Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 06-30-2010, 11:20 AM
comot82's Avatar
comot82 comot82 is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 75
Rep Power: 13
comot82 is on a distinguished road
Default kucingku sakit mata...

dah hampir seminggu kucing aku sakit mata...mata berair, merah, bengkak n banyak taik mata....mulanya belah kanan semalam kena belah kiri plak...aku tak letak apa2 jenis ubat lagi, cuma lap2 ngan air suam jer....

klu titis jer ngan eye more oleh ke...? atau bg ubat mata yg kita punya...maksudnya, ubat sakit mata utk manusia...? beli shj kat farmasi guardian ....?

tkasih semua.....
Reply With Quote
  #2  
Old 06-30-2010, 11:30 AM
Nur_illiyana's Avatar
Nur_illiyana Nur_illiyana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: Bandar Kinrara
Posts: 288
Rep Power: 13
Nur_illiyana is on a distinguished road
Default Re: kucingku sakit mata...

comot,
bawa jumpa Vet dengan segera..
Sebab mata dah merah dan bengkak kan?
Nanti Vet kasi ubat titis.

Anak bulus Yana, Baby pon ada masalah selalu ada taik mata..
sejak dari kecil.. Masa jumpe Vet first time, Yana lupa nk bagi tahu Vet..
Jumpe 2nd time baru bagi tahu.. Terus kena marah dengan Vet..
Sebab takut dibiar lama2 boleh menyebabkan mata kena jangkitan kuman atau lain2 worst scenario.

Yana tak tahu pasal eye more atau lain2 ubat titis mata manusia yg boleh diguna pada kucing.
Lebih baik guna ubat yg diberi oleh Vet..
tak mahal pon, rm10 sj.
Reply With Quote
  #3  
Old 06-30-2010, 11:36 AM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 17
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: kucingku sakit mata...

Quote:
Originally Posted by comot82 View Post
dah hampir seminggu kucing aku sakit mata...mata berair, merah, bengkak n banyak taik mata....mulanya belah kanan semalam kena belah kiri plak...aku tak letak apa2 jenis ubat lagi, cuma lap2 ngan air suam jer....

klu titis jer ngan eye more oleh ke...? atau bg ubat mata yg kita punya...maksudnya, ubat sakit mata utk manusia...? beli shj kat farmasi guardian ....?

tkasih semua.....
Salam Ida.....

Rasanya better bawa kucing Ida ke Vet kalo macam tu.
Jangan di biar nanti melarat lagi teruk.
Kalo ikut kita leh beli ubat mata untuk manusia iaitu 'Teramycin' yang boleh didapati kat pharmacy tapi akk tak berani wat recommendation tu sebab bukan Vet.
So.... just bawa g Vet dan tengok apa vet kata.
Akk pernah dengar juga kalo telinga kucing tu ada earmites... ia boleh menyebabkan mata kucing tu bertahi mata ngan teruk.
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #4  
Old 06-30-2010, 04:38 PM
tayarsotong tayarsotong is offline
Animal Lover
 
Join Date: Nov 2009
Location: e-queen park
Posts: 40
Rep Power: 0
tayarsotong is on a distinguished road
Default Re: kucingku sakit mata...

kalau sakit mata, saya bawak meow gi vet dulu.
biasanya vet akan bagi ubat titis, rm10/bottle.
tp ubat titis ni ada expiry date, bole guna up to 2weeks je pas dah bukak and takleh nak share dgn meow lain.
kalau tak baik gak, boleh try teramycine. harganya rm3.50 kat watson.
kena apply 2,3 times daily..
make sure ubat mata yg nak di'apply' tu, contains no steroid.

dulu ada sekor meow saya sakit mata yg teruk.
asalnya dia selsema, tapi sebab dia selalu garu2 mata bila mata berair, outer layer mata dia terluka smpi tears dia pun contains darah.
kalau mata dia tak baik gak after 2,3 weeks, vet suggest to remove his eyeball sbb takut infection lagi teruk.
but lepas apply teramycine 2,3 times daily for about 10days, mata dia dah ok.

pengajaran:
asalnya selsema je. tapi kalau kita ignore benda2 kecik mcm tu, it may cause bigger problem. sejak tu saya akan risau kalau dgr meow saya bersin
Reply With Quote
  #5  
Old 08-13-2010, 04:15 PM
bell_reena's Avatar
bell_reena bell_reena is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 3
Rep Power: 0
bell_reena is on a distinguished road
Default Re: kucingku sakit mata...

my BELL kena sakit mata dah 2 3 hari....mula2 taik mata banyak..lepas tu mata dia berair....sekarang mata sebelah kanan dah bengkak...dah sepet pun...

nak bawa dia pergi klinik...husband pulak busy keje balik malam...mana ada klinik buka...reena pulak dah sarat sangat tunggu hari tak boleh bawa kereta..lagipun dah sarat2 macam ni duit memang macam air je mengalir...

tade ada call klinik kerajaan haiwan kat shah alam..dia orang cakap dia orang tutup sabtu ahad..kalau buka pun isnin..tadi ni tengok sebelah kiri pulak dah banyak taik mata..risau pulak berjangkit ke kiri....

lepas tu dia orang bagi suggestion suruh beli ubat NICOL EYE DROP kat farmasi mana2...
memang dia orang pun pakai ubat tu kat klinik tu....dia orang cakap isnin tak baik bawa pergi sana..
ada siapa2 tau pasal ubat tu tak??

Last edited by blackie007; 08-14-2010 at 02:20 PM. Reason: inappropriate language use - short form & sms language
Reply With Quote
  #6  
Old 08-13-2010, 05:10 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 17
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: kucingku sakit mata...

Quote:
Originally Posted by bell_reena View Post
my BELL kena sakit mata dah 2 3 ari....mula2 taik mata byk..pas tu mata dia berair....skrg mata sblh kanan dah bengkak...dah sepet pun...

nak bawa dia pi klinik...husband plak bz keje balik mlm...mana de klinik buka...reena plak dah sarat sgt tunggu ari tak leh bawa keter..lgpun dah sarat2 mcm ni duit mmg mcm air je mengalir...

td ada kol klinik kerajaan haiwan kt shah alam..dorg ckp dorg tutup sabtu ahad..kalo buka pun isnin..td ni tgk sblh kiri plak dah byk taik mata..riso plak berjangkit ke kiri....

pas tu dorg bg suggestion suh beli ubat NICOL EYE DROP kt farmasi mana2...
mmg dorg pn pakai ubat tu kt klinik tu....dorg ckp isnin tak baik bawa pi sana..
ada sapa2 tau sal ubat tu tak??
Salam Reena,

Saya syorkan jangan suka suka letak ubat mata kat mata kucing tanpa jumpa atau tanpa recommendation VET. Bukan apa takut kita salah letak nanti... mata kucing kita pula jadi teruk dan bukannya baik.

Kalo tak sempat nak bawa g vet pada hari biasa.... Reena boleh bawa kucing Reena ke Klinik Dr. Teoh yang buka from Tuesday to Sunday from 10.00 am to 7.00 pm. Harga pun sangat berpatutan. Pemeriksaan doctor pun sangat rapi. Klinik dia kat Pandan Indah berdepan ngan Balai Polis Pandan Indah je. Kalo nak number telephone tolong PM saya ye.

Baru baru nie anak kucing saya pun sakit mata, banyak tahi mata kuar sampai tutup rapat. Saya tak berani nak letak ubat mata dan nasib baik juga saya tak letak sebab bila bawa g vet, vet kata bukan sakit mata tapi selsema yang mengakibatkan mata bertahi mata.

So nasihat saya, tolong la bawa kucing Reena ke vet. Jangan suka suka letak ubat tanpa nasihat dari Vet ye.
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #7  
Old 08-13-2010, 05:56 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 15
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: kucingku sakit mata...

Setuju juga ngan kak Nurul. Kucing tue dah bengkak mata.. dah teruk maksudnya kena vet sahaja buat rawatan susulan.

Lagi satu..wow diorang bagi prescription over the phone.. tanpa tengok kucing.. that is darn dangaerous.. bahayanya.. manalah orang tak sceptical dengan diorang..
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #8  
Old 08-17-2010, 06:00 PM
bell_reena's Avatar
bell_reena bell_reena is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 3
Rep Power: 0
bell_reena is on a distinguished road
Default Re: kucingku sakit mata...

Quote:
Originally Posted by Felix The Cat View Post
Salam Reena,

Saya syorkan jangan suka suka letak ubat mata kat mata kucing tanpa jumpa atau tanpa recommendation VET. Bukan apa takut kita salah letak nanti... mata kucing kita pula jadi teruk dan bukannya baik.

Kalo tak sempat nak bawa g vet pada hari biasa.... Reena boleh bawa kucing Reena ke Klinik Dr. Teoh yang buka from Tuesday to Sunday from 10.00 am to 7.00 pm. Harga pun sangat berpatutan. Pemeriksaan doctor pun sangat rapi. Klinik dia kat Pandan Indah berdepan ngan Balai Polis Pandan Indah je. Kalo nak number telephone tolong PM saya ye.

Baru baru nie anak kucing saya pun sakit mata, banyak tahi mata kuar sampai tutup rapat. Saya tak berani nak letak ubat mata dan nasib baik juga saya tak letak sebab bila bawa g vet, vet kata bukan sakit mata tapi selsema yang mengakibatkan mata bertahi mata.

So nasihat saya, tolong la bawa kucing Reena ke vet. Jangan suka suka letak ubat tanpa nasihat dari Vet ye.
reena dah bawa bell pegi jumpa vet...rupanya tak de la mahal sangat..kena rm6 je..pegi kat swasta kat area klang sentral je pun...tak sampai hati tengok mata bell macam tu...cakap dengan husband kita dah jaga dia tapi kita tak jaga betul2...tu yang bawa juga dia pegi...sekarang dah nampak ok sikit...tapi belum baik sepenuhnya...cuma taik mata still ada lagi...vet cakap kena bersihkan selalu taik mata dia tu...dia bagi ubat nama neo deca
Reply With Quote
  #9  
Old 08-20-2010, 11:23 AM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 17
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: kucingku sakit mata...

Quote:
Originally Posted by bell_reena View Post
reena dah bawa bell pegi jumpa vet...rupanya tak de la mahal sangat..kena rm6 je..pegi kat swasta kat area klang sentral je pun...tak sampai hati tengok mata bell macam tu...cakap dengan husband kita dah jaga dia tapi kita tak jaga betul2...tu yang bawa juga dia pegi...sekarang dah nampak ok sikit...tapi belum baik sepenuhnya...cuma taik mata still ada lagi...vet cakap kena bersihkan selalu taik mata dia tu...dia bagi ubat nama neo deca
Alhamdulilah
Semoga Bell cepat sembuh... Amin.
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #10  
Old 09-01-2010, 02:08 PM
adem84's Avatar
adem84 adem84 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jul 2010
Location: PJ
Posts: 7
Rep Power: 0
adem84 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to adem84
Default Re: kucingku sakit mata...

Ada satu ubat yg mujarab but terlupa nama dia saya beli dekat petshop harga dia RM9. Dlm bentuk paste... Cuma letak kat mata kucing 2 -3 x letak dah ok.. hehhee

Adem Aizad
http://ademncats.blogspot.com
Reply With Quote
  #11  
Old 09-01-2010, 02:18 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 16
FurKids is on a distinguished road
Default Re: kucingku sakit mata...

Quote:
Originally Posted by adem84 View Post
Ada satu ubat yg mujarab but terlupa nama dia saya beli dekat petshop harga dia RM9. Dlm bentuk paste... Cuma letak kat mata kucing 2 -3 x letak dah ok.. hehhee

Adem Aizad
http://ademncats.blogspot.com
Jangan hehhee pasal sakit mata kucing, kawan ... silap langkah boleh jadi buta. Jangan letak ubat sebarangan tanpa nasihat vet.

Punca sakit mata ada banyak jenis. Ada yg respond kepada antibiotik tertentu tetapi tidak kepada antibiotik lain.

Jangan sekali-kali taroh ubat jenis steroid. This is only used as a last resort and dispensed by the vet, bukan main beli-beli sendiri kat kedai walaupun banyak yg dijual secara bebas kat kedai dan tokay kedai pun kuat recommend, sebab once you start using ubat steroid, you akan buat semua antibiotik lain useless dan tak mujarab lagi. And apabila lain kali sakit mata lagi dan dia tak respond kepada steroid yg you gunakan tu, you have no more medicine to treat the eye problem and your cat will end up blind! Sama case mcm manusia.

Oleh kerana itu, the first time kena sesuatu penyakit, doktor yg baik dan berpengetahuan will always use the mildest antibiotik to treat the problem first. As the bacteria develops resistance to that particular antibiotic, you move on to use another one which the bacteria has not developed a resistance to.

This way, you have several antibiotics up your sleeve to treat a problem, keeping your silver bullets last.

Jangan main-main dengan penyakit bakteria and create resistant strains of bacteria out of ignorance. Jangan cuba jimat $$ this way. Please use the vet.
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #12  
Old 09-01-2010, 05:42 PM
Baby Baby is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 60
Rep Power: 13
Baby is on a distinguished road
Default Re: kucingku sakit mata...

Baby pun nak share sikit info....Baru-baru ni kucing baby pon ade sakit mata.. teruk... da tertutup abes n bengkak... so bawa g vet n doc ckp ni da bengkak takut infection n kene remove eyeball dia.. doc bg tablet untuk hilangkan bengkak..

Doc tanya bg ubat ape.. n cakap la last time ada terramycine and doc ckp teramycine x la elok sgt.. ada satu lagi ubat nama "GENTAMYCINE" (tak pasti ejaan dia) RM10 dia ckp ubat ni elok.. n TAK boleh la letak 2 kali sehari je... atleast kene 6 times a day untuk treatment.. doc kate kalau 2 kali xda effect ape2 pon..

tapi before apply doc suh cuci mata dgn AIR SALINE dlu...beli kat vet RM6 je.. doc demonstrate la cara nak cuci mata cam mata mocca da tak boleh bukak n doc juz amek syringe, bukak sikit mata dia n pancut je ke dalam mata dia utk remove ape2 kuman.. then apply la ubat. mata mocca mmg da teruk sgt.. n sekarang da slowly nak baik da...
Reply With Quote
  #13  
Old 07-08-2011, 12:09 PM
Lia_Mislia Lia_Mislia is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 3
Rep Power: 0
Lia_Mislia is on a distinguished road
Default Re: kucingku sakit mata...

Salam sejahtera...

Anak kucing yg sy pelihara ni baru berumo hampir 3minggu. Cian kat dia sakit mate belah kanan. Even ade org suggested gune air suam+garam tp masih blum berhasil. Nk bawak ke vet takut mahal pule. Sy dok area sentul. Ade cdgn x utk vet clinic yg berpatutan hargenye? Sbb vet clinic yg kat titiwangsa tu mahal benar2 la...

Kebiasaannye org kate air liur ibu kucing tu penawar tetapi setelah ibu kucing tu jilat mate anaknye tu, tertutup semule mate anaknye itu. Ade 2 ekor anaknye yg mengalami nasib yg same.

Terima kasih.
Reply With Quote
  #14  
Old 07-08-2011, 02:45 PM
x-rulez's Avatar
x-rulez x-rulez is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2011
Location: Gombak, Kuala Lumpur
Posts: 140
Rep Power: 12
x-rulez is on a distinguished road
Default Re: kucingku sakit mata...

Quote:
Originally Posted by Lia_Mislia View Post
Salam sejahtera...

Anak kucing yg sy pelihara ni baru berumo hampir 3minggu. Cian kat dia sakit mate belah kanan. Even ade org suggested gune air suam+garam tp masih blum berhasil. Nk bawak ke vet takut mahal pule. Sy dok area sentul. Ade cdgn x utk vet clinic yg berpatutan hargenye? Sbb vet clinic yg kat titiwangsa tu mahal benar2 la...

Kebiasaannye org kate air liur ibu kucing tu penawar tetapi setelah ibu kucing tu jilat mate anaknye tu, tertutup semule mate anaknye itu. Ade 2 ekor anaknye yg mengalami nasib yg same.

Terima kasih.

dok area sentul kat mana?family sy pun dok kat sentul gak...sy selalu pegi klinik muezza kat jln Gombak...tempat dia dekat dgn sentul...harga dia caj xdala mahal sgt...u boleh try la klinik ni
Reply With Quote
  #15  
Old 01-26-2012, 12:22 PM
nazrin1905 nazrin1905 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 8
Rep Power: 0
nazrin1905 is on a distinguished road
Default Re: kucingku sakit mata...

Salam semua...

Nak tanya something pasal sakit mata ni.. Mula-mula saya perasan mata anak kucing saya tak bercahaya. Anak mata hitam tu jadi warna kelabu. Lepas tu macam ada lendir2 bila saya lap mata dia dengan tisu basah. Akan nampak jelas bila waktu malam (jadi kelabu). Mula-mula hanya sebelah mata, tapi semalam dua-dua belah mata hitam jadi kelabu. Buat apoiment dengan vet harini sebab semalam dokter masih cuti. Ada pandangan dari forumers??
Terima kasih...
Reply With Quote
  #16  
Old 01-26-2012, 08:59 PM
NajmiAlwan NajmiAlwan is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 18
Rep Power: 0
NajmiAlwan is on a distinguished road
Default Re: kucingku sakit mata...

heheheh......caye ke tak, sy penah titik eye mo bila kucing saya sakit mata..setitik setiap mata...elok je, nk tgok kucing sy..sila2 la tgok kt profile saya eh...t.q
Reply With Quote
  #17  
Old 01-27-2012, 12:58 AM
wunan wunan is offline
Animal Lover
 
Join Date: Nov 2011
Location: Alor Star/Sg Petani
Posts: 9
Rep Power: 0
wunan is on a distinguished road
Default Re: kucingku sakit mata...

Quote:
Originally Posted by bell_reena View Post
reena dah bawa bell pegi jumpa vet...rupanya tak de la mahal sangat..kena rm6 je..pegi kat swasta kat area klang sentral je pun...tak sampai hati tengok mata bell macam tu...cakap dengan husband kita dah jaga dia tapi kita tak jaga betul2...tu yang bawa juga dia pegi...sekarang dah nampak ok sikit...tapi belum baik sepenuhnya...cuma taik mata still ada lagi...vet cakap kena bersihkan selalu taik mata dia tu...dia bagi ubat nama neo deca
thru exp sy rsa neo deca ni mmg bgus la untuk sakit mata ni..tp owner tu mmg kena rajin la bersihkan mata anak2 bulus tu slalu..furthermore this med can also be applied to treat ear problems..tp sm jgk owner kena la rajin2 bersihkan..based on exp, lps apply ubat ni dlm ms 2 ari kita dah boleh nmpk kesannya..tp mcm yg otai2 slalu dok kata..kalau dah sakit teruk sgt nmpknya tu ptt consult vet dl la seblom ambil apa2 tindakan...
__________________
Where are we going?"
"Nowhere."
"So what's the rush?
Reply With Quote
  #18  
Old 01-28-2012, 09:41 AM
izy-razali izy-razali is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 1
Rep Power: 0
izy-razali is on a distinguished road
Red face Re: kucingku sakit mata...

Quote:
Originally Posted by Felix The Cat View Post
Salam Ida.....

Rasanya better bawa kucing Ida ke Vet kalo macam tu.
Jangan di biar nanti melarat lagi teruk.
Kalo ikut kita leh beli ubat mata untuk manusia iaitu 'Teramycin' yang boleh didapati kat pharmacy tapi akk tak berani wat recommendation tu sebab bukan Vet.
So.... just bawa g Vet dan tengok apa vet kata.
Akk pernah dengar juga kalo telinga kucing tu ada earmites... ia boleh menyebabkan mata kucing tu bertahi mata ngan teruk.
saye ade ank kucing 2 eko umo bru 1 bln KIKI(betina) n KAKA(jantan) adik beradik,dua2 sakit mate blah kanan.....ble ade taik mate je m't xblh bkk mate sian saye tgk,saye hanye lap ngn putik kapas basah....lg 1,kiki n kaka ni xpandai mkn la...asik menyusu je(botol),saye bg friskies tp yg dh direndam ngn air la sbb nk bg lembek...mcm mne yek nk aja mkn,ssh la... saye ni bru2 nk jage kucing ats permintaan ank2..sblm ni ade jgk seko tp dh mati sbb cirit birit..klinik kt pdn indah 2 murah x?
Reply With Quote
  #19  
Old 07-16-2012, 07:45 PM
Dyang Hadiffira Dyang Hadiffira is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jul 2012
Location: Sibu,Sarawak
Posts: 2
Rep Power: 0
Dyang Hadiffira is on a distinguished road
Default Re: kucingku sakit mata...


Anak kucing saya c Tom,baru 2 bulan lebih umurnya...baru semalam tengok dia sakit mata,setakat ni cuma lap ngan air suam je,buang tahi mata nya...baru ingat nak letak ubat Terramycin kat c Tom,tp takut nanti emak c Tom pi jilat...sebab c Tom ni still menyusu badan.Masalahnya kalau saya letak ubat Terramycin tu,ada tak kesan sampingan jika mak c Tom ni tiba2 jilat ms bersihkn Tom ni.TQ byk2...
Reply With Quote
  #20  
Old 07-17-2012, 04:55 AM
jouhari jouhari is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2012
Location: Cyberjaya
Posts: 115
Rep Power: 11
jouhari is on a distinguished road
Default Re: kucingku sakit mata...

Quote:
Originally Posted by Dyang Hadiffira View Post
Anak kucing saya c Tom,baru 2 bulan lebih umurnya...baru semalam tengok dia sakit mata,setakat ni cuma lap ngan air suam je,buang tahi mata nya...baru ingat nak letak ubat Terramycin kat c Tom,tp takut nanti emak c Tom pi jilat...sebab c Tom ni still menyusu badan.Masalahnya kalau saya letak ubat Terramycin tu,ada tak kesan sampingan jika mak c Tom ni tiba2 jilat ms bersihkn Tom ni.TQ byk2...
good question. googled it

http://www.ehow.com/about_6519854_te...n-kittens.html

Mak dia no problem but the effect is ubat tom kurang majarab la. In rare cases it could rosakkan gigi if you read kat wikipedia
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Kucing ku sakit mata Pak Lubis Health, Disease & Diet 26 02-23-2011 03:55 PM
kucing asyik kluar tahi mata crool Cats & Kittens 23 01-27-2010 11:33 PM
Help! Kucingku ada worm!!! Fareen Cats & Kittens 17 10-15-2009 10:18 PM
Mata style merah...berair...ade solution tak??? hana Cats & Kittens 15 08-03-2009 02:23 PM
Sakit Mata Chitam Vets & Docs Reviews 22 10-14-2008 03:08 PM


All times are GMT +8. The time now is 07:37 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.