Syak sesuatu yang tidak baik

Quote:
Originally Posted by anjeain View Post
salam sue... sy memang geram betul dgn kes macam ni. kat area saya pun ada kes macam ni. tapi dia orang makan anjing. saya cadangkan sue report pada syarikat security tu. gertak je klu dia buat lagi sue akan report pada polis. mesti dia orang takut. itu lah yang saya buat kat tempat saya. alhamdulillah anjing dah tak hilang lagi.
alamak kak makan anjing pon ada ke?kenapa la selera pelik-pelik diaorang ini.
__________________
hye hye bye bye ---/@
Reply With Quote
  #8  
Old 08-19-2010, 08:07 AM
juannasue's Avatar
juannasue juannasue is offline
Pet Nanny
 
Join Date: Mar 2010
Location: Pandan Indah
Posts: 90
Rep Power: 13
juannasue is on a distinguished road
Default Re: Syak sesuatu yang tidak baik

Ala boy , di ada negara yang penduduknya makan anjing biasa aje tu siap jual di pasar lagi puppy untuk di makan. pernah tengok dokumentari dulu, tunjuk lepas pilih puppy bawak balik ke dapur then sembelih. terus akak migrain seminggu lepas tengok video tu (dulu mana ada cd, video tape aje hehehe).

sabtu nanti baru nak check dengan management, geram tak habis lagi. Si Sayang ni bulu cantik, bila peluk diam bila letak dalam kandang bising. Sian dia tak boleh nak lepas selalu nanti kucing-kucing akak yang lain marah pulak.
__________________
Pet Nanny
Reply With Quote
  #9  
Old 08-19-2010, 08:18 AM
rawr2buny's Avatar
rawr2buny rawr2buny is offline
nyan nyan :3
 
Join Date: Jul 2010
Location: himitsu ;)
Posts: 114
Rep Power: 12
rawr2buny is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to rawr2buny
Default Re: Syak sesuatu yang tidak baik

Whoa, respect dekat akak, the cats saviour sungguh berani! o_O7

ya Allah mereke-mereke ni dalam banyak benda kucing jugak yang jadi mangsa Dulu nenek sha pun ada cerite, kucing die hilang lepas tu da cari punye cari tak jugak jumpe, last2 dalam 2-3 hari ternampak kulit kucing die tersidai kat ampaian jiran. 'berbudi bahasa' sungguh mereke2 ni! huh!

uuu kucing-kucing comel, kesian diorang. kalau sha mampu nak tolong adopt and bagi rumah penuh kasih sayang, tapi belum mampu lagi.

wake up people, save the cats and animals!! (macam bias je hehe) (>.<)9
Reply With Quote
  #10  
Old 08-19-2010, 09:12 AM
azmyrax's Avatar
azmyrax azmyrax is offline
was a cat before
 
Join Date: Jul 2010
Location: PJ
Posts: 118
Rep Power: 12
azmyrax is on a distinguished road
Default Re: Syak sesuatu yang tidak baik

Quote:
Originally Posted by rawr2buny View Post
Dulu nenek sha pun ada cerite, kucing die hilang lepas tu da cari punye cari tak jugak jumpe, last2 dalam 2-3 hari ternampak kulit kucing die tersidai kat ampaian jiran. 'berbudi bahasa' sungguh mereke2 ni! huh!
(>.<)9
kat tempat dia orang dah biasa dah tu. siap ada kilang bulu kucing dan anjing. cuba tengok ni, ni video pasal kekejaman mereka kat kilang bulu kucing. siapa yang tak kuat semangat, tolong jangan tengok video ni. saya pon tengok sekejap je, lepas tu saya dah loya tekak nak tengok.

http://www.change.org/petitions/view...ern_acceptance

alang-alang buka page tu, mari ramai2 sign petition juga

Last edited by blackie007; 08-19-2010 at 06:30 PM. Reason: inappropriate language use - tgk, diorang
Reply With Quote
  #11  
Old 08-19-2010, 02:01 PM
boy_milna's Avatar
boy_milna boy_milna is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Aug 2010
Location: damansara
Posts: 92
Rep Power: 12
boy_milna is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to boy_milna
Default Re: Syak sesuatu yang tidak baik

Quote:
Originally Posted by juannasue View Post
Ala boy , di ada negara yang penduduknya makan anjing biasa aje tu siap jual di pasar lagi puppy untuk di makan. pernah tengok dokumentari dulu, tunjuk lepas pilih puppy bawak balik ke dapur then sembelih. terus akak migrain seminggu lepas tengok video tu (dulu mana ada cd, video tape aje hehehe).

sabtu nanti baru nak check dengan management, geram tak habis lagi. Si Sayang ni bulu cantik, bila peluk diam bila letak dalam kandang bising. Sian dia tak boleh nak lepas selalu nanti kucing-kucing akak yang lain marah pulak.
ishk2.tak patutnya.
akak pegi je report.jangan dibiarkan.nanti makin naik kepala diaorang ini.
good luck!
__________________
hye hye bye bye ---/@
Reply With Quote
  #12  
Old 08-19-2010, 02:14 PM
boy_milna's Avatar
boy_milna boy_milna is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Aug 2010
Location: damansara
Posts: 92
Rep Power: 12
boy_milna is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to boy_milna
Question Re: Syak sesuatu yang tidak baik

Quote:
Originally Posted by azmyrax View Post
kat tempat diorang dah biasa dah tu. siap ada kilang bulu kucing dan anjing. cuba tgk ni, ni video pasal kekejaman mereka kat kilang bulu kucing. siapa yang tak kuat semangat, tolong jangan tengok video ni. saya pon tengok sekejap je, lepas tu saya dah loya tekak nak tengok.

http://www.change.org/petitions/view...ern_acceptance

alang-alang buka page tu, mari ramai2 sign petition juga
alamak lagi ganas. siap ada kilang. kat malaysia ada ke kilang macam ini?
ingatkan makan kucing je..rupanya siap ada kilang.

p/s: petition ape ye?sorry baru lagi dalam obses dengan animal.
__________________
hye hye bye bye ---/@
Reply With Quote
  #13  
Old 08-19-2010, 03:30 PM
rawr2buny's Avatar
rawr2buny rawr2buny is offline
nyan nyan :3
 
Join Date: Jul 2010
Location: himitsu ;)
Posts: 114
Rep Power: 12
rawr2buny is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to rawr2buny
Default Re: Syak sesuatu yang tidak baik

@azmyrax: NOOO tak nak tengok 1) im so lemah semangat 2) nanti nangis pulak di khalayak ramai ni hehe. hari tu dekat FB they spread the video kitten kena pijak tu, baca comment je dah bergenang air mata sha. isk isk. kejamnyee.

i signed the petition already! best of luck doggies (^0^)/ itu pun kejam, bertambah kejam bila saja nak bunuh diorang sebab diorang besar? OMG manusia manusia, makin rosak dunia ni.

@boy_milna: from ape yang sha dah bace, petition tu untuk bantah and stop pembunuhan anjing2 tak bersalah kat china. anjing yang besar melebih beberapa cm, anjing yang berkeliaran and few other keadaan akan dibunuh and owner anjing2 tu kena bunuh anjing diorang jugak.

something like that. STML* sha ni hehe. (*short term memory lost)
Reply With Quote
  #14  
Old 08-19-2010, 03:58 PM
juannasue's Avatar
juannasue juannasue is offline
Pet Nanny
 
Join Date: Mar 2010
Location: Pandan Indah
Posts: 90
Rep Power: 13
juannasue is on a distinguished road
Default Re: Syak sesuatu yang tidak baik

tak nak tengok video tu
karang tak pasal - pasal terus sakit kepala tak boleh kerja, sedih dengan keadaan kucing di rumah pun belum selesai kang tengok video tu ada jugak guard yang nak kena lepuk 6789 kali (kira nak lepas geram la ni ahaks~!)
__________________
Pet Nanny
Reply With Quote
  #15  
Old 08-19-2010, 04:22 PM
azmyrax's Avatar
azmyrax azmyrax is offline
was a cat before
 
Join Date: Jul 2010
Location: PJ
Posts: 118
Rep Power: 12
azmyrax is on a distinguished road
Default Re: Syak sesuatu yang tidak baik

Quote:
Originally Posted by juannasue View Post
kucing yang pertama saya selamatkan hari ni, masih basah bulu akibat di letak dalam kandang yang tidak ada cover. umur mungkin dalam lingkungan setahun. Ekornya agak kembang tapi tak berapa kelihatan sebab bulunya yang basah. Manja,cuma agak takut sebab dalam rumah saya ada 10 ekor kucing yang 'busybody' .Saya panggil dia "sayang", tak tahu nak letak nama apa




comel la kucing ni. macam kucing bela je. entah-entah pak guard tu main tangkap je buat lauk buka posa

Last edited by blackie007; 08-19-2010 at 06:31 PM. Reason: inappropriate language use - mcm
Reply With Quote
  #16  
Old 08-19-2010, 04:37 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 15
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Syak sesuatu yang tidak baik

Selalu yang rajin hilang nieh kucing yang gempal-dempal dan gemuk-gemuk.. dan yang percaya dengan orang ( senang tangkap)
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #17  
Old 08-19-2010, 04:51 PM
farahkabun farahkabun is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 6
Rep Power: 0
farahkabun is on a distinguished road
Default Re: Syak sesuatu yang tidak baik

Ish, kejam betul diorg ni. Kucing pun nak makan ke ?? Saya pun dah 2 kali kehilangan kucing. Kalau orang bela tak apa, jangan lah dibuat makan.
Reply With Quote
  #18  
Old 08-19-2010, 06:28 PM
blackie007's Avatar
blackie007 blackie007 is offline
Petfinder Moderator
 
Join Date: Aug 2008
Location: KL
Posts: 3,418
Rep Power: 17
blackie007 has disabled reputation
Default Re: Syak sesuatu yang tidak baik

juannasue,

We understand and appreciate that you are doing a great job making an effort to rescue the cats from the security guard. However, it is against our Forum Rules and Guidelines to solicit for funds either in the public forum or via PM.

Quote:
13) No Solicitation Of Funds
You are not allowed to solicit funds or monetary contributions from other members of the community. This is to prevent people with malicious intent from taking advantage of our members and abusing the collected funds.
Reply With Quote
  #19  
Old 08-19-2010, 08:36 PM
MidnightMaiden's Avatar
MidnightMaiden MidnightMaiden is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 199
Rep Power: 13
MidnightMaiden is on a distinguished road
Default Re: Syak sesuatu yang tidak baik

Hi Juanna, it's a really noble thing you're doing, makin murah rezeki you.

Hi Blackie, I wasn't aware that Juanna was soliciting funds, I might've remembered the deleted portion wrongly, but I was under the impression that Juanna was asking for a minimal RM20 adoption fee if a person wishes to adopt the rescued cat, to help with expenses. If that is the case, then that's allowed, no? (Can't really remember the deleted portion though, so I might be mistaken)
Reply With Quote
  #20  
Old 08-19-2010, 10:50 PM
blackie007's Avatar
blackie007 blackie007 is offline
Petfinder Moderator
 
Join Date: Aug 2008
Location: KL
Posts: 3,418
Rep Power: 17
blackie007 has disabled reputation
Default Re: Syak sesuatu yang tidak baik

Midnight Maiden,

Juannasue was asking for monetary help for each cat that she rescued, and that is soliciting for funds. This thread came under the admin and moderators' discussion and is not an action taken by me on my own.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
cats

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Jom list cat food yang ada/tidak ada pork hemorion Cats & Kittens 73 12-24-2012 01:26 PM
Anak kucing DLH, DMH dan DSH yang tidak terurus! Please Adopt Them! tediber Rescuers & Fosterers 24 09-01-2010 04:27 PM
Luka Tak Baik-Baik MissBakawali Health, Disease & Diet 37 07-02-2010 08:34 AM
Mintak Jasa Baik!!! mello2311 Rescuers & Fosterers 22 07-01-2010 02:15 PM
HELP!!!kitten i ada sesuatu keluar dari bontot berwarna merah.. lovecat Health, Disease & Diet 8 01-24-2009 09:01 PM


All times are GMT +8. The time now is 07:06 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.