Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 11-15-2009, 09:12 PM
beben&gegurl's Avatar
beben&gegurl beben&gegurl is offline
Animal Lover
 
Join Date: Nov 2009
Location: Bangsar, Kuala Lumpur
Posts: 11
Rep Power: 0
beben&gegurl is on a distinguished road
Smile Baru bermula memelihara kucing

hye kengkawan semua..... boleh x kita kongsi pengalaman memelihara kucing?

Aku baru mula memelihara kucing beberapa bulan yang lalu... Aku dapat kucing nie dari member aku sendiri. 2 ekor kucing adik beradik. yang jantan bernama ben dan betina gurl.

Beginilah ceritanyer.... Member ofis aku nie nak tambah kucing yang ada kat umah dia. Dia minta lah member dia yg ada kucing lebih bawak kat ofis sebab dia nak bawak balik........ Setelah member dia nie dtg ofis nak bagi kucing kat member aku nie tiba-tiba dia x nak sebab kucing yg nak dibagi dah berusia 7 bulan.. member aku nak yg 3-4 bulan. Oleh sebab nak jaga hati kengkwn terima sahajalah kucing tu... Selepas owner kucing tu balik member aku x nak kucing tu... Dah lah kucing tu berkeliaran kat dlm ofis aku..... dia offer kat aku suruh aku jaga tapi aku tolak.. aku takut x boleh nak bagi komitmen. Oleh sebab aku kesian kucing tu x bertuan terpaksa aku bantu call member aku yang lain yg nak kucing tu... berpuluh org jugaklah aku call semua reject x nak pelihara.. hati aku bertambah kesian tgk kucing tu.... Last aku call kakak aku dia pulak bersedia nak ambik kucing tu.. arrrrr tenang hati aku sebab dah ada org yg bersedia utk menerima kucing 2 ekor tu. Dengan pantas aku bawak balik (waktu ofis hour) umah mak simpan dulu sementara sebab nanti kakak aku balik keje dia akan ambik ben n gurl.

Dah sampai umah mak aku, mak aku pulak berminat dengan ben dan gurl nie... Dia kata cantik. Dah lah dia x bg kakak aku ambik bawak balik umah. Puas mak aku pujuk kakak yg dia nak ben n gurl nie...... Last kakak aku mengalah juga. Oleh sebab mak aku berniaga dia xde kesempatan nak jaga sepenuhnyer..

Akhirnyer aku juga lah yg memelihara si ben dan gurl sehingga kini. Aku dah bela hampir 4 bulan. Oleh sebab nama aku BEN sama juga ngan nama kucing aku terpaksa aku tukar nama kucing aku dar ben ke beben dan gegurl..hehehehehhehe

Aku belajar banyak pengalaman dengan memelihara kucing nie.... Dan masa aku juga berubah kerana aku kene spent time selalu dengan dia kat umah. Aku selalu jugak tanya doktor bagaimana hendak menjaga dia dengan sempurna. Biarlah bagi aku spent time dan duit yang banyak tetapi aku bahagia bersama dia......

Dulu aku bagi makan iam tetapi najis dia berbau dengan kuat... atas nasihat doktor aku tukar kepada Royal Canin indoor.. Alhamdulillah bau najis dia berkurang.

Pada hari nie aku hantar dia gi klinik utk pembedahan kembiri. Yang beben berjaya menjalani pembedahan dan gegurl dokor x dapat lakukan sebab pelali yg diberi x sesuai utk gegurl. Doktor nasihatkan supaya ke klinik vet yg lain yg mempunyai pelalian mengunakan gas.

Sedih juga aku tgk beben kesayangan aku yg masih keadaan separa sedar nie.. Tapi apakan daya demi masa depan dia aku terpaksa lakukan.......
Reply With Quote
  #2  
Old 11-15-2009, 09:23 PM
Fareen's Avatar
Fareen Fareen is offline
Cat Slave
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 605
Rep Power: 13
Fareen is on a distinguished road
Default Re: Baru bermula memelihara kucing

Hi Ben,

Sedaplah pulak dengar cerita awak ni

Postlah gambar beben dan gegurl. Sure cute kan? Eloklah awak hantar diorang untuk neutering ni walaupun masa Fareen memula hantar Dexter gi neuter, nervous lah jugak. Takut dia rasa sakit. Tapi untuk male cats, operasinya simple je. Kalau female yang complicated sikit. Apa2 pun untuk kebaikkan dorang gak kan. Fareen dulu, hantar Dexter kat private vet di Kota Damansara. Kat sana, lepas castrate, dia tido semalam untuk pemerhatian. So esoknya bila amik, dia dah okay dah so x de lah nampak keadaan dia lemah. Cuma bila balik dia moody sikit and jalan sikit kengkang

So, gegurl nanti nak hantar vet mana?
__________________

Proud mummy of Sophie / Dexter / Yuki / Heidi / Optimus

Feed your cats BARF!
www.catnutrition.org
Reply With Quote
  #3  
Old 11-15-2009, 09:29 PM
beben&gegurl's Avatar
beben&gegurl beben&gegurl is offline
Animal Lover
 
Join Date: Nov 2009
Location: Bangsar, Kuala Lumpur
Posts: 11
Rep Power: 0
beben&gegurl is on a distinguished road
Default Re: Baru bermula memelihara kucing

Quote:
Originally Posted by Fareen View Post
Hi Ben,

Sedaplah pulak dengar cerita awak ni

Postlah gambar beben dan gegurl. Sure cute kan? Eloklah awak hantar diorang untuk neutering ni walaupun masa Fareen memula hantar Dexter gi neuter, nervous lah jugak. Takut dia rasa sakit. Tapi untuk male cats, operasinya simple je. Kalau female yang complicated sikit. Apa2 pun untuk kebaikkan dorang gak kan. Fareen dulu, hantar Dexter kat private vet di Kota Damansara. Kat sana, lepas castrate, dia tido semalam untuk pemerhatian. So esoknya bila amik, dia dah okay dah so x de lah nampak keadaan dia lemah. Cuma bila balik dia moody sikit and jalan sikit kengkang

So, gegurl nanti nak hantar vet mana?


Gambar dia jap lg aku uploadkan....

Gegurl x sure lagi mungkin aku hantar kat hospital vet kat jalan ipoh tu kot....
Reply With Quote
  #4  
Old 11-15-2009, 09:43 PM
CikLola's Avatar
CikLola CikLola is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Location: taman keramat
Posts: 520
Rep Power: 13
CikLola is on a distinguished road
Default Re: Baru bermula memelihara kucing

olaa ben..tsgt detail mceritakn kisah beben n gegurl...ngah upload pic dowang ekhh..huhu x sabo lak..
__________________
www.mrssengal.blogspot.com
Reply With Quote
  #5  
Old 11-15-2009, 09:48 PM
beben&gegurl's Avatar
beben&gegurl beben&gegurl is offline
Animal Lover
 
Join Date: Nov 2009
Location: Bangsar, Kuala Lumpur
Posts: 11
Rep Power: 0
beben&gegurl is on a distinguished road
Default Re: Baru bermula memelihara kucing

Quote:
Originally Posted by CikLola View Post
olaa ben..tsgt detail mceritakn kisah beben n gegurl...ngah upload pic dowang ekhh..huhu x sabo lak..
Heheheh tgg jap ek.... aku tgh melayan si beben tu.. kesian aku tgk dia... terpaksa aku dukung dia nak bawak dia gi buang air kecil.... aku risau kene jangkitan kuman... doktor tu x balut kesan minor operation tu......... kene jaga dengan rapi nie..... Risau beb......... lantai umah dah 2 kali aku mop..... klu bleh nak bersih semua...... towel mandi dia pun kene rendam dan cuci dengan dengan cloroc............
Reply With Quote
  #6  
Old 11-15-2009, 10:13 PM
CikLola's Avatar
CikLola CikLola is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Location: taman keramat
Posts: 520
Rep Power: 13
CikLola is on a distinguished road
Default Re: Baru bermula memelihara kucing

hoho..jg elok2 r ben..bahaya tuh...
tkt ada side effect nnt
__________________
www.mrssengal.blogspot.com
Reply With Quote
  #7  
Old 11-15-2009, 10:33 PM
beben&gegurl's Avatar
beben&gegurl beben&gegurl is offline
Animal Lover
 
Join Date: Nov 2009
Location: Bangsar, Kuala Lumpur
Posts: 11
Rep Power: 0
beben&gegurl is on a distinguished road
Default Re: Baru bermula memelihara kucing

Quote:
Originally Posted by CikLola View Post
olaa ben..tsgt detail mceritakn kisah beben n gegurl...ngah upload pic dowang ekhh..huhu x sabo lak..
Pic xleh upload ar... naper?
Reply With Quote
  #8  
Old 11-15-2009, 10:35 PM
CikLola's Avatar
CikLola CikLola is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Location: taman keramat
Posts: 520
Rep Power: 13
CikLola is on a distinguished road
Default Re: Baru bermula memelihara kucing

Quote:
Originally Posted by beben&gegurl View Post
Pic xleh upload ar... naper?
uiks nape xleh..adey3..sowie ekhh lola xdpt tlg lew ben..huhu
__________________
www.mrssengal.blogspot.com
Reply With Quote
  #9  
Old 11-15-2009, 11:37 PM
Ekien Ashikin Ekien Ashikin is offline
Cats lover...
 
Join Date: Nov 2009
Location: rawang..
Posts: 210
Rep Power: 13
Ekien Ashikin is on a distinguished road
Default Re: Baru bermula memelihara kucing

bile bace sume post kat sini baru ase excited sgt nak jage henry dgn betul2... ye la.. b4 dis jage meow gak... tapi xad la pai bwk g vet.. coz dok kt kg kan.... huhuhu.. n now bila da pindah baru tau byk sgt yg kite perlu jage pd meow ni n yg penting ekien berazam xnak take henry for granted...

so ad x sesape cadangkan vet mane ekien nak jumpe utk my dear henry nnti coz ekien baru agy kat rawang ni.. n x familiar sgt... yg expert pun jalan g setapak je dar rawang... yg lain sumer faul.. huhuu

plezzz (ke nak kene bukak thread baru utk dpt respon yg much better?)
Reply With Quote
  #10  
Old 11-16-2009, 12:20 PM
ms pasola ms pasola is offline
insan biasa
 
Join Date: Sep 2009
Location: pasir bedengung
Posts: 191
Rep Power: 13
ms pasola is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to ms pasola
Default Re: Baru bermula memelihara kucing

Quote:
Originally Posted by Ekien Ashikin View Post
bile bace sume post kat sini baru ase excited sgt nak jage henry dgn betul2... ye la.. b4 dis jage meow gak... tapi xad la pai bwk g vet.. coz dok kt kg kan.... huhuhu.. n now bila da pindah baru tau byk sgt yg kite perlu jage pd meow ni n yg penting ekien berazam xnak take henry for granted...

so ad x sesape cadangkan vet mane ekien nak jumpe utk my dear henry nnti coz ekien baru agy kat rawang ni.. n x familiar sgt... yg expert pun jalan g setapak je dar rawang... yg lain sumer faul.. huhuu

plezzz (ke nak kene bukak thread baru utk dpt respon yg much better?)
ekien- ce surf kt tenet utk cr vet area rawang..n x silap tu hr ade 1 thread kat sini list vet area kl n selangor..ce surf plan2 la eh..gud luck
Reply With Quote
  #11  
Old 11-16-2009, 12:26 PM
ms pasola ms pasola is offline
insan biasa
 
Join Date: Sep 2009
Location: pasir bedengung
Posts: 191
Rep Power: 13
ms pasola is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to ms pasola
Default Re: Baru bermula memelihara kucing

Quote:
Originally Posted by beben&gegurl View Post
Pic xleh upload ar... naper?
xleh uplod cmne tu?msg pe yg kua?
Reply With Quote
  #12  
Old 11-17-2009, 06:05 PM
beben&gegurl's Avatar
beben&gegurl beben&gegurl is offline
Animal Lover
 
Join Date: Nov 2009
Location: Bangsar, Kuala Lumpur
Posts: 11
Rep Power: 0
beben&gegurl is on a distinguished road
Default Re: Baru bermula memelihara kucing

Quote:
Originally Posted by ms pasola View Post
xleh uplod cmne tu?msg pe yg kua?

Nanti aku cuba upload balik.......
Reply With Quote
  #13  
Old 11-17-2009, 11:25 PM
beben&gegurl's Avatar
beben&gegurl beben&gegurl is offline
Animal Lover
 
Join Date: Nov 2009
Location: Bangsar, Kuala Lumpur
Posts: 11
Rep Power: 0
beben&gegurl is on a distinguished road
Default Re: Baru bermula memelihara kucing

Quote:
Originally Posted by beben&gegurl View Post
Nanti aku cuba upload balik.......

Nie pic dia........
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Beben&gegurl 1.jpg
Views:	118
Size:	33.6 KB
ID:	7966  
Reply With Quote
  #14  
Old 11-18-2009, 02:33 PM
ms pasola ms pasola is offline
insan biasa
 
Join Date: Sep 2009
Location: pasir bedengung
Posts: 191
Rep Power: 13
ms pasola is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to ms pasola
Default Re: Baru bermula memelihara kucing

comel nye dorg!da la tgh tido rapat2 cmtu...
Reply With Quote
  #15  
Old 11-18-2009, 03:14 PM
ayumisha's Avatar
ayumisha ayumisha is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Location: ayer keroh, melaka
Posts: 218
Rep Power: 13
ayumisha is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to ayumisha
Default Re: Baru bermula memelihara kucing

Quote:
Originally Posted by beben&gegurl View Post
Nie pic dia........
comeynyeee.. twin lak tu.. same je bulu dorg..hihi
Reply With Quote
  #16  
Old 11-18-2009, 06:41 PM
beben&gegurl's Avatar
beben&gegurl beben&gegurl is offline
Animal Lover
 
Join Date: Nov 2009
Location: Bangsar, Kuala Lumpur
Posts: 11
Rep Power: 0
beben&gegurl is on a distinguished road
Default Re: Baru bermula memelihara kucing

Ben pun rasa pelik kucing 2 beradik nie boleh sama warna dan corak...

Yang sebelah kiri tu abgnyer dan kanan adiknyer.... Diorg klu tido memang selalu begitu...... dan asyik cemburu antara 1 sama lain.... Bila ben belai si beben, si gegurl akan mula cemburu dan nak jugak dibelai...... macam maner nak pisah kan?
Reply With Quote
  #17  
Old 11-18-2009, 06:50 PM
ayumisha's Avatar
ayumisha ayumisha is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Location: ayer keroh, melaka
Posts: 218
Rep Power: 13
ayumisha is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to ayumisha
Default Re: Baru bermula memelihara kucing

Quote:
Originally Posted by beben&gegurl View Post
Ben pun rasa pelik kucing 2 beradik nie boleh sama warna dan corak...

Yang sebelah kiri tu abgnyer dan kanan adiknyer.... Diorg klu tido memang selalu begitu...... dan asyik cemburu antara 1 sama lain.... Bila ben belai si beben, si gegurl akan mula cemburu dan nak jugak dibelai...... macam maner nak pisah kan?
hehe,name pun adik beradik,mst same..hehe.. kucing mmg suke cemburu,kucing ayu pun klu sekor kene belai,yang len pun dtg menyendeng...hehe..
Reply With Quote
  #18  
Old 11-18-2009, 08:41 PM
CikLola's Avatar
CikLola CikLola is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2009
Location: taman keramat
Posts: 520
Rep Power: 13
CikLola is on a distinguished road
Default Re: Baru bermula memelihara kucing

ben..kalu dh satu kaler...dik bradik..nk pisah..nk sekor sure dmm or sakit..cm mok n pjg lola..rituh pisahkn sbb sakit..da mok majuk xnk mkn..neh dh bjumpe..haru biru..tp yg mok(adik)kuat btul cemburu..huhuhu
__________________
www.mrssengal.blogspot.com
Reply With Quote
  #19  
Old 11-19-2009, 12:28 PM
ms pasola ms pasola is offline
insan biasa
 
Join Date: Sep 2009
Location: pasir bedengung
Posts: 191
Rep Power: 13
ms pasola is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to ms pasola
Default Re: Baru bermula memelihara kucing

knp nk di pisahkan?
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
biak kucing. jual kucing kimping Health, Disease & Diet 74 07-28-2012 03:04 PM
Ni kucing jenis ape ye?org baru kat sini naq1989 Cats & Kittens 51 08-20-2011 03:31 AM
Gambar Kucing-Kucing Yang Lucu naq1989 Cat TV and Photos 0 11-11-2009 06:15 AM
Kebenaran memelihara kucing di flat/apartment/kondo mmir General Discussion 136 08-26-2009 10:24 PM
Anak Kucing Baru Jumpa...... BeaYongJune Health, Disease & Diet 21 06-17-2009 04:27 PM


All times are GMT +8. The time now is 01:28 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.