Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Cat DIY

Cat DIY Do It Yourself Cat Stuff, Furniture, Gadgets, etc. No need to pay lots of money to buy.

Reply
 
Thread Tools
  #481  
Old 09-09-2010, 05:56 PM
PusaChomel's Avatar
PusaChomel PusaChomel is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2010
Location: puChonG
Posts: 44
Rep Power: 0
PusaChomel is on a distinguished road
Default Re: DIY Cat Product

tali guni kat mana nak dapat? kedai hardware boleh dijumpai tak? rase nak buat scratcher ni....
Reply With Quote
  #482  
Old 09-09-2010, 10:07 PM
MidnightMaiden's Avatar
MidnightMaiden MidnightMaiden is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 199
Rep Power: 13
MidnightMaiden is on a distinguished road
Default Re: DIY Cat Product

Most hardware stores will have it. Try Ace Hardware, I bought it there before. They also have alternatives, you may use other types of coarse rope as long as they're not the oiled type
Reply With Quote
  #483  
Old 09-14-2010, 04:43 AM
izwanbest's Avatar
izwanbest izwanbest is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 122
Rep Power: 13
izwanbest is on a distinguished road
Default Re: DIY Cat Product

abg suhaimy ada lagi ke?? ingat nak bekerjasama buat cage untuk2 anak2 saya ada 4 ekor... akan tambah lagi byk di masa hadapan
Reply With Quote
  #484  
Old 09-14-2010, 03:05 PM
Baby Baby is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 60
Rep Power: 13
Baby is on a distinguished road
Default Re: DIY Cat Product

Kat Ace hardware mmg ade.. yang baby beli RM0.40 sekaki... baru mgu lpas beli.. tapi yang besar punye.. besar sikit saiz tali dia dr yg normal cat scratcher yg ade jual kat kedai.. tp ok je pon....
baby pon tgh nak memulakan projek membuat cat tree sendri... hahahaa... malam ni nak start... nanti baby upload gambar...
Reply With Quote
  #485  
Old 09-27-2010, 02:01 PM
phatgurl phatgurl is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 47
Rep Power: 0
phatgurl is on a distinguished road
Default Re: DIY Cat Product

nanti share la pics homemade scratcher tu ye... boleh la kami jadikan inspirasi
__________________
http://phattgurll.blogspot.com
Reply With Quote
  #486  
Old 09-27-2010, 03:54 PM
Baby Baby is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 60
Rep Power: 13
Baby is on a distinguished road
Default Re: DIY Cat Product

Quote:
Originally Posted by phatgurl View Post
nanti share la pics homemade scratcher tu ye... boleh la kami jadikan inspirasi

Hmmm sure.. da siap da pon... tp sbb jarang on9.. harini da online.. tp lupe bawak memory card pulak.. nanti later sy upload.. ala biasa je.. asal ade utk anak2 cakar2.. nt ade masa boleh tambah lagi 4 5 tingkat... huuuu... tungguuu...
Reply With Quote
  #487  
Old 10-19-2010, 03:53 PM
phatgurl phatgurl is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 47
Rep Power: 0
phatgurl is on a distinguished road
Talking Re: DIY Cat Product

Happy sangat sebab semalam encik suami buat cat tunnel untuk kucing kami (yeay!)

Guna kotak dan simple je tapi cukuplah untuk budak kecik tu main nyorok-nyorok... hehehe. Kalau nak tengok gambar ada kat sini ye: http://phattgurll.blogspot.com
__________________
http://phattgurll.blogspot.com
Reply With Quote
  #488  
Old 01-03-2011, 10:55 PM
keen keen is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 21
Rep Power: 0
keen is on a distinguished road
Default Re: DIY Cat Product

projek DIY cat with my hubby..
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	PC180007.jpg
Views:	10798
Size:	125.2 KB
ID:	10517  
Reply With Quote
  #489  
Old 01-04-2011, 05:16 PM
abzalia's Avatar
abzalia abzalia is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2008
Location: Kajang-Putrajaya-Kuching-Oya
Posts: 1,949
Rep Power: 15
abzalia is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to abzalia
Default Re: DIY Cat Product

Quote:
Originally Posted by keen View Post
projek DIY cat with my hubby..
lawa banglo dorg...teringin nak buat utk anak2..
tp x kne tempias ker dorg klu ujan lebat,,?
and thari panas terik sampai ke petang,
dorg x panas ker..?? sbb tgk xde dinding yg dorg bleh berteduh..
rasanya elok dorg nyer atap tuh letak papan lapis utk kurangkan haba
dr atap time thari & tambah dinding utk
elakkan dr kne tempias..

pasir tempat berak & makanan dorg pun x kan basah klu kne hujan..

just cadangan..heheheh
__________________
.::argh..!! susah2, H.A.N.T.A.MS.A.J.A lahhh.::
Reply With Quote
  #490  
Old 01-04-2011, 06:02 PM
keen keen is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 21
Rep Power: 0
keen is on a distinguished road
Default Re: DIY Cat Product

terima kasih atas cadangan...
dah test time hujan lebat...memang tak basah sebab dilindungi pokok kantan yg rimbun. kat belakang tu dah letak blind so hujan dari belakang tak tempias. Kalau dari arah lain tempias sikit2 jer jd sicomel2 boleh nyuruk kat tempat yg tak tempias esp kat sangkar bawah tu...
time panas terik pun dilindungi oleh pokok kantan gak sbb matahari dari arah situ paling terik...lagi satu banyak tingkat dah tambah cuma tak upload gambar..x semua tingkat kena cahaya matahari...
memang buat zink clear spy tak panas n tak gelap sangat..biar si comel nampak semua sudut...
ingat nak renovate lagi kalau ada rezeki biar lebih selesa...
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	PC180035.jpg
Views:	465
Size:	91.3 KB
ID:	10534   Click image for larger version

Name:	PC180036.jpg
Views:	499
Size:	83.2 KB
ID:	10535   Click image for larger version

Name:	PC170026.jpg
Views:	821
Size:	114.4 KB
ID:	10536  

Last edited by keen; 01-04-2011 at 06:09 PM. Reason: add pic
Reply With Quote
  #491  
Old 01-04-2011, 06:38 PM
oni hatamah's Avatar
oni hatamah oni hatamah is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2009
Location: Sering Ukay
Posts: 228
Rep Power: 14
oni hatamah is on a distinguished road
Default Re: DIY Cat Product

Best nya dik...akak pun ingat nak extend gak umah kucing akak.....dah full hse hehehehe.

Tapi dik....in a long term based dia kita patut buat concrete...nanti lama lama kayu tu leh reput gak...ni pengalaman akak...bila basah selalu....akak pun bila extend nak buat base concrete 4 sided at leat 4". tapi tu la akak kena upah org tak dak yg mahir bertukang kat umah.
Reply With Quote
  #492  
Old 01-04-2011, 08:49 PM
keen keen is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 21
Rep Power: 0
keen is on a distinguished road
Default Re: DIY Cat Product

Quote:
Originally Posted by oni hatamah View Post
Best nya dik...akak pun ingat nak extend gak umah kucing akak.....dah full hse hehehehe.

Tapi dik....in a long term based dia kita patut buat concrete...nanti lama lama kayu tu leh reput gak...ni pengalaman akak...bila basah selalu....akak pun bila extend nak buat base concrete 4 sided at leat 4". tapi tu la akak kena upah org tak dak yg mahir bertukang kat umah.
betoi tu.....tu la ingat nak sembur dengan leka/syelek or cat kayu tu supaya tahan lebih lama...tapi bila fikir balik comel2 tu suka mencakar tiang tu so biar je la gitu...harap2 tak ler cepat sangat kayu tu mereput
Reply With Quote
  #493  
Old 01-06-2011, 02:57 PM
abzalia's Avatar
abzalia abzalia is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2008
Location: Kajang-Putrajaya-Kuching-Oya
Posts: 1,949
Rep Power: 15
abzalia is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to abzalia
Default Re: DIY Cat Product

Quote:
Originally Posted by keen View Post
terima kasih atas cadangan...
dah test time hujan lebat...memang tak basah sebab dilindungi pokok kantan yg rimbun. kat belakang tu dah letak blind so hujan dari belakang tak tempias. Kalau dari arah lain tempias sikit2 jer jd sicomel2 boleh nyuruk kat tempat yg tak tempias esp kat sangkar bawah tu...
time panas terik pun dilindungi oleh pokok kantan gak sbb matahari dari arah situ paling terik...lagi satu banyak tingkat dah tambah cuma tak upload gambar..x semua tingkat kena cahaya matahari...
memang buat zink clear spy tak panas n tak gelap sangat..biar si comel nampak semua sudut...
ingat nak renovate lagi kalau ada rezeki biar lebih selesa...
ooo...baru perasan bila dh tgk gambar full, baru nampak..
selesa sgt2 nampak utk dorg...
umh tanah luas bley arr wat cengginih ikut kreativiti kita.. hehehe

btw, dorg poo kat pasir ape ekk..? pasir yg beli ker pasir pantai?
__________________
.::argh..!! susah2, H.A.N.T.A.MS.A.J.A lahhh.::
Reply With Quote
  #494  
Old 01-07-2011, 09:10 PM
keen keen is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 21
Rep Power: 0
keen is on a distinguished road
Default Re: DIY Cat Product

Quote:
Originally Posted by abzalia View Post
ooo...baru perasan bila dh tgk gambar full, baru nampak..
selesa sgt2 nampak utk dorg...
umh tanah luas bley arr wat cengginih ikut kreativiti kita.. hehehe

btw, dorg poo kat pasir ape ekk..? pasir yg beli ker pasir pantai?
dorg poo kat pasir sungai tapi bukan pegi cilok kat mana2 sungai....pasir tu beli kat kedai hardware barang2 nak buat rumah tu...pasir org buat rumah...satu guna RM 5... jimat sikit...

hubby tengah dalam proses nak upgrade lagi rumah dorang tu...nak letak pasir tu dlm litter box..biar nampak bersih sikit katanya...dlm proses pembikinan dining hall pulak..
Reply With Quote
  #495  
Old 01-08-2011, 12:45 AM
abzalia's Avatar
abzalia abzalia is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2008
Location: Kajang-Putrajaya-Kuching-Oya
Posts: 1,949
Rep Power: 15
abzalia is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to abzalia
Default Re: DIY Cat Product

Quote:
Originally Posted by keen View Post
dorg poo kat pasir sungai tapi bukan pegi cilok kat mana2 sungai....pasir tu beli kat kedai hardware barang2 nak buat rumah tu...pasir org buat rumah...satu guna RM 5... jimat sikit...

hubby tengah dalam proses nak upgrade lagi rumah dorang tu...nak letak pasir tu dlm litter box..biar nampak bersih sikit katanya...dlm proses pembikinan dining hall pulak..
tuh la...tgk ari tuh mmg cam pasir buat umh tuh yg tanye..RM5 tuh mmg murah. 1 guni tuh agak2 besar mana & brp kg ekk?? x terfikir lak nak guna pasir sungai neh.. hehehe..

letak dlm litter box lg senang nak bersihkan...just tuang masuk plastic bag jer.. klu biar cam tuh jer, takut time ujan kang mengalir plak air poo & pee dorg kat area dorg nak main2.. heheheh..
__________________
.::argh..!! susah2, H.A.N.T.A.MS.A.J.A lahhh.::
Reply With Quote
  #496  
Old 01-08-2011, 12:49 PM
keen keen is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 21
Rep Power: 0
keen is on a distinguished road
Default Re: DIY Cat Product

Quote:
Originally Posted by abzalia View Post
tuh la...tgk ari tuh mmg cam pasir buat umh tuh yg tanye..RM5 tuh mmg murah. 1 guni tuh agak2 besar mana & brp kg ekk?? x terfikir lak nak guna pasir sungai neh.. hehehe..

letak dlm litter box lg senang nak bersihkan...just tuang masuk plastic bag jer.. klu biar cam tuh jer, takut time ujan kang mengalir plak air poo & pee dorg kat area dorg nak main2.. heheheh..
pasir tu satu guni RM5 tu 50kg lebih besar daripada bungkusan beras paling besar..paham ke saya cakap ape...yang sya tuang kat atas tanah tu satu guni ler (keluasan 3kaki x 3kaki ..dalamnya 1/2 kaki..

kucen2 besar ok dah paham yang kecik2 tu masih dok melepas atas rumput lagi...tgh cari idea camne spy dorg x poo atas rumput...ada idea??
Reply With Quote
  #497  
Old 01-08-2011, 01:20 PM
nicotyyne's Avatar
nicotyyne nicotyyne is offline
Animal Lover
 
Join Date: May 2009
Location: Butterworth, Penang
Posts: 33
Rep Power: 0
nicotyyne is on a distinguished road
Default Re: DIY Cat Product

Quote:
Originally Posted by keen View Post
projek DIY cat with my hubby..
Woowwwww very awesome!! Lama tak nak siapkan...?

Pakai pasir yang jual kat hardware tu ok ke? Lebih kurang macam pakai non-clumping sand la kan.. Bf saya kontraktor.. aritu ada jugak dia cadangkan pakai pasir jenis tu jek. Tapi sebab saya ni dok apartment, letey pakai pasir non-clumping sbb kena kerap buang n bau kuat.

Keen penah try habuk kayu tak?
__________________
The Fluffies & The Purrrrs

Last edited by nicotyyne; 01-08-2011 at 01:25 PM.
Reply With Quote
  #498  
Old 01-09-2011, 08:37 PM
keen keen is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 21
Rep Power: 0
keen is on a distinguished road
Default Re: DIY Cat Product

Quote:
Originally Posted by nicotyyne View Post
Woowwwww very awesome!! Lama tak nak siapkan...?

Pakai pasir yang jual kat hardware tu ok ke? Lebih kurang macam pakai non-clumping sand la kan.. Bf saya kontraktor.. aritu ada jugak dia cadangkan pakai pasir jenis tu jek. Tapi sebab saya ni dok apartment, letey pakai pasir non-clumping sbb kena kerap buang n bau kuat.

Keen penah try habuk kayu tak?
dlm 2 hari....
yep pakai pasir yg beli kat hardware tu...kalau outdoor sesuai ler..kalau dlm rumah rasanya kurang sesuai..nanti baunya..

habuk kayu??..tak pernah lagi....
Reply With Quote
  #499  
Old 01-09-2011, 08:48 PM
keen keen is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 21
Rep Power: 0
keen is on a distinguished road
Default Re: DIY Cat Product

Lagi DIY CAT PRODUK...(cat tree & litter box) dah siapkan hari ni with my hubby...dapat idea kat forum ni jugathanx semua......n dah besarkan rumah comel2....


lebih byk cerita...
visit my blog: http://nabeehanur.blogspot.com/
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	PC250407.jpg
Views:	8361
Size:	111.0 KB
ID:	10543   Click image for larger version

Name:	PC250415.jpg
Views:	559
Size:	75.4 KB
ID:	10544   Click image for larger version

Name:	PC250427.jpg
Views:	8475
Size:	101.1 KB
ID:	10545   Click image for larger version

Name:	PC250020.jpg
Views:	8186
Size:	111.8 KB
ID:	10546  
Reply With Quote
  #500  
Old 01-10-2011, 12:06 PM
phatgurl phatgurl is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 47
Rep Power: 0
phatgurl is on a distinguished road
Default Re: DIY Cat Product

Quote:
Originally Posted by keen View Post
dlm 2 hari....
yep pakai pasir yg beli kat hardware tu...kalau outdoor sesuai ler..kalau dlm rumah rasanya kurang sesuai..nanti baunya..

habuk kayu??..tak pernah lagi....
Kalau ada laman besar guna habuk kayu pun bagus juga sebab mende tu boleh jadi baja terus. Kira tak membazir laa... lepas miau2 guna habis-habisan kita amik habuk tu tabur kat pokok. Tapi habuk kayu susah sket nak cari... harga pun mahal sketlah tapi orang yang dah biasa pakai kata tahan lama & tak berbau. Semalam baru 1st time jumpa kedai yang jual habuk kayu tu kat Petsmore One Utama.
__________________
http://phattgurll.blogspot.com
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 06:40 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.